Børsdagen

Virusfrykt senket Oslo Børs torsdag

Oslo Børs opplevde torsdag sitt største fall siden oktober.

FALLER: Oslo Børs er ned etter at coronaviruset har senket oljeprisen og asiatiske børser.

Erik Johansen / NTB scanpix
 • Eivind Bøe
 • Martin Hagh Høgseth
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets forklarer torsdagens tunge børsfall med coronaviruset som nå sprer seg og skaper frykt hos investorer verden over.

Virus-uroen har også presset ned oljeprisen over fem prosent denne uken, og oljerelaterte aksjer som Equinor og tankrederiet Frontline er hardt ned ved børsslutt torsdag.

– Olje er en økonomisk sensitiv vare. Når børsen faller og markedet er mer bekymret så faller oljeprisen og oljeaksjer, sier Hermanrud til E24.

Årets verste børsdag

Torsdagens fall på 1,44 prosent er Hovedindeksens verste dag hittil i år. Frem til i dag hadde indeksen aldri falt over en prosent siden årsskiftet.

Forrige gang den falt så mye var i oktober i fjor.

Blant de mest omsatte aksjene er Equinor ved stengetid ned 0,89 prosent, Frontline ned 6,17 prosent, Mowi ned 1,44 prosent og DNB ned 0,77 prosent

Samtidig falt flyselskapet Norwegian 4,16 prosent.

– Flyaksjer er blant de som kan bli hardest rammet av viruset. Det vil bli redusert flyreising om dette sprer seg, forklarer Hermanrud. 

Shipping-fall

Shippingaksjer tynget også Børsen torsdag.

Capesize-ratene har falt markant i 2020, og selv om Pareto Securities venter en viss bedring på kort sikt med det kinesiske nyttåret, er overskriftene dominert av coronaviruset i Kina, som negativt kan påvirke ståletterspørselen ytterligere. Kina har torsdag innført blant annet reiserestriksjoner i ytterligere to byer i tillegg til Wuhan.

«Selv om spotratene sannsynligvis vil bedres i februar, så finner vi ikke aksje-storyen (innen tørrlast) attraktiv, og vi tror at skipsverdiene kommer til å bli satt under press», skriver meglerhuset i en oppdatering torsdag.

Kinesiske etterspørselsvekst for både jernmalm og kull sakter ned, skriver Pareto Securities, og med høyere flåtevekst og skip som returnerer fra scrubberinstalleringer, tror meglerhuset at konsensusestimatene vil fortsette å være under press, ifølge TDN Direkt.

Les også

Les også: Norske privatinvestorer har tjent 145 millioner på Tesla-aksjen i år

Oljeprisen faller

Oljeprisen er markant ned for tredje dag på rad.

Markedet frykter viruset skal dempe den økonomiske veksten og dermed gi lavere drivstoffetterspørsel.

Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som en referanse for oljehandel globalt, er ned 2,1 prosent til 61,3 dollar fatet.

– Risiko for lavere etterspørsel ser ut til å være en stadig større bekymring for markedet, og det er forståelig. Færre reisende vil tynge drivstoffetterspørselen, påpeker analytikerne i ING Research ifølge Reuters.

Les også

Les også: Flere kinesiske byer settes i karantene - dødstallene stiger

Bratt Asia-fall

Antallet døde på grunn av coronaviruset øker. 25 personer er bekreftet døde av coronaviruset, ifølge kinesiske myndigheter.

Viruset er påvist i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand og USA. Viruset er også påvist i Hongkong og Macau.

Kinesiske børser har ledet an i nedgang i Asia. Shanghai-børsen endte ned 2,75 prosent og Hongkong var ned 1,52 prosent.

– Markedsaktørene posisjonerer seg før ferien i forbindelse med kinesisk nyttår i neste uke, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Asiatiske børser stengte ned etter virusfrykt

 2. Dempet på Asia-børser etter heftig uke

 3. Verste børsdag siden august 2015: Falt 4,88 prosent

 4. Annonsørinnhold

 5. Virusfrykt og oljeprisfall tynget Oslo Børs

 6. Oslo Børs raste over fire prosent: – Går et ruglete aksjemarked i møte