Folketrygdfondets veddemål: Tjente på smell i varehandel og laksefest

Fondet fikk uttelling for satsingen på lakseaksjer og skepsisen til varehandel i 2018, men oljeprisfallet ga en kalddusj i oljeservice.

SLO MARKEDET: Folketrygdfondets sjef Kjetil Houg la torsdag frem resultatene for 2018.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Et turbulent fjorår på Oslo Børs påvirket også Folketrygdfondet, som fikk den svakeste avkastningen siden 2011.

Fondet klarte likevel å slå markedet, altså ble avkastningen bedre enn børsens avkastning.

Den viktigste årsaken er aksjevalgene fondet gjorde. Med en portefølje på 141 milliarder kroner i nordiske aksjer har fondet investert i de store selskapene innen alt fra shipping, industri og energi til sjømat, eiendom og helse.

Fondet kan velge å investere mer eller mindre i enkeltselskaper, eller sektorer, enn det størrelsen på selskapet eller sektoren skulle tilsi. Om de treffer blir avkastningen bedre enn den på Børsen, og motsatt, bommer de, blir avkastningen svakere.

I praksis blir dette veddemål på hvilke selskaper eller sektorer fondet tror vil gjøre det bra eller dårlig. I fjor tok forvalterne flere slike valg, og fikk spesielt godt betalt for skepsisen til varehandel.

Les også: (+)Slik kjemper kjedene mot «kioskdøden»

Tjente på smell i varehandel

2018 ble et tungt år i detaljhandelen med mange konkurser. Blant annet har netthandel og tøff konkurranse fått skylden.

– Man har vært skeptisk til driverne i sektoren, og at selskapene, som følge av kraftig konkurranse og endringer i rammebetingelsene for å kunne drive lønnsomt, har hatt utfordringer, sier Folketrygdfondets sjef Kjetil Houg til E24.

Fondets direktør for aksjer, Nils Bastiansen, utdyper:

– Det vi ser på sektornivå innenfor varehandel er utfordringer knyttet til økt grad av netthandel og mindre omsetning i vanlig butikk. Det er den strukturelle trenden som vi har observert, som vi prøver å ta inn i porteføljen, sier han.

Bastiansen sier fondet også vurderer selskapene individuelt, for å forstå hvordan de kan påvirkes av trendene i bransjen.

I porteføljen har fondet selskaper som XXL, Europris og Hennes & Mauritz, men mindre enn det selskapenes størrelse i markedet skulle tilsi – et veddemål på at disse selskapenes aksjer ville få en svak utvikling.

På Oslo Børs ble det heller ikke noe lett år for XXL. Aksjen falt 70 prosent etter at mye gikk galt for sportskjeden. Aksjen til lavpriskjeden Europris falt på sin side over 30 prosent, mens den svenske klesgiganten Hennes & Mauritz la enda et tungt år bak seg med et kursfall på drøye 25 prosent.

Les også: – Skal vinne krigen på en litt annen måte enn å fighte på pris

Laksefest

For sjømat ble det derimot et nytt år med aksjefest. Indeksen som følger laksegiganter som Mowi (tidligere Marine Harvest), Salmar og Lerøy steg med 50 prosent.

Folketrygdfondet var med på sjømatfesten med ekstra mange lakseaksjer i porteføljen, deriblant i Salmar.

– Særlig Salmar peker seg ut for vårt vedkommende som en stor overvekt i vår portefølje, og har sånn sett også hatt en positiv utvikling, og det har vi fått god meravkastning på, sier Bastiansen.

– Vi treffer på sektoren, men det er enda viktigere for oss å treffe på selskapet, sier Houg.

Han skryter av laksenæringen.

– Verden trenger proteiner, og dette en fantastisk sektor og et norsk industrieventyr.

Les også: Trippelrekord for norsk lakseeksport

Oljesmell

Etter oljepriskollapsen i 2014, da også alt av olje- og oljerelaterte aksjer gikk til bunns, har Folketrygdfondet gradvis kjøpt seg opp igjen i aksjene til oljeleverandører.

I fjor var dette også sektoren der fondet hadde størst overvekt. De største eierandelene var i Tor Olav Trøims riggsatsing Borr Drilling, samt seismikkselskapene PGS og TGS.

Men i oktober startet oljeprisen å falle, og nedgangen stanset ikke før prisen hadde gått fra 86 til 51 dollar per fat på julaften. Det sendte oljeserviceaksjer kraftig ned.

– Når vi fikk oljeprisen ned igjen fra høye nivåer, og ned til nærmere 50 dollar fatet igjen, så er det klart at det påvirket vår meravkastning i 2018, sier Bastiansen.

Les også

Folketrygdfondet tapte på aksjer, men tjente på renter i 2018

Les også

Rekordutbytter tross stup i aksjeverdiene

Les også

Derfor er sparebanker særlig opptatt av børssalget

Her kan du lese mer om

  1. Folketrygdfondet
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Folketrygdfondet om handelsbransjen: – Har vært negative til den sektoren

  2. Folketrygdfondet leverer beste resultat noensinne

  3. Folketrygdfondet tapte på aksjer, men tjente på renter i 2018

  4. Annonsørinnhold

  5. Folketrygdfondet merker handelskrig og global uro

  6. Folketrygdfondet tjente 2,5 milliarder i andre kvartal