Elkem varsler smell på rundt 200 millioner kroner som følge av handelskrigen

Driftsresultatet vil bli 25 prosent svakere - aksjen faller kraftig fra start

Foto: Elkem
  • Hans M. Jordheim
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Industrikjempen Elkem varsler at resultatet for årets andre kvartal vil tynges betraktelig av den pågående handelskrigen.

Det skriver selskapet i en børsmelding torsdag morgen.

I årets tre første måneder rapporterte selskapet et brutto driftsresultat (EBITDA) på 852 millioner kroner og det ventes nå ifølge selskapet å falle med omtrent 25 prosent i andre kvartal.

Det vil i så fall bety en reduksjon tilsvarende over 200 millioner kroner.

Kort tid etter åpning på Oslo Børs er aksjen ned over 12,4 prosent til 22,88 kroner per aksje.

Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen

Handelskrig

Elkem peker på at silikonmarkedet har utviklet seg «betydelig svakere enn ventet» som følge av de nye og økte tollsatsene på amerikansk import fra Kina. Selskapet skriver at en direkte konsekvens er lavere priser og svakere etterspørsel.

For å gjøre vondt verre har selskapet også kommet sent i gang igjen med produksjon etter vedlikehold ved en fabrikk i Frankrike.

På den mer positive siden kan Elkem melde om at kostnadsforbedringsprogrammet går etter planen. Det er forventet å nå målet om 500 millioner kroner i 2019.

Tolløkning

Det var i starten av mai at USA økte toll på import av kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Kort tid etter brøt handelssamtalene sammen, og det har ikke vært noen offisiell kontakt mellom landene siden.

Les også

«Ingen» tror på fruktbart møte mellom Trump og Xi

Det er ventet at USA og Kina vil møtes for handelssamtaler i forbindelse med G20 møtet i slutten av juni, men retorikken har de siste dagene tilspisset seg, og det er få som tror på en snarlig løsning

– Klimaet er surt og utsiktene til enighet synes dårlige. Mye tyder på at det vil bli en videre opptrapping av tollsatsene etter dette møtet, skrev seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i onsdagens morgenrapport.

Publisert:

Flere artikler

  1. Asetek: Handelskrigen kutter kraftig i omsetningen

  2. Elkem vurderer nye grep hvis ikke handelskrigen løser seg

  3. Svikt i globalt bilsalg rammer Elkem

  4. Betalt innhold

    Dette er x-faktorene på Oslo Børs før resultatsesongen

  5. Aksjen har falt kraftig de siste dagene