737 Max-ulykkene

Boeing vil midlertidig stoppe produksjonen av 737 Max i januar

Flytypen har stått på bakken siden mars, og aksjen faller videre i etterhandelen.

GREG BAKER / AFP
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Boeing vil midlertidig stanse produksjonen av flytypen 737 Max i januar, bekrefter selskapet i en melding mandag.

Det ble tidligere mandag rapportert at selskapet diskuterte et kutt eller stopp i produksjonen. Avgjørelsen om produksjonsstopp i januar kommer etter at luftfartsmyndigheten i USA advarte selskapet om at de var for optimistiske med tanke på når flyene kunne bli godkjent.

Faller i etterhandelen

Boeing-aksjen falt 4,29 prosent på Wall Street mandag i påvente av avgjørelsen. I etterhandelen har aksjen falt ytterligere 0,86 prosent.

Boeing er en av USAs største eksportører, og den største komponenten på Dow Jones-indeksen. Beslutningen om å stanse produksjonen vil sannsynligvis sende sjokkbølger gjennom den amerikanske økonomien, skriver New York Times.

Avisen skriver videre at produksjonsstansen vil påvirke leverandører rundt om i landet, og sende selskapet i en dypere økonomisk krise.

Les på E24+

Les også (+) Historien om Boeing 737 Max forklart i 11 punkter

Fortsatte å produsere fly

Selskapet har fortsatt å sette sammen rundt 40 fly i måneden ved anlegget i nærheten av Seattle etter at 737 Max-flyene ble satt på bakken i mars som følge av de to fatale ulykkene.

Det har skapt et etterslep på rundt 400 fly ettersom Boeing har ventet på amerikanske luftfartsmyndigheters godkjenning for at flytypen skal komme tilbake til tjeneste. Flyselskaper og myndigheter forventer ikke at godkjenningen kommer før tidligst i februar.

Selskapet skriver videre i meldingen at de har valgt å prioritere leveranser av flyene som allerede er produsert, og derfor stopper produksjonen.

Les på E24+

Les også (+) Boeings avgjørende veivalg: Skal de bygge 797?

Ansatte får andre arbeidsoppgaver

De ansatte som arbeider med produksjonen av flytypen vil fortsette med arbeid relatert til 737 Max, eller bli midlertidig satt til andre avdelinger i perioden, fremkommer det i meldingen.

Samtidig vil Boeing komme med mer informasjon om den økonomiske påvirkningen i forbindelse med rapporten for fjerde kvartal i slutten av januar.

I november meldte Boeing at 737 MAX-flyene ville være på vingene igjen i januar 2020. Det tidligere anslaget var desember.

Boeing 737 MAX var Boeings mestselgende flymodell fram til de to ulykkene i oktober i fjor og mars i år der til sammen 346 mennesker omkom. Ulykkene førte til at om lag 370 slike fly nå står på bakken verden over i påvente av en løsning.

Les meldingen her
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. 737 Max-ulykkene
  2. Boeing 737
  3. Boeing

Flere artikler

  1. Boeing-toppsjef får sparken etter Max-krisen

  2. Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX

  3. Boeing gjenopptar produksjonen av problemflyet 737 Max

  4. Annonsørinnhold

  5. Dårlig nytt for Norwegian: Boeing varsler ny 737 Max-utsettelse

  6. 737 Max-tester fullført: Dette må skje før ulykkesflyet kommer i lufta