Pundet løftes etter brexit-avtale: Dyreste siden folkeavstemningen i 2016

For nordmenn koster nå et pund nesten 12 kroner. Det er det dyreste siden britene stemte for å forlate EU i 2016.

Britene ut av EU
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Håp om en løsning på brexit løftet torsdag pundet til 11,8685 på det sterkeste mot norske kroner. Kombinert med en historisk svak krone, blir Englands-turen ekstra dyr for nordmenn i høst.

– Markedsbevegelsene de siste dagene og særlig i dag, kan se ut til at markedene trekker et lettelsens sukk over at det ser ut til å bli en mer ordnet form for brexit, sier valutastrateg Kjetil Martinsen i Swedbank til E24.

Men styrkingen kan fort bli kortvarig. Torsdagens avtaleutkast mellom EU og Storbritannia må godkjennes i parlamentet i Storbritannia. Der skal det stemmes på lørdag.

Det er imidlertid tvilsomt om statsminister Boris Johnson får flertall, etter at det nordirske partiet DUP har uttalt at det ikke vil støtte avtalen.

Kjetil Martinsen, valutastrateg i Swedbank.
Les også

Storbritannia og EU enige om en brexitavtale

Godkjennelse kan bety pundhopp

Avtaleutkastet kommer i siste liten før EU-toppmøtet som starter i dag, og før lørdagens frist om å søke om utsettelse. Men det er fortsatt usikkert om Storbritannia klarer å skille seg fra EU innen 31. oktober, som har vært planen til statsministeren.

– Hadde ikke Storbritannia og EU klart å enes denne uken, ville Storbritannia måtte søkt om en ny utsettelse av brexit på lørdag. Da ville sannsynligheten for en brexit uten avtale økt igjen, noe som ville vært klart verre for både den europeiske og britiske økonomien, sier Martinsen.

En hard brexit (uten avtale) er ventet å sende den britiske økonomien i resesjon, med ringvirkninger både for global og norsk økonomi.

– Detaljene i avtaleutkastet er ikke kjent, men de positive markedsreaksjonene både ved at pundet styrker seg og generell oppgang i europeiske renter, er et signal på at et lag med usikkerhet omkring Storbritannias økonomiske og politiske fremtid har blitt mindre, sier valutastrategen videre.

Hvis avtalen blir ratifisert, ligger det an til ytterligere pundstyrking.

«Hvis avtalen blir ratifisert, kan vi forvente at pundet hopper kraftig», skriver Nigel Green i finansrådgivningsselskapet deVere Group i en analyse, og legger til at det «virker som det er en gryende optimisme om at avtalen kan bli godkjent».

Han ser potensial for betydelig sterkere pund, og også rally i britiske aksjer.

«Men selv om avtalen er vedtatt, så er dette i grunn bare begynnelsen – ikke slutten», legger han til og råder derfor investorer til å beskytte seg best mot markedsusikkerhet ved å spre investeringene bredt på tvers aktivaklasser, valutaer og geografi.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Ingen vil ha kroner

Norske kroner har derimot svekket seg på bred basis de siste ukene, og ikke bare mot pundet. Økonomer peker både på risikofrykt i valutamarkedet, handelskrig og sesongeffekter som en forklaring.

– Det er vanskelig å peke på hva de underliggende driverne for kronen er om dagen. Det virker rett og slett som at ingen er interessert i kroner, sier Martinsen.

Les også

Kronen faller til tidenes svakeste nivå mot euroen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. Pund
 4. EU
 5. Storbritannia
 6. Kronekurs
 7. Norsk krone

Flere artikler

 1. Nordiske banker i brexit-beredskap: Frykter irrasjonell valutahandel

 2. Kronen faller til det svakeste mot euro siden 2008

 3. Nytt nederlag for Boris Johnson kan gi pund-svekkelse

 4. Hard brexit kan gi svakere norsk vekst, ifølge Finansdepartemenet

 5. EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen