Telekom

Telia tapte TV-kunder, men fikk en stabil sommer

Telia styrer ikke helt unna corona-effektene, men holder jevn fart i regnskapet. Telegiganten har nå bestemt hvem som skal levere 5G-nettet i Sverige, Estland og Finland.

GANSKE FORNØYD: Telia Norge-sjef Stein-Erik Vellan misliker at de tjener mindre penger i årets tredjekvartal. Likevel kaller selskapet hans kvartalet «godt».

Marius Lorentzen / E24
 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • Infront TDN Direkt
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Onsdag legger Telia Company og Telia Norge frem resultater for tredje kvartal i år.

Telekomselskapet fikk et justert resultat før skatt (EBITDA) på nær 1,69 milliarder kroner i Norge, så vidt opp fra 1,67 milliarder i fjorårets tredje kvartal.

– Totalt sett leverer vi et stabilt økonomisk resultat i en krevende tid. Vi ser en liten økning i EBITDA, men når det er sagt er vi ikke fornøyd med at vi har en nedgang i mobil- og fastinntekter målt mot samme kvartal i fjor, sier administrerende direktør Stein-Erik Vellan i en pressemelding.

Ifølge Vellan skyldes nedgangen delvis bortfall av roaminginntekter i både inn- og utland. I tillegg kostet det å gi kompensasjon til TV-kunder etter at Get (som nå heter Telia) ikke kunne vise TV 2-kanalene i sommer.

Færre TV-kunder

Samlet ble inntektene for Telia Norge på 3,46 milliarder kroner i tredje kvartal, marginalt opp fra samme periode i fjor. 2,0 milliarder er fra mobilmarkedet, mens 901 millioner kommer fra fastnettinntekter (TV, bredbånd).

I september offentliggjorde selskapet at Get blir en del av Telia også i navnet, for å samle TV, internett og mobil under en felles merkevare. Den norske virksomheten har rundt halvparten av befolkningen i landet som kunder.

Kvartalsrapporten viser at Telia Norge sett under ett har fått færre abonnenter, hovedsakelig innen TV-markedet i sommer. Likevel har de klart å stanse nedgangen i mobilabonnenter, der antallet holder seg uendret fra andre kvartal på 2,26 millioner.

Telia har likevel fortsatt færre mobilkunder nå enn for ett år siden da de hadde 2,31 millioner i Norge.

– På kundesiden er det relativt stabilt målt mot forrige kvartal hvor vi har hatt en god utvikling på enkelte områder mens vi må jobbe mer på andre, mener Vellan.

Telia Company optimistisk

Moderselskapet fra Sverige fikk i årets tredje kvartal et justert brutto driftsresultat (EBITDA) på 8,2 milliarder svenske kroner, som med dagens kurs tilsvarer 8,7 milliarder norske.

For hele 2020 forventer Telia Company et ebitda-resultat på 30,5 milliarder svenske kroner, melder TDN. Det overgår tidligere anslag om at andre halvår skulle være tilnærmet lik første halvår, da resultatet var 15 milliarder.

Analytikere hadde på forhånd ventet et justert ebitda-nivå på 30,2 milliarder svenske kroner for 2020, ifølge Infront-konsensus.

Les også

Åpnet 5G-nettet i Oslo: – Det er jo et produkt som ikke akkurat synes

Velger 5G-leverandører

Allerede i oktober 2019 annonserte Telia at det var Ericsson som skulle levere selskapets 5G-nett i Norge.

Ericsson fikk også oppdraget med å levere nye basestasjoner i en massiv oppgradering som også inkluderer selskapets eksisterende 4G-nett.

Onsdag annonserer Telia at de har inngått et partnerskap med Nokia om å rulle ut 5G i Finland. Nokia skal også levere sin 5G-kjernenettløsning i alle nordiske og baltiske land.

I Estland og hjemmemarkedet Sverige er det imidlertid Ericsson som vant frem i kampen om å levere 5G-nettet.

Telia har allerede lansert 5G her i Norge og nylig åpnet selskapet formelt 5G-nettet i Oslo.

Telia har lovet en nasjonal 5G-dekning i Norge innen 2023.

Les også

Handelskrig og sikkerhetspolitikk påvirket Telias 5G-valg: – Men vi kunne valgt Huawei

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Aksjelive
 3. Telia
 4. Resultatrushet
 5. Telia Company
 6. Telia Norge
 7. Mobilmarkedet

Flere artikler

 1. Lavere resultat i Telia Company: Flere kunder og høyere margin i Norge

 2. Telia endte fjoråret med gigantunderskudd: Spår forsiktig vekst i 2021

 3. Telia fortsetter 5G-kampen: Men mister snart store inntekter fra Ice

 4. Telenor blir utfordret av Vipps og jakter nye inntekter

 5. Telia Norge outsourcer: Netel overtar drøye 80 teknikere