Tesla-feber hos norske investorer

Investor Even Aas-Eng har sett investeringen i Tesla vokse med 250 prosent på tre år. Han tror selskapet kan bli verdens mest verdifulle.

VEKKER INTERESSE: Flere norske finansaktører melder om mye handel i Tesla-aksjen. Her toppsjef Elon Musk ved en tilstelning i Shanghai.

Beck Diefenbach
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Det har vært et voldsomt trøkk de siste dagene, sier Karl Oscar Strøm i Pareto Securities til E24.

Han forteller at Tesla-aksjens himmelferd har vekket interessen hos norske og svenske Pareto-kunder som handler aksjer i USA.

Aksjen har blitt doblet på Nasdaq-børsen bare den siste måneden. Det er godt nytt for aksjonærene, mens de som har veddet på kursfall har brent seg stygt.

Oppgangen har skapt engasjement blant flere aktører i finansbransjen. Meningen er delte. Et amerikansk analysebyrå har kalt kurshoppet en boble og brukte sammenligningen «bitcoin på hjul».

Les på E24+ (for abonnenter)

Aksjeanalytikere må erkjenne at Tesla er en suksess

Sitter med gevinst

– Du begynner å se tendensene til at dette kan bli verdens mest verdifulle selskap om fem til ti år, mener investor Even Aas-Eng.

Han har vært Tesla-aksjonær i omtrent tre år, en periode der Tesla har steget over 250 prosent. Aas-Eng og kona sitter for øyeblikket på aksjer for rundt 4,5 millioner kroner gjennom sitt investeringsselskap Vandelay Industries.

Les også

Investeringsselskap spår Tesla-aksjen i 7.000 dollar innen 2024

– På samme måte som Facebook og Google har gjort det, så mener jeg Tesla er et selskap som er i ferd med å transformere ikke bare en, men flere industrier.

– Dette selskapet er i ferd med å endre bilindustrien fra fossil til el, men også dytte den i retning av at biler blir automatisert og ikke minst inn i delingsøkonomien, sier han.

GEVINST: Investor Even Aas-Eng har tjent på rakettoppgangen i Tesla.

Privat

På handelstoppen hos DNB

En rekke norske privatinvestorer har satset på den amerikanske elbilprodusenten. Hos nettmegleren Nordnet satt rundt 2.000 kunder med nær 90.000 aksjer ved årsskiftet.

Hos DNB var Tesla den mest omsatte aksjen i nett- og mobilbanken tirsdag denne uken. Det er første gang privatkundene har handlet mest i en aksje notert utenfor Oslo Børs, ifølge kommunikasjonssjef Marius Brun Haugen i DNB Markets.

Samme dag var den totale handelen i Tesla-aksjen på rundt 61 milliarder dollar på Nasdaq-børsen, mer enn fire ganger høyere enn gjennomsnittet de siste tre månedene.

Les også

Elon Musks formue økte med 21,3 milliarder på én time

Strøm vil ikke oppgi noen tall over Pareto-kundenes handel, men understreker at det er «betydelig interesse».

Deres kunder er profesjonelle, ofte folk som handler aksjer på fulltid. De kan også handle utenfor den normale åpningstiden på Wall Street, den såkalte før- og etterhandelen, opplyser han.

Nordea sier at handelsinteressen blant deres kunder økte i løpet av 2019, med en topp i november.

Karl Oscar Strøm i Pareto Securities.

E24

– Mye spekulativ interesse

Strøm tror det er flere årsaker til den voldsomme Tesla-oppgangen.

Han peker blant annet på at Tesla leverte bedre kvartalstall enn ventet i januar, og at mange har veddet på kursfall i aksjen, hvilket kan gi en ekstra kraftig opptur når kursen først begynner å gå opp.

– I slike tilfeller er det gjerne flere faktorer som spiller inn. Det har vært positive nyheter fra selskapet med bedre tall enn ventet.

– Det er nok også mye spekulativ interesse akkurat nå. Hva som er riktig pris er «anybody's guess», sier Strøm.

Investorene som har såkalte shortposisjoner i Tesla, altså veddemål på aksjefall, hadde tidligere denne uken et papirtap på 7,4 milliarder dollar, eller over 68 milliarder kroner, bare siden årsskiftet.

Her hjemme har finansmannen Jan Petter Sisseners fond tapt millioner på papiret på veddemålet mot Tesla.

Les også

Norske privatinvestorer har tjent 145 millioner på Tesla-aksjen i år

Investor Aas-Eng sier Tesla «har vært og er fortsatt en volatil aksje».

– Som andre aksjer vokser ikke denne rett inn i himmelen heller.

– Forskjellen på dette selskapet og Facebook, som også hadde en humpete start på børs, er at det er raskt ble lettere å sette en verdi som markedet kunne enes om på Facebook enn Tesla. Det som skjer nå er at mange forstår at de har tatt feil de siste tre årene, sier han.

Sammenligner med Facebook og Google

– Det som kanskje er mest interessant er at bilen, som er en veldig kapitalkrevende del av folks privatøkonomi, er i ferd med å bli demokratisert med Tesla, mener Aas-Eng.

– De er i ferd med å ødelegge en hel industri, litt som Facebook og Google gjorde med mediebransjen, sier han.

Investoren har også tro på Teslas satsinger utenfor bilproduksjon, som solceller og hjemmebatteriet Powerwall.

– Så er det energiindustrien som de begir seg ut på. Det har vi ikke sett så mye til enda, fordi de har vært opptatt med bil. Det de er i ferd med å gjøre er å skape et eget økosystem.

Her kan du lese mer om

 1. Tesla
 2. Aksjer
 3. DNB Markets
 4. Pareto Securities
 5. Wall Street

Flere artikler

 1. Tesla fortsatte rakettoppgangen på Wall Street

 2. Analysebyrå: Tesla-bykset er «bitcoin på hjul»

 3. Steve «Big Short» Eisman dropper veddemålet mot Tesla: – Det er ikke noe heder i å tape penger

 4. Annonsørinnhold

 5. Sissener har tapt «to til tre prosent av fondet» på Tesla

 6. Analytiker: «Alle shortskvisers mor» kan gi mer Tesla-rally