Motvillige banker kan gi lånetrøbbel for Dof – aksjen stuper

Dof risikerer å havne i lånetrøbbel fordi enkelte banker ikke lenger vil bidra i refinansieringsrunder. Hvis bankene setter seg på bakbeina er det stor risiko for en mer omfattende restrukturering, mener analytiker.

LÅNETRØBBEL: Dof varsler at rederiet risikerer brudd på sine lånebetingelser.
Publisert:

Offshorerederiet Dof varslet onsdag kveld om utfordringer med refinansieringen av selskapets lånefasiliteter, som et resultat av en fortsatt tøff markedssituasjon.

Situasjonen som har oppstått vil trolig gjøre at rederiet havner i brudd med sine lånebetingelser, skrev Dof i resultatrapporten for første kvartal.

Uten refinansiering blir det også vanskelig for rederiet på betale tilbake lånene når de forfaller.

På Oslo Børs svarer investorene med å sende Dof-aksjen kraftig ned. I tidlig handel var aksjen ned så mye som 40 prosent, før fallet dempes til 30 prosent rundt klokken ti.

– Noen banker er motvillige

Selv peker Dof på at det nå er enkelte banker som er motvillige til å bidra til refinansiering.

Les også

Dof vil trolig havne i brudd med lånebetingelser

– Vi har opplevd den siste måneden eller deromkring at noen banker er mye mer motvillige til å støtte refinansiering i offshore supply-sektoren. Vi ser at noen få banker sier at de vil ut av sektoren, sier Dof-sjef Mons Aase under presentasjonen av kvartalsrapporten.

– Det vi ser er at risikoen har økt for oss, og at vi er nær ved å ikke kunne refinansiere, og slik sett er i risiko for å havne i brudd med lånebetingelser, sier han.

På grunn av den usikre finansielle situasjon i Dof tok meglerhuset Clarkson Platou tidligere i år bort sitt kursmål og anbefaling på aksjen. I februar skrev meglerhuset at det var bekymret for at selskapet kunne få problemer med å betale avdrag på gjelden.

– Vi tror at den nåværende situasjonen kan løses fordi problemet relaterer seg til en liten del av gjeldsstrukturen. Men det er jo klart stor risiko for en mer omfattende restrukturering hvis bankene setter seg på bakbeina, skriver analytiker Turner Holm i Clarkson i en e-post til E24.

Vil gå i dialog

Selskapet opplyste mandag at de fremover vil gå i dialog med involverte parter og tror det vil være mulig å inngå avtaler som kan løse den utfordrende situasjonen for selskapet.

– Det er ikke mulig å gi noen forsikring om at selskapet vil lykkes i sine forsøk på å komme til en løsning, ble det meldt i rapporten.

Skulle rederiet havne i brudd med lånekravene vil det i første omgang føre til at langsiktig gjeld vil bli omgjort til kortsiktig gjeld.

Les også

Nytt ratehopp for offshoreskip

Dersom et slikt brudd skjer og selskapet ikke får utsettelser fra den aktuelle kreditor vil gjelden bli misligholdt, opplyste Dof.

I dag har rederiet en kortsiktig gjeld på rundt 3,5 milliarder kroner, og en langsiktig gjeld på 12,5 milliarder kroner.

Fortsatt tøffe markedsforhold

Offshorerederiene ble hardt rammet da oljeprisen falt. Høy gjeld, overkapasitet og lave rater gjorde at mange måtte gjennom finansielle redningsaksjoner. Selv har Dof vært gjennom flere restruktureringer.

I år har deler av offshoreflåten fått bedre betalt i spotmarkedet.

Mens markedet for forsyningsskip i Nordsjøen har vært bra, er markedet for ankerhåndteringsfartøy fortsatt svakt, påpeker Dof-sjefen under presentasjonen.

Også innenfor segmentet Subsea IMR (inspeksjon, vedlikehold og reparasjoner) er markedet fortsatt utfordrende, ifølge Dof.

Les også

Kongsberg Gruppen nedbemanner etter oppkjøp

Les også

Ratehopp for offshoreskip

Publisert:

Her kan du lese mer om