DNB vil sluke Sbanken

DNB-sjefen om mulig oppkjøpshinder: – Håper og tror vi vil få aksept

Storbankens forsøk på å sluke konkurrenten Sbanken kan møte et hinder hos Konkurransetilsynet, ifølge analytikere. Banken skal nå i dialog med myndighetene.

VIL SLUKE SBANKEN: DNB har lagt frem et bud på over 11 milliarder kroner på konkurrenten. Her DNB-sjef Kjerstin Braathen ved en tidligere anledning.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Flere analytikere har pekt på at Konkurransetilsynet kan være det største hinderet for at storbanken DNB får sluke den mindre konkurrenten Sbanken.

DNB la oppkjøpstilbudet på bordet torsdag morgen. Storbanken vil bla opp 103,85 kroner per aksje, totalt 11,1 milliarder kroner for hele Sbanken.

Les på E24+

DNBs bud på Sbanken er ikke så fryktelig godt

DNB trenger ikke bare Sbankens-eiernes velsignelse. Også myndigheter som som Finanstilsynet, Finansdepartementet og Konkurransetilsynet må gi godkjennelse.

Analytiker Geir Kristiansen i Nordi Credit Rating sier at det «ikke er gitt» at kjøpet får grønt lys, mens Pareto Securities omtaler tillatelsen fra Konkurransetilsynet som det «største hinderet».

Selv har tilsynet varslet at det vil undersøke om sammenslåingen vil skade konkurransen.

– Tror vi vil få aksept

– Dette er først nå en åpen budprosess hvor aksjonærene skal vurdere dette frem til midten av mai. Så krever dette myndighetsgodkjennelse fra både Finansdepartementet og Konkurransetilsynet, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen til E24.

– Vi er ydmyke for at de må kjøre sin prosess, men både håper og tror at vi vil få en aksept for dette, sier hun.

Les på E24+

Historien om Sbanken: «Ingen marmor, ingen banksjefer, ingen skranker eller filialer»

– Har dere gjort egne juridiske vurderinger?

– Vi har helt klart gjort våre vurderinger og skal ha en dialog med myndighetene på det. Så er det ikke vår oppgave å konkludere. Det har vi respekt for at det er myndighetene som skal gjøre.

– Vi har en historikk hvor vi tidligere har hatt en mye større markedsandel, blant annet på boliglån som er det Sbanken er størst på, legger Braathen til.

DNBs markedsandel på private boliglån har falt fra 35 prosent til 24 prosent på ti år. Med et oppkjøpet vil andelen øke til 27 prosent.

Les også

Sbanken til himmels etter oppkjøpsnyhet

Skal unngå nedbemanning

I meldingen til markedet sier DNB at det er ventet «kostnadssynergier» ved et oppkjøp av Sbanken, altså innsparinger.

– Hva betyr det for antall ansatte?

– Det er synergimuligheter knyttet til denne transaksjonen, men det kan vi ta ut på andre måter enn å gå inn i nedbemanning, sier Braathen.

Les også

Konkurransetilsynet om bankfusjon: – Undersøker om det vil skade konkurransen

Sbanken startet opp for drøyt 20 år siden, som den første digitale banken i Norge. I 2015 ble banken notert på Oslo Børs. Banken med hovedkontor i Bergen, hadde 476.000 personkunder i slutten av 2020.

– Hvis dette går gjennom, gleder vi oss veldig til å kunne slå sammen to av de fremste fagmiljøene i Norge på teknologi og økonomi. Vi sier at vi ønsker alle ansatte i Sbanken velkommen, sier Braathen.

– Vil hovedkontoret fortsatt ligge i Bergen etter et oppkjøp?

– Nå har vi først fokus på første fase, med å få dette godkjent. Så er det en prosess med myndighetsgodkjennelse, og så vil vi måtte se på hvilken struktur det er hensiktsmessig å drive dette på fremover. Jeg tror det blir vanskelig å kommentere spesifikt på det.

På spørsmål om Sbanken skal drives videre som en separat enhet eller bli en merkevare i DNB-porteføljen, svarer Braathen at « det er for tidlig å være konkret på disse tingene».

– Her er vi også opptatt av å kunne jobbe frem disse løsningene sammen med Sbanken, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. DNB vil sluke Sbanken
 2. Sbanken
 3. DNB
 4. Oppkjøp
 5. Kjerstin Braathen

Flere artikler

 1. Her er grafen som kan forklare DNBs raid på Sbanken

 2. Vil ikke dele opp Sbanken før oppkjøpet: – Jobber ikke med alternative løsninger nå

 3. Konkurransetilsynet varsler mulig stans av DNBs kjøp av Sbanken

 4. DNB-sjef savner klare svar etter oppkjøpsstans

 5. DNB ba om mer tid: Konkurransetilsynet utsetter Sbanken-avgjørelse