Markedet frykter utfallet: Bernie Sanders-seier kan gi aksjesmell

Coronaviruset har herjet med det globale aksjemarkedet den siste tiden. Men markedet kan også reagere negativt dersom demokraten Bernie Sanders fortsetter fremgangen i det amerikanske valget, ifølge norske eksperter.

RISIKO FOR AKSJER: Fremgangen til demokraten Bernie Sanders, som her holder tale i Saint Paul i delstaten Minnesota, regnes som en negativ ting blant mange investorer.
Publisert: Publisert:

Den venstrevridde demokraten Bernie Sanders har nemlig seilt opp som en av favorittene til å vinne opposisjonspartiets primærvalg.

Men den moderate kandidaten Joe Biden har fått et oppsving de siste dagene. Særlig etter at han fikk støtten fra to andre demokrater som trakk seg.

Tirsdag natt norsk tid – på det amerikanerne gjerne kaller «supertirsdag» – kan mye avgjøres.

Ettersom mange delegater fra ulike delstater deles ut på samme tid, kan det bli langt tydeligere hvem som blir Demokratenes utfordrer til sittende president Donald Trump.

Hvis Bernie Sanders vinner frem, kan børsene reagere negativt, ifølge flere eksperter.

Les også

USAs sentralbank tar krisegrep i møte med coronaviruset

DNB mener Bernie kan gi aksjefall

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets sier at aksjemarkedet er opptatt av primærvalget – ikke bare corona.

– Valget er en viktig sak i USA, mens coronaviruset har ikke smittet så mye der ennå. Det kan se ut som at nyhetene rundt Bidens fremgang har løftet de amerikanske børsene. Markedene er ikke så fornøyde med Bernie Sanders. Hvis han får mer fremgang, kan det gi flere negative utslag i aksjemarkedet, sier Aamdal.

Ingvild Borgen Gjerde

DNB Markets-kollega Ingvild Borgen Gjerde påpekte i en rapport tirsdag morgen at presidentvalget i USA ikke er riktig priset inn i aksjemarkedet.

Hun trakk frem at både Elizabeth Warren og Bernie Sanders blir sett som «uvennlige til aksjemarkedet».

– Ulike undersøkelser blant investorer indikerer at en seier for noen av dem i presidentvalget i november vil ha en negativ påvirkning på aksjeverdier. De samme undersøkelsene antyder at de fleste investorer anser det som usannsynlig at noen av dem kan slå den sittende presidenten, skriver Borgen Gjerde.

Samtidig viser mer tradisjonelle meningsmålinger at Sanders vil slå Trump i presidentvalget. Borgen Gjerde mener derfor at presidentvalget utgjør en betydelig risikofaktor i aksjemarkedet.

– Presidentvalget i USA senere i år kan snart vise seg å være en betydelig risiko-hendelse som markedsprisene må inkorporere i større grad, konkluderer hun.

KJEMPER OM Å MØTE TRUMP: Elizabeth Warren, Bernie Sanders og Joe Biden er fortsatt med i Demokratenes primærvalg i USA.

Danske Bank tror disse sektorene er sårbare

Bernie Sanders har blant annet foreslått betydelige skatter på formue og finanstransaksjoner for å finansiere ambisiøse løfter innen offentlig helse og utdanning.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank sier at man periodevis har sett at sektorer som blant annet farmasi, energi og teknologi har falt mer enn andre på grunn det han kaller «reguleringstrusselen» fra Sanders.

– Han har tatt til orde for å begrense teknologisektorens markedsmakt, og dette er en sektor som har vært svært lite regulert sammenlignet med for eksempel finanssektoren, sier Lie.

– Det er nok ikke uten grunn av Bank of Americas månedlige spørreundersøkelse blant fondsforvaltere, Global Fund Survey, i januar viste at presidentvalget var ansett som den største risikoen for aksjemarkedet i 2020, sier Danske Bank-strategen.

TEK-GIGANTER: President Donald Trump holder opp et ark der forbokstaven til fire amerikanske teknologi-giganter utgjør slagordet hans «MAGA», som står for «Make America Great Again». Flere av hans demokratiske motstandere vil regulere teknologisektorer hardere.
Les også

Sjeføkonomens beskjed til Olsen etter rentesjokk: Ingen grunn til å følge i USAs fotspor

Les også

Pete Buttigieg trekker seg fra presidentkampen

Publisert: