PGS-styret sier nei til milliardbud fra TGS

Styret i PGS avslår konkurrentens bud på 5,4 milliarder kroner for seismikkdata og mener det er for lavt. – Hadde ikke noe valg, sier analytiker.

Administrerende direktør i TGS, Kristian Johansen.
Publisert:

Styret i PGS har «enstemmig» konkludert med å avslå budet fra TGS om å kjøpe seismikkdata for 5,4 milliarder kroner, går det frem av en melding.

Styret mener at verdien av seismikkdataene er «betydelig» høyere enn det som reflekteres av budet, og at tidspunktet for budet er «opportunisk gitt det nåværende markedsbakteppet og makroøkonomiske klimaet».

Avslaget kommer samtidig som oljeleverandørindustrien er midt i en krise, etter at oljeselskapene har strammet inn på pengebruken som følge av oljeprisfallet.

Analytiker Kim André Uggedal i SEB kalte i utgangspunktet budet en «kjempedeal» fra TGS’ perspektiv, men mente at det la press på PGS.

– PGS hadde vel egentlig ikke noe valg, skriver Uggedal i en epost torsdag kveld.

Uggedal venter at TGS dropper å legge inn et nytt bud, går det frem av et notat sendt til E24.

Les også

Analytiker mener milliardbud legger press på PGS

Altfor mye gjeld

– Hadde PGS solgt biblioteket hadde de løst en kortsiktig refinansieringsutfordring, men det hadde vært en veldig lite bærekraftig business igjen i selskapet med altfor mye gjeld per aktiv båt, skriver Uggedal.

Uggedal tror at kreditorene «så at dette ville være verdiødeleggende, og at PGS nå kommer til enighet med sine kreditorer om en kortsiktig utsettelse» av september-forfallet.

PGS har vært hardt presset finansielt og fikk gjennomført en stor refinansiering tidligere i år. Det neste låneforfallet er likevel ikke lenger unna enn september, og TGS fremholder blant annet at et salg vil gi penger til å betale forfallet på 135 millioner dollar.

– På litt lengre sikt behøver de å ta større grep i forhold til gjeldsnivået som er i selskapet, visst ikke kommer de til å komme i flere slike situasjoner, sier Uggedal.

Grafen under viser hvordan PGS-aksjen har utviklet seg det siste året.

Les også

TGS vil kjøpe seismikkdata fra PGS for 5,4 mrd.

Milliardbud

Pressekontakt Bård Stenberg i PGS ønsker ikke å kommentere på hvor mye mer styret mener dataene faktisk er verdt eller om de venter at TGS høyner budet.

E24 har foreløpig hverken fått kontakt med PGS-styreleder Walter Qvam eller TGS-sjef Kristian Johansen.

Budet fra TGS ble meldt 6. august, da selskapet la frem et forslag om å kjøpe hele hele biblioteket med multiklientdata fra PGS for 600 millioner dollar, tilsvarende 5,4 milliarder kroner.

I en multiklient-undersøkelse henter man inn seismikkdata som alle interesserte kunder kan kjøpe, og man setter i gang undersøkelsen når man er komfortabel med hvor mange som har kjøpt på forhånd (forhåndsfinansiering).

– Det er et krevende marked. Vi ser at PGS har en likviditetsutfordring, samtidig som bransjen sårt trenger konsolidering, og vi ser at dette er en mulighet for oss til å fasilitere den konsolideringen og skape to konkurransedyktige selskaper i en bransje som trenger det, har finansdirektør Fredrik Amundsen i TGS sagt til E24.

Publisert: