Slakter nytt Bank Norwegian-frieri: – Et skambud

Den svenske banken Nordax møter fortsatt en kald skulder hos flere av de større Bank Norwegian-aksjonærene, etter at frieren har varslet et nytt og bedre budforslag.

TOMMEL NED: Investor Torstein Tvenge sier nei til det nye budforslaget i Bank Norwegian.
Publisert: Publisert:

– Det er ikke noe særlig forskjell fra forrige gang. Det er bare å vende tommelen ned for dette, sier investor og Bank Norwegian-aksjonær Torstein Tvenge til E24.

Tvenge vil ikke si hva han mener er en riktig pris på banken, men går hardt ut mot den nye foreslåtte prisen på hundre kroner per aksje.

– Det vi ser nå er et skambud, ut fra situasjonen i dag.

– Det er ikke interessant for mitt vedkommende, sier han.

Les også

Nordax vil legge inn nytt forbedret bud på Bank Norwegian

Da Nordax la frem sitt første forslag i mars møtte frieren en stengt dør hos både styret og aksjonærer i Bank Norwegian. Det ble dermed ikke noe av budet.

Mandag kveld varslet Nordax at banken vil øke tilbudet til 100 kroner per aksje. Det er en forbedring på ti kroner aksjen, hensyntatt utbyttet som er betalt ut i mellomtiden.

Tvenge er oppført som femtende største eier med en post på 2 millioner aksjer, priset til rundt 200 millioner kroner på dagens kurs.

Stenshagen sier nei

Heller ikke hos syvende største eier, Stenshagen Invest, står jubelen i taket over budet på en hundrelapp per aksje. Aksjeposten er i dag priset til drøyt 450 millioner kroner.

«Vi ønsker fortsatt å være langsiktig aksjonær i banken. Vi tror på en god fremtid», skriver investor Egil Stenshagen i en tekstmelding.

VIL IKKE SELGE: Investor Egil Stenshagen.

Han skriver at coronasituasjonen er «forhåpentligvis på retur» og peker også på «spennende etableringer utenlands».

Bank Norwegian har planer om ekspansjon i Europa, en satsing som er i rute til lansering i fjerde kvartal, opplyste banken i kvartalsrapporten nylig.

«Selskapet har en veldig god driftsform og god ledelse. Vi ønsker ikke å selge», er beskjeden fra Stenshagen.

Har tro på Europa-planer

Tvenge mener at forslaget ikke tar hensyn til Bank Norwegians europeiske ekspansjonsplaner. Han trekker også frem at flyselskapet Norwegian nærmer seg en redning.

Bank Norwegian og flyselskapet har siden 2007 hatt en avtale om bruk av merkenavn og samarbeid om lojalitetsprogrammet Norwegian Reward.

– Flyselskapet er mer eller mindre reddet. Det vil ha en del å si for bankens utvikling, ved siden av nye satsingsområder som Tyskland og Spania, sier Tvenge.

Bank Norwegian-aksjen stiger ti prosent til 99 kroner på Oslo Børs tirsdag formiddag, et signal om at markedet foreløpig ikke venter et høyere bud.

Justerer forslaget

Forslaget har en betingelse om at Nordax får tilslag på 90 prosent av aksjene, som er grensen for å gjennomføre en såkalt tvangsinnløsning av resten av aksjonærene.

Det første forslaget var betinget et akseptnivå på 50,1 prosent, hvilket Bank Norwegian-styret mente var «uønsket både fra et regulerings- og styringsperspektiv».

Les også

Svenskeraid på Bank Norwegian: Kan frigjøre over fire milliarder

I en børsmelding mandag kveld blir det opplyst at styret i Bank Norwegian vil la Nordax få gjennomføre en gjennomgang av banken.

Styret vil etter dette komme med sin vurdering. Foreløpig er det ikke sikkert at faktisk blir lagt frem et bud, ei heller om styret vil anbefale det.

Forvalter: – Får se det an

Forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg sier at budprisen «ikke har flyttet seg så mye».

– Det er ikke noen enkel beslutning dette. Vi får se det an litt, sier han.

Alfred Berg-fondet Gambak er oppført med 3,05 millioner Bank Norwegian-aksjer i aksjonærlistene.

Fondet økte posisjonen etter det første budforslaget fra svenske Nordax.

– Vi oppfatter at det første budet var mer et forhandlingsutspill, sier Eriksrød.

Les også

Forvalter Marius Borthen knuste Børsen – har femdoblet fondet

Han tror det er mulig at det kommer enda høyere bud på banken.

– I og med at de ikke drar til og gir et overbevisende bud så kan det være at det blir tyngre å få aksjonærene med på å selge, og at de da må øke budet enda flere ganger. Men det blir ren gjetting.

Eriksrød sammenligner situasjonen med DNBs oppkjøpstilbud på Sbanken, hvor det ifølge forvalteren ble lagt «et godt bud med en gang».

– Da kupper du på en måte prosessen, istedenfor å by litt og litt.

Publisert: