Kraftig børsknekk for Spac-selskaper

En rekke selskaper som har gått på børs ved hjelp av en de heteste trendene på Wall Street, såkalte Spacs, har falt stort i verdi fra toppene. Nå vurderes det om Spac-selskaper skal bli lov på Oslo Børs.

Foreløpig er SPAC-trenden konsentrert til det amerikanske aksjemarkedet. Årsakene til det er mange. Tungvinte børsnoteringsprosesser i USA gjør det kanskje mer fristende å ta snarveien der.
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Spac står for «Special Purpose Acquisition Company» og er et børsnotert selskap opprettet utelukkende for å hente inn penger i markedet – med et mål om å kjøpe et ikke-børsnotert selskap i fremtiden og fusjonere inn dette.

Statistikk over markedsverdien til alle Spac-selskapene hos SPACinsider, viser et kraftig fall fra toppnivåene tidligere i år – samtidig som den brede Wall Street-indeksen S&P 500 har gått motsatt vei.

Kursene i flere av disse selskapene gikk til himmels i år etter at en avtale har stått klar – med skyhøy investorinteresse og mye medieomtale.

Situasjonen har fått flere børseksperter til å kalle det en «boble».

En fersk beregning gjort av Financial Times på utviklingen i aksjekursene i Spac-selskapene som har tatt over selskaper verdt over en milliard dollar, understreker imidlertid også at stemmingen har snudd.

41 selskaper som har gått på børs gjennom Spac siden 2020 har i gjennomsnitt falt 39 prosent fra tidligere topper. 18 stykker har mer en halvert seg i verdi fra sitt høyeste nivå, skriver Financial Times.

Spac-selskapene som har falt mest fra toppen er Nikola, Hyliion, XL Hybrids, Quantumscape og Canoo, fremgår det i statistikken til FT. Flere av disse har den siste tiden også tiltrukket seg shortselgere som vedder på kursfall.

Les på E24+

SPAC – børstrenden som har tatt av i pandemien

Kikker nærmere på noteringene

Så langt i år er det hentet inn rekordhøye 100 milliarder dollar i Spac-noteringer, ifølge SPACinsider. Gjennom hele fjoråret ble det til sammenligning hentet inn 83 milliarder dollar, som var den forrige rekorden.

Bakteppet til eksplosjonen, i hovedsak i USA, er de store svingningene i markedet etter pandemiens utbrudd, rekordlave renter som har resultert i stor likviditet og jakt på høyere avkastning. Det er særlig tech-selskaper med ambisiøse vekstplaner som har benyttet seg av denne finansieringsmuligheten.

Nå tar det imidlertid lengre tid før avtalene går gjennom, skriver Financial Times. Det på grunn av mer forsiktighet hos investorene og fordi rushet har fått børstilsynene til å undersøke avtalen nærmere – blant annet hvilke inntjeningsforventninger selskapene har for fremtiden.

Årsaken til at mange selskaper velger denne «bakveien» til børsen, er nemlig at prosessen er raskere og rimeligere, da det ikke kreves like grundig gjennomgang som ved en normal børsnotering.

Les også

Vil starte opp et «FOMO»-fond

Oslo Børs-sjefen: – Et produkt markedet ønsker

Finanstilsynet vurderer for øyeblikket om det skal være tillatt å notere selskaper gjennom Spacs på Oslo Børs, har E24 tidligere omtalt.

Noteringsformen har så langt ikke blitt brukt i Norge.

Den er blitt kritisert fordi det kan være en måte å omgå informasjonskravene som vanligvis er forbundet med å notere et selskap på en handelsplass.

– Vi setter pris på at Finanstilsynet gjør en grundig vurdering. Vi stiller oss til rådighet for dem og avventer selvsagt deres avklaring. Men dette er et produkt markedet ønsker, så det er grunnen til at vi har sett på muligheten, uttalte børsdirektør Øivind Amundsen til E24.

Amundsen anslår at det er tre til fem slike selskaper som kan ha lyst til å notere seg i løpet av kort tid, dersom noteringen får tommel opp fra Finanstilsynet.

Det norske batteriselskapet Freyr kunngjorde i januar at det vil notere seg på New York-børsen gjennom en Spac.

Les også

Finanstilsynet pauser Spac-noteringer: Vil granske børsskall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street
  2. Financial Times

Flere artikler

  1. Finanstilsynet pauser Spac-noteringer: Vil granske børsskall

  2. Betalt innhold

    SPAC – børstrenden som har tatt av i pandemien

  3. Polestar skal på børs – verdsettes til 170 mrd.

  4. Vil starte opp et «FOMO»-fond

  5. Energiselskap steg på blandet Wall Street