Kraftig resultathopp for DNB – tjente 7,6 milliarder

Etter store lånetap under pandemien tilbakefører nå storbanken litt av det tapte i første kvartal. Men lavere renter tynger inntektene fra utlån, som falt med over en milliard kroner.

TALLSLIPP: DNB-sjef Kjerstin Braathen legger frem resultater for første kvartal torsdag. Her ved en tidligere anledning.
Publisert:

DNB legger torsdag frem årets første kvartalsresultater.

Tallslippet viser et kraftig resultathopp, mye på grunn av at banken tok store tap under coronauroen på samme tid i fjor.

Resultatet før skatt økte til 7,6 milliarder kroner fra 5,1 milliarder kroner i første kvartal i fjor.

Kutter lånetap

I kvartalet ble 110 millioner kroner i tidligere avsatte lånetap tilbakeført. Til sammenligning satt banken av 5,8 milliarder kroner til tap i første kvartal i fjor.

DNB har satt til side store summer til lånetap under pandemien.

Gjennom 2020 satt banken av nesten ti milliarder kroner, det meste innenfor olje, gass og offshore som ble rammet av oljeprisfallet. De siste årene har banken kuttet kraftig i utlånene til disse bransjene.

Les også

Sbanken-kunder starter opprør for å stoppe DNB-oppkjøp

Tilbakeføringene i første kvartal kommer fra bedriftskunder, spesielt innen shipping og området for olje, gass og offshore, ifølge kvartalsrapporten.

Rapporten var også ventet å vise en markant resultatbedring fra samme periode året før, ifølge analytikernes prognoser som Infront har hentet inn.

Resultatet før skatt var ventet å lande på 6,42 milliarder kroner, tilsvarende en økning på rundt 1,3 milliarder kroner fra fjorårsperioden, ifølge prognosene.

Milliardfall i renteinntekter

Samtidig ble netto renteinntekter svekket, til 9,2 milliarder kroner fra 10,4 milliarder. DNB peker på at lave renter legger press på inntektene.

Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken, og er bankens hovedkilde til inntekter.

«Nedgangen i renteinntekter skyldtes i all hovedsak rentereduksjonene i fjor og en sterkere krone», skriver banken.

Under pandemien har Norges Bank satt ned styringsrenten til null. Og bankene har også kuttet sine utlånsrenter.

Les også

DNB vil trigge 130 grønne milliarder: Straffer «brun» eiendom med dyrere lån

DNB melder imidlertid om økte inntekter på andre områder, blant annet som følge av høy aktivitet i finansmarkedene og boligmarkedet.

Provisjonsinntektene økte med 394 millioner kroner, tilsvarende en vekst på 17,6 prosent, påpeker banken. DNB melder også om rekordsalg av fond.

– Selv om enkelte bransjer og regioner fortsatt er preget av smitteverntiltakene, er det gledelig å se at myndighetenes gjenåpningsplan gir økt aktivitet og optimisme både blant bedrifter og i befolkningen, sier konsernsjef Kjerstin Braathen.

Meglerhuset dro inn over en milliard

DNB Markets fikk samlede inntekter på 1,74 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 419 millioner kroner i første kvartal i fjor.

Resultatet før skatt økte til 1,02 milliarder kroner fra minus 681 millioner kroner i perioden.

Meglerhuset får provisjonsinntekter når det tilrettelegger for transaksjoner i kapitalmarkedet, som for eksempel ved børsnoteringer eller ved oppkjøp og sammenslåinger.

DNB Markets handler også med rentepapirer, valuta og råvarer.

Publisert: