Aker Solutions og Kværner skjøt opp etter fusjonsplaner

Aker Solutions steg over 30 prosent, samtidig som Kværner vaket rundt 9 prosent oppgang. Oslo Børs holdt steg godt på plussiden etter en nyhetsrush på morgenkvisten.

Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
  • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Hovedindeksen steg 0,89 prosent på ukens siste handelsdag.

Aker Solutions og Kværner er blant dagens vinnere på Børsen, med en oppgang på henholdsvis 34,18 og 7,69 prosent.

Det skjer etter at de to selskapene på morgenkvisten varslet at de har kommet til enighet om en fusjon hvor Kværner-aksjonærene får aksjer i Aker Solutions. Aker BP-direktør Kejtel Digre blir ny konsernsjef i det sammenslåtte selskapet.

Planen med fusjonen er å gjennomføre et nytt leverandørselskap «med en sterkere posisjon som en solid gjennomføringspartner som muliggjør bærekraftig lavutslippsproduksjon av olje og gass», opplyser selskapene på morgenkvisten.

Les også

Vil slå sammen Kværner og Aker Solutions

resultatsiden har Aker blant annet lagt frem kvartalsrapport. Selskapet satser nå grønt etter at de har gjort et milliard-comeback andre kvartal. Etter at Akers netto verdijusterte egenkapital (Net Asset Value) ble omtrent halvert fra 50 til 24,1 milliarder kroner i første kvartal så steg de med 10,1 til 34,3 milliarder kroner.

Aker-aksjen er den femte mest omsatte aksjen på Børsen, og steg 9,51 prosent.

Det kan samtidig nevnes at Borgestad steg 10,65 prosent i løpet av dagen. Dette skjedde etter at Aker la inn et bud på minst 90 prosent av aksjene i vindkraftselskapet NBT. Budet verdsetter egenkapitalen i vindkraftselskapet til 3,1 milliarder kroner. Borgestad eier 2,8 prosent av aksjene i NBT, og har forpliktet seg til å godta budet.

Les på E24+

Aksjene som gir deg flere fordeler enn bare avkastningen

Resultatrush

Fra de øvrige selskapene som har lagt frem resultater på Børsen fredag, finner vi Yara som steg 6,57 prosent fredag. Aksjen var den mest omsatte på Oslo Børs fredag.

Gjødselselskapet måtte se omsetningen falle i andre kvartal, men de lave gassprisene bidro likevel til at selskapet tjente mer på driften.

Yara fikk et driftsresultat på 335 millioner dollar i kvartalet, opp fra 266 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor. Analytikerne ventet et driftsresultat på 339 millioner dollar.

Les også

Yara økte driftsresultatet – får hjelp av lavere gasspriser

Mediekonsernet Schibsted gjør det også sterkt etter resultatslipp og oppkjøp. Selskapets a-aksjen hadde steget med 6,19 prosent i løpet av fredagen.

Torsdag kveld varslet Schibsted et milliardoppkjøp i Finland. Dagen derpå åpner konsernet regnskapsbøkene som langt på vei overgikk aksjeanalytikernes forventninger.

Kvartalstallene viser at konsernet leverte et brutto driftsresultat (ebitda) på 919 millioner kroner i andre kvartal, mot forventningene på 536 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av Infront for TDN Direkt.

For ordens skyld: E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte journalister i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.

Les også

Schibsted knuste forventningene

Norwegian falt etter bemanningsnytt

Samtidig har Norwegian varslet at det overtar 3.000 ansatte fra bemanningsselskapet OMS Aviation. Dette skjer samtidig som de to selskapene skiller sine veier. I forbindelse med dette blir Espen Høibys selskap aksjonær i flyselskapet. Norwegian-aksjen var ned 7,34 prosent ved stengning fredag.

Elkem på sin side falt 9,54 prosent etter at selskapet la frem et resultatfall på nær 200 millioner kroner i andre kvartal.

Også Tomra slo analytikernes forventninger på morgenkvisten. Selskapets aksje hadde steget 1,90 prosent ved stengetid.

Scatec Solar la frem et inntektsfall på 44 prosent i andre kvartal. Driftsresultatet (ebitda) ble imidlertid forbedret i tremånedersperioden, og kom inn til 417 millioner kroner. Driftsresultatet ved samme korsvei i fjor var på 346 millioner. Selskapets aksje er opp 0,80 prosent fredag.

Oljen handles ned 1,50 prosent for dagen til 42,64 dollar fatet ved 16.30-tiden.

Les også

Coronakrisen tynger fortsatt Elkems markeder

Scatec Solar doblet produksjonen i andre kvartal
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Hovedindeksen OSEBX
  3. Aksjelive

Flere artikler

  1. Dette har skjedd i dag: Fusjon, resultatrush og bemanningsnytt

  2. Uken endte med fall på Oslo Børs

  3. Vil slå sammen Kværner og Aker Solutions

  4. Dette skjer denne uken: Resultatskred på Oslo Børs

  5. Oslo Børs endte i pluss