DNB trekker seg fra nordisk banksamarbeid

DNB trekker seg fra det nordiske banksamarbeidet P27, og setter dermed Norge på sidelinjen av prosjektet som skal finne raskere og billigere betalingsløsninger på tvers av Nordens ulike valutaer.

P27: Nordisk prosjektet for betalingsinfrastruktur har mål om første transaksjoner i 2020.

Kilde: Prosjekt P27
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

DNB, Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank, Danske Bank og OP Financial Group har siden starten av 2018 jobbet med utviklingen av en fellesnordisk betalingsstruktur på tvers av de fire ulike valutaene.

Nå trekker DNB seg.

– I Norge har bankene allerede på plass en effektiv betalingsinfrastruktur som gjør at vi har blant de laveste transaksjonskostnadene i Europa, sier pressetalsmann i DNB Even Westerveld til E24.

– Det har derfor vært krevende å få på plass en løsning som ville gi tilstrekkelig gevinst for norske aktører, målt opp imot de nødvendige investeringene.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Etter at DNB trakk seg, har også Finans Norge gått ut av prosjektet.

Prosjektet ruller videre uten norsk deltagelse.

P27: Mål om oppstart i 2020

De gjenværende seks bankene fortsetter for fullt med mål om at de første transaksjonene vil kunne skje i 2020.

Til tross for at DNB har trukket seg vil norske kroner trolig fortsatt være en del av prosjektet.

– P27 gir mulighet for store gevinster for både bankene og deres kunder. Det endres ikke av at DNB har valgt å trekke seg. De øvrige P27-bankene er fortsatt like bestemt på å gjennomføre prosjektet, sier den nyutnevnte sjefen for P27s driftsselskap Lars Sjögren, til E24.

Bakgrunnen for prosjektet, som er oppkalt etter de 27 millioner innbyggerne i Norden, er behovet for modernisering av de nasjonale betalingssystemene regionen.

Prosjektet håper å gi grunnlag også for betalingsløsninger for forbrukere på tvers av Norden.

Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Felles infrastruktur

Ønsket har vært å bygge en felles, nordisk betalingsinfrastruktur for avregning og oppgjør av norske, svenske og danske kroner og euro bankene imellom for straksbetalinger, uavhengig av valuta.

For den nordiske banksektoren er det snakk om potensielle besparelser på flere hundre millioner euro i årene som kommer.

– Men P27 er mye mer enn bare det. Med P27 får bankene i Norden et optimalt grunnlag til at fortsette utviklingen av nye produkter og løsninger til gagn for både forbrukere og virksomheter, sier Sjøgren.

Håper at nasjonale mobilbetalinger kan samkjøres

På sikt håper prosjektet også å legge et fundament for brukerbetalinger på tvers av digitale løsninger, som for eksempel Vipps i Norge, Swish i Sverige og MobilePay i Danmark.

– En del av visjonen for P27 er å skape et felles betalingsområde i Norden. Det kan oppnås ved å etablere fellesnordiske løsninger eller gjøre det mulig at eksisterende nasjonale løsninger, for eksempel på mobilbetalinger, kan «spille sammen», noe som støttes av muligheten for å foreta straksbetalinger på tvers av Norden, som er en viktig del av P27, sier prosjektsjefen.

Sentralbankene verdsetter P27-initiativ

Norges Bank oppfordret i fjor bankene til å fortsette arbeidet med P27 med mål om raske tilpasninger i den norske infrastrukturen «slik at både bedrifter og privatpersoner i Norge kan få tilgang til moderne realtidsbetalinger».

Norges Bank hadde da hatt felles drøftinger med de nordiske sentralbankene om prosjektet, og uttalte i november at de nordiske sentralbankene «verdsetter P27s ambisjon om å forbedre effektiviteten i betalingssystemene i Norden», men påpekte at flere forhold må avklares.

Neste skritt for P27 er den formelle etableringen av selskapet i Sverige, samt å velge hovedleverandør av den tekniske plattformen før sommeren.

Deretter venter godkjenning og lisenser, i første rekke fra Riksbanken og Finansinspektionen.

– De nordiske landene kan være stolte av å være førende i verden når det gjelder en moderne og effektiv betalingsinfrastruktur. Men landoppdelt infrastruktur er ikke fremtiden, særlig ikke i en så tett integrert region som den nordiske, sier P27-sjefen.

Les også

Vil ta livet av 160 millioner papirfakturaer

Les også

Paypal lanserer vennebetaling i Norge – lar deg overføre over landegrensene

Les også

– «Frenemies» er et betegnende ord for tiden vi er inne i

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Bank
 3. Handelsbanken
 4. SEB
 5. Swedbank
 6. Danske Bank
 7. Norges Bank

Flere artikler

 1. Seks banker og MasterCard sammen om nytt nordisk betalingsnettverk

 2. Vurderer digitale penger

 3. Norges Bank i ny rapport: – Digital kriminalitet mot finansforetakene er økende

 4. Betalt innhold

  Norges Bank nærmer seg beslutning om digitale penger. Dette vet vi om prosessen så langt

 5. Betalt innhold

  Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?