Dagen på Wall Street

Wall Street steg tredje dag på rad

Wall Street avsluttet uken med oppgang. Ferske tall viser at den amerikanske prisveksten var sterkere enn ventet i april. Reddit-aksjene GameStop og AMC Entertainment svingte gjennom fredagen, men endte i minus.

Wall Street følger Europa-børsene oppover fredag ettermiddag.
 • Ine Brunborg
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Slik så de amerikanske indeksene ut ved stengetid fredag:

 • Dow Jones opp 0,19 prosent
 • Nasdaq Composite opp 0,09 prosent
 • S&P 500 opp 0,08 prosent

Stengetid fredag var alle de tre indeksene opp over én prosent for uken, mens S&P 500 vaket litt under rekordnivået som ble nådd tidligere i mai.

Turbulent for Reddit-aksjene

Store deler av aksjemarkedet ble tatt på sengen da småsparere fra ulike forumer på starten av året sendte aksjer med høye veddemål mot seg til himmels for å skvise hedgefond som satt på shortposisjoner.

Den siste tiden har småsparerne igjen vært på ferde, og denne uken har to av favorittaksjene, videospillbutikk-kjeden Gamestop og kinoselskapet AMC, steget markant.

Det har vært store svingninger på ukens siste handelsdag for kinokjeden AMC Entertainment. I ved stengetid er aksjen ned 0,23 prosent. Samtidig er GameStop er ned med 12,06 prosent.

Kino-aksjen har erstattet GameStop som den mest populære aksjen på Reddit-forumet WallStreetBets, skriver CNBC, som viser til analyser av Bank of America.

Samtidig styrkes Salesforce med 5,69 prosent etter at selskapets kvartalstall slo forventningene både på topp- og bunnlinjen, ifølge CNBC.

Les også

Laveste veddemål på aksjeras på årevis: – Gamestop-situasjonen har nok redusert appetitten

Sterkere prisvekst enn ventet

Før børsåpning viste ferske tall at den amerikanske inflasjonen (PCE) steg med 0,6 prosent på månedsbasis og med 3,6 prosent på årsbasis i april.

Dersom man tar vekk prisene for mat og energi, såkalt kjerne-PCE, var oppgangen på 1,4 prosent på månedsbasis og 3,1 prosent på årsbasis.

PCE-indeksen er inflasjonsindikatoren USAs sentralbank (Fed) legger mest vekt på. Målet er vanligvis på to prosent, men Fed har åpnet for at den gjennomsnittlige inflasjonen kan stige noe mer på midlertidig basis.

Les på E24+

Slik bør du investere i perioder med høy inflasjon

Prisveksten i april var sterkere enn markedet ventet. Ifølge estimater innhentet av Dow Jones var det ventet en kjerne-PCE på 0,6 prosent for måneden, og 2,9 prosent på årsbasis.

Samtidig viser tallene at de private inntektene falt markant i samme periode. På månedsbasis var nedgangen på 13,1 prosent, ifølge statistikkmyndigheten.

Det var imidlertid ventet en kraftigere nedgang på 14 prosent, ifølge Dow Jones.

Les på E24+

Er inflasjonsspøkelset tilbake? Og bør du egentlig la deg skremme?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Dow Jones
 3. S&P 500
 4. Wall Street
 5. Nasdaq

Flere artikler

 1. Seks strake dager med nedgang for Dow Jones

 2. Svak oppgang på Wall Street

 3. Teknologiaksjene steg på rolig Wall Street

 4. Blandet på Wall Street: Cannabisaksjer bykset

 5. Wall Street-indeks nådde toppnivå