Ansatt i oktober – har allerede 110 millioner i gevinst

Saga Pure-sjef Bjørn Simonsen sitter med ellevill gevinst i aksjer og opsjoner etter to måneder på jobb.

GOD TIMELØNN: Bjørn Simonsen har tjent ekstremt godt på sine første to måneder som sjef for Saga Pure.

NEL
 • Lage Bøhren
Publisert:

Saga Pure fortsetter himmelferden på Oslo Børs. Kursen er opp svimlende 440 prosent siden selskapet annonserte en nysatsing på investeringer i fornybar energi 19. oktober i år.

Samme dag ble Bjørn Simonsen presentert som ny sjef for selskapet, lokket fra stillingen som NELs IR-direktør med en saftig aksje- og opsjonspakke.

Den ekstreme kursoppgangen i etterkant gjør at Simonsen sitter på en urealisert gevinst i eget selskap på nær 110 millioner kroner, ifølge E24s beregninger.

– Føler du at du gjort nok i løpet av to måneder til å fortjene disse verdiene?

– Jeg synes Saga Pure er en spennende satsing, som jeg selvfølgelig var veldig glad for å bli en del av. Hvorvidt dette er fortjent eller ikke, skal jeg overlate til andre å uttale seg om, sier Bjørn Simonsen til E24, og legger til:

– Det er hyggelig å se at det er stor interesse der ute for det vi driver på med og har gjort så langt.

– Ekstremt fornøyde

Ved ansettelsen i oktober fikk Simonsen kjøpe nær 17 millioner aksjer til daværende markedskurs på 90 øre, gjennom en rettet emisjon i Saga Pure.

Han fikk også 15 millioner opsjoner i tre like bolker, med mulighet for innløsning etter 18, 24 og 36 måneder til kurser på henholdsvis 1,50, 2 og 2,50 kroner.

I påfølgende emisjoner i Saga Pure de siste månedene har Simonsen kjøpt ytterligere 1,3 millioner aksjer på høyere kurser, og har dermed en samlet kostpris på 18 millioner kroner. Dagens markedsverdi av de samme aksjene er på nesten 86 millioner.

Opsjonspakken hadde gitt en gevinst på 42 millioner hvis den kunne blitt innløst i dag. Den endelige gevinsten kan naturligvis bli langt høyere eller lavere enn dette.

Saga Pures største eier med 42 prosent av aksjene er Øystein Stray Spetalen gjennom sitt investeringsselskap Tycoon Industrier.

Investorens nære medarbeider Martin Nes er styreleder i Saga Pure. Han vil heller ikke mene noe om hvorvidt Simonsen har gjort seg fortjent til gevinsten.

Les på E24+

Merk deg dette, om du tror Spetalen er den store bjellesauen i det grønne skiftet

FORNØYD: Styreleder Martin Nes i Saga Pure.

Ayfie

– Jeg har ingen kommentar til de summene utover at vi er ekstremt fornøyde med at vi fikk ansatt Bjørn Simonsen i Saga Pure, og gleder oss til en spennende reise sammen, sier Nes.

Saga Pures børsverdi nærmer seg to milliarder kroner, og hovedeier Spetalens verdier i selskapet er på nær 830 millioner.

– Mye som rører seg om dagen

Nes viser til at Saga Pure allerede har levert på sin nye strategi med tre betydelige investeringer de siste månedene.

Investeringen på 55 millioner kroner i hydrogensatsingen Everfuel ble offentliggjort samtidig med omleggingen til ny strategi i oktober.

Everfuel ble notert på Euronext Growth i slutten av oktober, og har siden steget nesten 500 prosent.

I desember har Saga Pure investert totalt 65 millioner i de unoterte selskapene Bergen Carbon Solutions og Horisont Energi, som begge satser på klimavennlig teknologi. Sistnevnte planlegger en notering på Euronext Growth i løpet av 2021.

Les også

Spetalen og KLP satser på karbonfangst

MILJØKULE: Øystein Stray Spetalen eier aksjer for over 800 millioner i Saga Pure.

Audun Braastad / NTB

Tirsdag denne uken ble det gjennomført en rettet emisjon på 120 millioner kroner i Saga Pure, og dermed er det hentet inn totalt 280 millioner i ny egenkapital de siste månedene, på stadig stigende kurser.

– Det er mye som rører seg om dagen, det ser du jo selv på markedsutviklingen, og det er mange som kommer ut med nye prosjekter. Med vår bakgrunn og posisjon får vi selvfølgelig mange interessante henvendelser, ikke minst etter ansettelsen av Bjørn, som har et betydelig nettverk, sier Nes.

– Vi kan ikke love at investeringene fremover kommer like tett som de har gjort de siste månedene, det vil avhenge av den generelle tilgangen, men vi er aktive og ser på flere forskjellige prosjekter for øyeblikket, sier Nes.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Øystein Stray Spetalen
 2. Saga
 3. Emisjon
 4. Everfuel
 5. Bergen Carbon Solutions
 6. Fornybar energi
 7. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Spetalen-dominerte Saga Pure er ute av Everfuel med kjempegevinst

 2. Spetalen var hjørnesteinsinvestor i Kingfish: Solgte aksjer med nær 20 prosent rabatt

 3. Hydrogenfest gir Spetalen-selskap papirgevinst på 95 mill. på to dager

 4. Hjørnesteinsinvestor Spetalen kjapt borte fra lakseliste

 5. Spetalen selger seg ned i grønn børsnykommer