Sjefstrateg: – Forventningene er for optimistiske

Christian Lie i Danske Bank mener investorene må belage seg på at coronaviruset kan senke inntjeningsforventningene for året ytterligere. Men han tror likevel de globale aksjekursene står høyere om ett år enn i dag.

Christian Lie i Danske Bank følger verdensøkonomien og USA-børsene tett.

 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Det endte med et kraftig børsfall den siste dagen i januar, drevet av frykt for coronavirusets innvirkning på veksten i verdensøkonomien. Den brede S&P 500-indeksen er nå ned med 0,16 prosent siden nyttår.

Mandag faller asiatiske aksjer ytterligere. Kinesiske børser stuper 8 prosent etter å ha holdt stengt i en uke i forbindelse med kinesisk nyttårsfeiring.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank mener aksjemarkedet er avhengig av gode tall for å unngå ytterligere fall.

– Etter den største mulitppelekspansjonen siden 2009 for globale aksjer i 2019, har prisingen blitt høyere og inntjeningen må opp for å rettferdiggjøre aksjekursene, sier han.

Les på E24+

Kommer børskrakket i 2020? Dette er farene du må følge med på

En såkalt «mulitppelekspansjon» betyr at markedsverdien til selskapene stiger, uten at inntjeningen gjør det.

– Høyere om 12 måneder

Coronaviruset, som forskere antar har brutt ut på et matmarked i den kinesiske byen Wuhan, har skapt uro i finansmarkedene. Det er registrert nær 12.000 smittetilfeller og 259 dødsfall som følge av viruset.

– Selv om videre kursfall ikke kan utelukkes på kort og mellomlangt sikt, tror vi aksjekursene står høyere om 12 måneder enn i dag, sier han om uroen rundt viruset.

Les på E24+

Corona-viruset kan være det som utløser et børsfall

Danske Bank-strategen viser til at pengepolitikken er «svært stimulerende», at tilstanden i verdensøkonomien er bedre enn i fjor og at det er få gode alternativer for investorene å plassere pengene sine.

– Vi mener det er tegn til at endringstakten i antall smittede fra coronaviruset ser ut til å avta, noe som vil kunne dempe noe av frykten blant investorer, svarer Lie.

Les også

Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser

– Er tendensen derimot midlertidig og ting blusser opp, og dette gir med langvarige negative økonomiske konsekvenser, står aksjekursene noe laglig til for hogg. Slike episoder pleier likevel å være midlertidige og økonomien har normalt hentet seg inn relativt raskt som følge av oppdemmet etterspørsel.

Bedre enn ventet

En rekke selskaper i USA har levert et resultat for siste kvartal som har vært bedre enn forventningene, målt ved inntjening per aksje. Lie viser til at resultatene var 4,9 prosent bedre enn ventet.

– Vi mener forventningene til inntjeningsvekst er rimelige for fjerde kvartal, men at det er for optimistiske for 2020 som helhet, sier han.

Les også

Apple leverer rekordresultat i viktig kvartal

I fjerde kvartal forventet analytikerne at inntjeningen per aksje ville bli 1,9 prosent på minussiden. Nå ser det imidlertid noe lysere ut, med en nedgang på 0,35 prosent.

– Med over ni prosent forventet vekst i inntjeningen per aksje for året i USA og globalt, forutsetter analytikerne at fortjenestemarginene vil stige betraktelig, noe vi mener er mindre sannsynlig, sier Lie.

Wall Street endte ned på månedens siste dag på fredag.

Richard Drew / AP

Resultatrush

Nærmere hundre selskaper i den brede S&P 500-indeksen leverer tall denne uken. Blant dem er Disney, Google-eier Alphabet, Spotify og Twitter.

Apple rapporterte et oppsiktsvekkende godt resultat forrige uke. Særlig salget av iPhone-er bidro til å løfte omsetningen, men også produkter som Airpods og Apple Watch jekket opp inntektene til verdens mest verdifulle selskap.

– Fortsetter trenden med positive overraskelser kan vi ende med positiv inntjeningsvekst for første gang siden fjerde kvartal 2018, sier Lie.

Les også

Knuser forventningene etter å ha bommet i to kvartaler på rad

Les også

Dyreste nordiske aksjer på 20 år: – Markedet er sårbart

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Christian Lie
 2. Danske Bank
 3. Wall Street
 4. Verdensøkonomien

Flere artikler

 1. Venter ny svak resultatsesong på Wall Street: – Må levere på inntjening de neste kvartalene

 2. Betalt innhold

  Børskommentar: Det er mye som tyder på at børsuroen vil fortsette

 3. Betalt innhold

  Investeringsdirektør spår inntjeningskollaps på børsen

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs ned syv prosent fra toppen: – Har blitt en global frykt

 6. Nordic Semiconductor bykser til ny rekord: – Har mer å gå på