Oljefondet har økt med 1.200 milliarder på to døgn etter kronekollaps

Oljefondet ser ut til å trosse både coronakrise og kraftige børsfall, og har steget med over 1.200 milliarder kroner på to dager. Mye av årsaken er en dramatisk kronesvekkelse som «blåser opp» verdien av utenlandske verdipapirer.

Oljefondet forvaltes her i Norges Bank.
Publisert:

Børskrakk og oljepriskrakk etter coronakrisen senket denne uken Oljefondets verdi i kroner til 9.300 milliarder kroner tirsdag, noe som utgjorde et fall på 1.500 milliarder kroner fra toppnivået i februar.

Men selv om børsene har stupt de siste ukene, begynte fondets uoffisielle telleverk plutselig å tikke kraftig oppover onsdag, ifølge fondets nettsider:

  • Tirsdag morgen: 9.300 milliarder kroner
  • Onsdag kveld: 10.080 milliarder kroner
  • Torsdag morgen: 10.500 milliarder kroner

Det kan virke selvmotsigende at fondet skulle stige i verdi: over 70 prosent av fondets verdier er plassert i aksjer, og globale aksjeverdier har falt kraftig etter coronakrisen.

Den brede S&P500-indeksen i USA falt over fem prosent onsdag, og har mistet en fjerdedel av verdiene sine i år. Normalt ville dette ha senket Oljefondets verdi. Fondet satt på USA-aksjer for nesten 3.000 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret.

Men Oljefondet forsikrer om at det ikke er noe galt med telleverket på nettsidene deres.

Det betyr at det trolig er den enorme kronesvekkelsen denne uken som gjør at fondet trosser børsfallet og stiger i verdi.

KRAFTIG OPPGANG: Selv om børsene har falt, stiger Oljefondets verdi kraftig, og torsdag var den oppe i over 10.600 milliarder. Årsaken er trolig den drastiske kronesvekkelsen onsdag og torsdag. Fondet nærmer seg nå rekordverdi i kroner, men verdien i utenlandsk valuta har falt.

Opp 1.200 milliarder på to dager

Kroneverdien av Oljefondet har steget med 1.200 milliarder kroner på bare to dager, fra tirsdag til torsdag. Torsdag morgen var Oljefondets verdi oppe i over 10.600 milliarder kroner, som ikke er så langt unna rekordnivået fra februar. I skrivende stund er fondet verdt over 10.500 milliarder.

Det betyr også at fondets verdi har steget med 500 milliarder siden nyttår, tross coronakrise og børsfall.

Det skjer etter at kronen har opplevd en dramatisk svekkelse til smått utrolige nivåer. Torsdag morgen koster en euro over 13 kroner og en dollar over 12 kroner. Kronen har aldri før vært i nærheten av slike nivåer. Det er bare noen få år siden euroen kostet under åtte kroner, og dollaren under seks kroner.

Les også

Rekordsvak krone løfter verdien: Oljefondet stiger tross kraftig børsfall

VERDIEN TIRSDAG: Dette er Oljefondets verdi for to dager siden, før kronens dramatiske svekkelse onsdag.

Har falt i dollar

Selv om kronen på papiret er mer verdt enn ved nyttår, bidrar nedgangen på børsene globalt til at fondets verdi i utenlandsk valuta faller kraftig.

PS! La oss for enkelhets skyld si at fondet har et verdipapir på 1.000 euro. Ved nyttår ville dette være verdt 9.830 kroner. Men med dagens ultrasvake kronekurs vil det samme verdipapiret være verdt 13.000 kroner.

– Når du får en slik nedsmelting så svekkes ofte den norske kronen seg. Da stabiliseres også fondets verdi i kroner, sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24 onsdag kveld.

Mens fondets kroneverdi holder seg godt over 10.000 milliarder kroner, er fondet verdt 880 milliarder dollar torsdag. Ved nyttår var fondet derimot verdt 1.151 milliarder dollar, etter datidens kroneverdi og dollarkurs.

– Fondets verdi har jo falt i internasjonal valuta. Men når du omregner til norske kroner, har den ikke falt like mye, sier Wilhelmsen.

Les også

Kronekollapsen sjokkerer ekspertene: – Det er ekstremt brutalt

Publisert: