Oljefondet kjøpte aksjer under nedturen: – Markedet har vært veldig urolig

Oljefondet kjøpte aksjer under høstens nedtur, og økte eierskapet i verdens aksjer fra 1,38 prosent til 1,43 prosent. – Markedet har vært veldig urolig, sier fondets sjef.

Oslo 20190227. Sentralbanksjef Øystein Olsen (th) og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad etter pressekonferansen der de kunngjorde at Statens pensjonsfond utland fikk en negativ avkastning på 6,1 prosent, tilsvarende et tap på 485 milliarder kroner, i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, utnyttet høstens aksjenedtur til å laste opp med aksjer for 185 milliarder kroner, og det bidro til å øke fondets andel av globale aksjer.

Kjøpene av aksjer på «billigsalg» fortsatte ifølge fondet inn i januar, finansiert av salg i rentepapirer. Med flere aksjer i sin beholdning kan Oljefondet nyte ekstra godt av den oppturen aksjemarkedene har opplevd så langt i 2019.

Oppgangen i markedene i årets to første måneder kommer etter et urolig 2018, og sjefen for Oljefondet understreker at uroen trolig ikke er over. Det betyr også at Oljefondets verdi vil kunne fortsette å svinge mye fra kvartal til kvartal.

– Det er klart, markedet har vært veldig urolig de siste tre månedene, og vi ser ingen grunn til at det kommer til å gi seg med det første, sier administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management til E24.

Les også

Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake

Oljefondet fikk i fjor en avkastning på minus 485 milliarder eller minus 6,1 prosent, det verste resultatet noensinne, om man ser bort fra finanskriseåret 2008, og fondets første negative resultatet siden 2011.

Det gjorde at fondet falt med 233 milliarder kroner til 8.256 milliarder kroner i fjor, og fallet kunne ha vært enda større om ikke regjeringen hadde satt inn 33,8 milliarder kroner, etter uttak på 61 milliarder året før og 101 milliarder i 2016.

I tillegg bidro en svekkelse av kronen til å løfte fondets verdi med 224 milliarder kroner.

Økte eierskapet

Det er ikke første gang at Oljefondet øker sin eierandel i globale aksjer. Også etter finanskrisen i 2008 brukte fondet mye penger på å kjøpe aksjer, noe som bidro til en solid oppgang på 25,6 prosent for fondet i 2009.

Ved utgangen av fjoråret eide fondet 1,43 prosent av alle verdens børsnoterte aksjer, opp fra 1,38 prosent ett år tidligere. Men en lille prosentandelen tilsvarer en «relativt betydelig endring» i kroner og øre, påpeker Slyngstad.

I Europa økte fondet sin andel fra 2,4 prosent til 2,5 prosent av alle aksjer i løpet av fjoråret.

– Det vi gjør er å legge en langsiktig strategi, og vi forsøker å følge den i alle typer marked, og den strategien er slik at vi kjøper mer hvis vi får signifikante markedskorreksjoner kombinert med stor volatilitet, sier Slyngstad.

– Det så vi et eksempel på i slutten av 2018, sier han.

Ifølge Oljefondets sjef er aksjekjøpene spredt ganske likt rundt i de ulike regionene i verden.

Nær 70 prosent aksjer

Oljefondets leder vil ikke si nøyaktig hvor mange milliarder han kjøpte aksjer for i januar. Det var mindre enn i de foregående månedene, men i retning samme størrelse, sier han.

– Og vi sa jo tallet for fjerde kvartal, som var 185 milliarder, og vi sa at det meste av dette var i november og desember, så da vet du sånn noenlunde tallet, sier Slyngstad.

Les også

Suser opp igjen etter nedtur i fjor: Oljefondet til nye høyder

Sammen med oppturen i aksjemarkedene bidrar kjøpene til at fondets aksjeandel nå har steget betydelig. Ved utgangen av 2018 var 66,3 prosent av fondet investert i aksjer, men to måneder senere er fondets aksjeandel nær målet på 70 prosent.

– Vi er faktisk rett under 70 prosent nå, ja. Avrundet er det 70 prosent på den strategiske og også den faktiske aksjeandelen, sier Slyngstad.

Fondet har steget

Fondet har steget betydelig i de to første månedene av 2019, og tjent inn igjen tapene og vel så det.

– Det er to vesentlige årsaker, der det ene har vært endret syn på forventningene om fremtidig rente og dermed hvordan man diskonterer aksjeverdiene, sa Slyngstad på en pressekonferanse onsdag.

– Den andre er at noen usikkerheter markedet ser ut til å ha blitt noe mindre i løpet av de siste ukene, som for eksempel handelsdiskusjonene mellom USA og Kina, la Oljefondets sjef til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Oljefondet utnyttet høstens aksje-nedtur: Kjøpte aksjer for 250 milliarder

  2. Oljefond-sjef Yngve Slyngstad: – Risikoen i fondet er nå større enn tidligere

  3. Aksjerekyl og svak krone gir ny rekord: Oljefondet opp 11 prosent i år

  4. Oljefondets avkastning kraftig i minus

  5. Rekordresultat for Oljefondet i første kvartal