DEN NORSKE KRISEPAKKEN: Renten trosser redningsplanen

Korte pengemarkedsrenter går opp til tross for regjeringens redningspakke.

Publisert:

Korte renter i det norske pengemarkedet fortsetter himmelferden mandag morgen, og lar seg ikke affisere av regjeringens redningsplan som kom søndag.

- Det er fortsatt ganske stor grad av pengetørke i markedet, sier analytiker i DnB Nor Markets, Bjørn-Erik Orskaug, til E24.

Den såkalte "tomorrow/next"-renten, som er det bankene betaler for å låne av hverandre fra neste dag til dagen etter, noteres til 8,56 prosent mandag morgen (kl. 08.00 norsk tid).

Det er en sterk oppgang fra fredagens "fiksing", da den befant seg på 6,19 prosent.

- For tidlig

Orskaug understreker at renteoppgangen ikke betyr at redningspakken er feilslått.

- Det er for tidlig å si om tiltakene vil få en effekt i det norske pengemarkedet, vi må vente og se før vi kan si noe mer om dette, sier han.

Planen innbærer at bankene tilbys statsobligasjoner for inntil 350 milliarder kroner i bytte mot obligasjoner i norske boliglån. I tillegg gir Norges Bank banknæringen, i første rekke småbanker, tilgang til fastrentelån med to års løpetid.

Les også: Her er den norske krisepakken

Nibor svakt ned

- Vi er spente på å se hvilken virkning dette kan få på pengemarkedet. Vi er redd for at den kan bli liten. Situasjonen i interbankmarkedet er så fastlåst at vi er redd for at dette kan bli for lite for seint, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork og makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbankens morgenrapport.

DIN MENING: Hva blir redningspakkens pris?

Mandag morgen noteres imidlertid tre måneder niborrente til 7,36 prosent, som er 12 punkter ned fra fredagens "fiksing" på 7,48 prosent.

Orskaug tror ikke denne nedgangen nødvendigvis henger sammen med regjeringens tiltak søndag.

- Renten i pengemarkedet kan ha flyttet seg på internasjonale forhold. Det er fortsatt stor grad av risikofrykt og usikkerhet i markedet, så det er vanskelig å peke på hva som skyldes hva her, sier han.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om