Tangen-ansettelsen

Eksperter mener Tangen kan bli inhabil

Tidligere hovedstyrevaramedlem i Norges Bank, jurist og økonom Gøril Bjerkan er en av flere som mener påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen kan bli inhabil.

Tidligere hovedstyrevaramedlem i Norges Bank, jurist og økonom Gøril Bjerkan er en av flere som mener påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen (bildet) kan bli inhabil.

Nina E. Rangøy / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Onsdag skal Tangen etter planen få ansettelsesavtalen sin med Norges Bank vedtatt i hovedstyret. I en kronikk i Dagens Næringsliv påpeker Bjerkan at Tangen kan bli inhabil når han skal treffe investeringsbeslutninger på grunn av sine koblinger til Ako-systemet. Tangens habilitet ble ikke vurdert før ansettelsen 24. mars, noe Dagens Næringsliv skal ha fått bekreftet.

Tangens eierskap i forvalterselskapet Ako Capital og hans andeler i Ako-fond må ikke komme i konflikt med jobben som sjef for Norges Bank Investment Management (Nbim), som forvalter oljefondet.

– Tangen risikerer å bli inhabil i svært mange saker. Hvis hovedstyret ansetter en som vil være inhabil, så mener jeg det kan argumenteres for at vedtaket om ansettelse er ugyldig, sier Bjerkan.

Jussprofessorene Jan Fridthjof Bernt og Hans Petter Graver ved universitetene i Bergen og Oslo støtter henne.

Norges Bank svarer i en epost at hovedstyret siden 2. april har arbeidet med å få på plass en ansettelsesavtale som sikrer at det etableres nødvendig avstand mellom SPU (oljefondet, red.anm.), Ako-systemet og Nicolai Tangens personlige formue, herunder spørsmål om habilitet.

Les også

Kronikk: Tangen-saken: To langsiktige problemer og en løsning

Her kan du lese mer om

 1. Tangen-ansettelsen
 2. Nicolai Tangen
 3. Norges Bank
 4. Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norges Bank legger frem Tangens arbeidsavtale torsdag

 2. DNB Liv har vært kunde i Tangen-fond i 15 år: – Svært fornøyd med avkastningen

 3. Olsen vurderte aldri sin egen stilling under Tangen-stormen

 4. Annonsørinnhold

 5. Tangen-saken: Olsen lover nye kontrolltiltak

 6. Mener Tangen-avtale eliminerer interessekonflikter