Sjefstrateg: – Forventningene er for optimistiske
Christian Lie i Danske Bank mener investorene må belage seg på at coronaviruset kan senke inntjeningsforventningene for året ytterligere. Men han tror likevel de globale aksjekursene står høyere om ett år enn i dag.
Christian Lie i Danske Bank følger verdensøkonomien og USA-børsene tett.
Det endte med et kraftig børsfall den siste dagen i januar, drevet av frykt for coronavirusets innvirkning på veksten i verdensøkonomien. Den brede S&P 500-indeksen er nå ned med 0,16 prosent siden nyttår.
Mandag faller asiatiske aksjer ytterligere. Kinesiske børser stuper 8 prosent etter å ha holdt stengt i en uke i forbindelse med kinesisk nyttårsfeiring.
Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank mener aksjemarkedet er avhengig av gode tall for å unngå ytterligere fall.
– Etter den største mulitppelekspansjonen siden 2009 for globale aksjer i 2019, har prisingen blitt høyere og inntjeningen må opp for å rettferdiggjøre aksjekursene, sier han.
Kommer børskrakket i 2020? Dette er farene du må følge med på
En såkalt «mulitppelekspansjon» betyr at markedsverdien til selskapene stiger, uten at inntjeningen gjør det.
– Høyere om 12 måneder
Coronaviruset, som forskere antar har brutt ut på et matmarked i den kinesiske byen Wuhan, har skapt uro i finansmarkedene. Det er registrert nær 12.000 smittetilfeller og 259 dødsfall som følge av viruset.
– Selv om videre kursfall ikke kan utelukkes på kort og mellomlangt sikt, tror vi aksjekursene står høyere om 12 måneder enn i dag, sier han om uroen rundt viruset.
Corona-viruset kan være det som utløser et børsfall
Danske Bank-strategen viser til at pengepolitikken er «svært stimulerende», at tilstanden i verdensøkonomien er bedre enn i fjor og at det er få gode alternativer for investorene å plassere pengene sine.
– Vi mener det er tegn til at endringstakten i antall smittede fra coronaviruset ser ut til å avta, noe som vil kunne dempe noe av frykten blant investorer, svarer Lie.
Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser
– Er tendensen derimot midlertidig og ting blusser opp, og dette gir med langvarige negative økonomiske konsekvenser, står aksjekursene noe laglig til for hogg. Slike episoder pleier likevel å være midlertidige og økonomien har normalt hentet seg inn relativt raskt som følge av oppdemmet etterspørsel.
Bedre enn ventet
En rekke selskaper i USA har levert et resultat for siste kvartal som har vært bedre enn forventningene, målt ved inntjening per aksje. Lie viser til at resultatene var 4,9 prosent bedre enn ventet.
– Vi mener forventningene til inntjeningsvekst er rimelige for fjerde kvartal, men at det er for optimistiske for 2020 som helhet, sier han.
Apple leverer rekordresultat i viktig kvartal
I fjerde kvartal forventet analytikerne at inntjeningen per aksje ville bli 1,9 prosent på minussiden. Nå ser det imidlertid noe lysere ut, med en nedgang på 0,35 prosent.
– Med over ni prosent forventet vekst i inntjeningen per aksje for året i USA og globalt, forutsetter analytikerne at fortjenestemarginene vil stige betraktelig, noe vi mener er mindre sannsynlig, sier Lie.
Wall Street endte ned på månedens siste dag på fredag.
Resultatrush
Nærmere hundre selskaper i den brede S&P 500-indeksen leverer tall denne uken. Blant dem er Disney, Google-eier Alphabet, Spotify og Twitter.
Apple rapporterte et oppsiktsvekkende godt resultat forrige uke. Særlig salget av iPhone-er bidro til å løfte omsetningen, men også produkter som Airpods og Apple Watch jekket opp inntektene til verdens mest verdifulle selskap.
– Fortsetter trenden med positive overraskelser kan vi ende med positiv inntjeningsvekst for første gang siden fjerde kvartal 2018, sier Lie.
Knuser forventningene etter å ha bommet i to kvartaler på rad
Dyreste nordiske aksjer på 20 år: – Markedet er sårbart
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Venter ny svak resultatsesong på Wall Street: – Må levere på inntjening de neste kvartalene
Børskommentar: Det er mye som tyder på at børsuroen vil fortsette
Investeringsdirektør spår inntjeningskollaps på børsen
- Annonsørinnhold
Oslo Børs ned syv prosent fra toppen: – Har blitt en global frykt
Nordic Semiconductor bykser til ny rekord: – Har mer å gå på