Norwegian dropper Max-flyene helt: Har avskrevet forskudd til Boeing
Flyet som skulle ta Norwegian til nye høyder har blitt et mareritt for Boeing og flyselskapet. Som en del av redningsoperasjonen til Norwegian er det nå besluttet å droppe Max-flyet fra den nye flåten.
20. februar skrev E24 om hvordan Norwegian for første gang skal si farvel til fly av typen Boeing 737 Max.
Flymegleren Orix Aviation hadde nemlig fått oppdraget med å finne nye leietagere eller eiere til 12 av Norwegians 18 mottatte Max-fly.
– Betyr dette at dere vil droppe Max og kjøre en ren flåte basert på Boeing 737 NG inntil videre?
– Ja, svarer Norwegians finansdirektør Geir Karlsen, i et intervju med E24.
Selskapet slapp fredag regnskapet for fjerde kvartal 2020.
Samtidig som Norwegian står midt oppe i en kritisk prosess for å redde selskapet gjennom rekonstruksjoner i irsk og norsk rett, er selskapet også i en rettslig strid med Boeing i USA.
Norwegian rakk å motta 18 Boeing 737 Max-fly før det ble satt på bakken i mars 2019. I juli 2020 annonserte Norwegian at de hadde varslet Boeing om at de kansellerte resten av ordren som opprinnelig var på 100 fly.
Partene har fortsatt ikke kommet til enighet.
Med beslutningen som er tatt vil Norwegian sitte igjen med en ren 737NG-flåte (versjon 737–800 i Norwegians tilfelle) på 53 fly, gitt at selskapet overlever konkursbeskyttelsen.
50 skal være i drift og 3 skal være i reserve.
En sentral brikke av Norwegians restrukturering nå er å få inn totalt fire til fem milliarder i frisk kapital.
– Hvordan er fremdriften på det arbeidet, tror dere at dere klarer å finne investorer som vil stille med den kapitalen?
– Vi har sondert egenkapitalmarkedet og har fått såpass stor interesse for å tegne seg i emisjonen med de forutsetningene vi har presentert, at vi og rådgiverne våre er komfortable med at vi klarer å hente tilstrekkelig med egenkapital, sier Karlsen.
Han legger til at det også vil være nødvendig for å komme seg ut av konkursbeskyttelsen i Irland og Norge.
Norwegians kuttplaner gir enorme tap: Skriver ned flyverdier for 12,8 milliarder
Mange avveininger
Norwegian bestilte Max-flyene i 2012 som en del av det som den gang var den største flybestillingen i Europeisk historie. I 2017 ble de første eksemplarene levert av det som skulle ta Norwegians flåte til det neste kapitelet.
Etter det E24 kjenner til har det vært diskusjoner internt i Norwegian om hvordan man skulle gå frem. De to ulike flytypene har ulike fordeler og ulemper, og regnestykket har dermed mange deler.
I tillegg til regnestykket på selve flytypen har også restruktureringsprosessen i Irland og forhandlingene med kreditorene påvirket prosessen.
Max-flyet er arvtageren til NG og har dermed en lengre fremtid i Boeings modellportefølje. Flytypen har imidlertid stått på bakken i to år grunnet tekniske problemer og er først nå på vei tilbake i trafikk.
Max-flyene har lavere drivstofforbruk, men er noe dyrere å vedlikeholde og koster mer. Samtidig er det forventet at Max-flyene vil ha en høyere restverdi enn NG om noen år.
737NG-modellen er ikke lenger i produksjon. Siste leveranse ble gjort i januar 2020 etter 23 års produksjon, ifølge Flightglobal. Flytypen er samtidig driftssikkert, utprøvd og velkjent i Norwegian-systemet.
Erik G. Braathens nye flyselskap Flyr har valgt å gå for 737NG-modellen når de etter planen skal starte opp flyruter til sommeren.
Norwegian får ikke igjen forskuddet – men er kvitt 88 nye Airbus-fly
Boeing-avtale kan gi fremtidig gevinst
I regnskapet til Norwegian for fjerde kvartal ble det gjort nedskrivninger på totalt 12,8 milliarder kroner, som resulterte i et rekordunderskudd.
Nedskrivningen er både knyttet til alle flyene som skal ut av Norwegian-flåten og fremtidige ordre.
Norwegian skriver nemlig ned alle forskuddsbetalingene som selskapet har gjort til Airbus og Boeing. Selskapets regnskap viser at selskapet hadde utestående forskudd på 4,95 milliarder kroner ved slutten av 2019.
I den irske examinership-prosessen har advokaten til Airbus vist til at Norwegian hadde bokført forskudd på til sammen 505 millioner dollar, ifølge den rettsoppnevnte revisoren.
Ifølge Airbus er deres andel av dette 46 millioner dollar. Dermed gjenstår det 459 millioner dollar på forskudd hos Boeing, eller 3,91 milliarder kroner med dagens kurs.
– Vi har ikke en kommersiell avtale med Boeing i dag, sier Geir Karlsen og legger til at han ikke tror den rettslige prosessen i USA vil bli avklart de neste to til tre månedene.
– Siden vi ikke har en avtale tok vi beslutningen om å skrive ned alle PDP-betalingene (forskuddene, journ.anm.) som er gjort til Boeing og Airbus, fortsetter han.
Karlsen poengterer at dette kan gi en potensiell gevinst i fremtiden, hvis man kommer til en enighet med Boeing der Norwegian får hele eller deler av forskuddet tilbake:
– Selv om vi har skrevet ned PDP, er ikke det samme som at vi taper alt som vi har betalt til Boeing. Men vi har tatt en konservativ tilnærming i regnskapet, sier han.
Norwegian og Airbus kom denne uken til en enighet der Norwegian får kansellere 88 bestillinger på Airbus-fly, samtidig som Airbus beholder utestående forskudd på 46 millioner dollar.
Siste opprop: Selg Norwegian-aksjen nå – markedet kan flomme over av billige aksjer til sommeren
Tror ikke det blir mer tap på flyene som er igjen
– Dere har skrevet ned verdiene av flyene som skal ut av flåten, men ikke de 53 som blir igjen. Kan det komme fremtidige tap på de utover året?
– I fjerde kvartal tar vi alt av nedskrivninger, så det blir et stort tall, sier Karlsen om de 12,8 milliardene og fortsetter:
– Når det gjelder flyene vi beholder så kan vi rimelig komfortabelt si at de forsvarer de bokførte verdiene, i henhold til IFRS 16 (regnskapsregler, journ.anm.) og at vi har reforhandlet avtaler på dem fremover i tid.
Karlsen referer til reforhandlinger med leasingselskaper som bidrar til at Norwegian får redusert leieprisene de betaler for flyene de skal beholde.