Børsene i Asia

Markant oppgang i Asia etter «delvis» handelsavtale

Det er tydelig oppgang på de asiatiske børsene mandag morgen etter at USA og Kina fredag kveld ble enige om en «delvis» handelsavtale.

Illustrasjonsbilde.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Blant annet ble landene enige om å fryse den varslede tolløkningen 15. oktober. Samtidig skal de ha kommet til enighet om at Kina skal kjøpe mer jordbruksvarer fra USA. Fortsatt er ikke denne første delen av en større handelsavtale signert.

Det har samtidig kommet en rekke nøkkeltall i Asia natt til mandag. Blant annet kan det nevnes at Singapore unngikk teknisk resesjon, til tross for at veksten var svakere enn ventet.

Fra Kina har det samtidig kommet ferske eksporttall som viser en nedgang på 3,2 prosent i september sammenlignet med året før, ifølge CNBC.

Slik går det på børsene i Asia og Stillehavsregionen ved 05-tiden:

 • Hang Seng i Hongkong opp 1,12 prosent
 • Kospi i Seoul opp 1,30 prosent
 • Shanghai Composite opp 1,59 prosent
 • Shenzhen Composite opp 1,44 prosent
 • STI i Singapore opp 0,38 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 0,67 prosent

Nikkei-indeksen i Tokyo holder mandag stengt i anledning en offentlig fridag.

Utelukker ikke nye tolløkninger

Mange analytikere er avventende til det siste utspillet fra USA og Kina, etter flere tidligere runder med antydninger om fremgang i handelssamtalene som siden har blitt avløst av nye toller.

Storbanken Morgan Stanley sier at flere tolløkninger ikke kan utelukkes, så lenge man ikke har en varig mekanisme for å løse handelsdisputter, ifølge CNBC.

Den foreløpige avtalen som nå er varslet er i beste fall et usikkert rammeverk, sier banken.

Møtes i november

Håpet nå er at det som ser ut som en våpenhvile mellom USA og Kina kan gi grunnlag for bedre forhandlingsklima når USAs og Kinas president møtes i Chile i november, skriver Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i en morgenrapport mandag.

– Dersom Trump skal kunne selge inn at han har gjort betydelig fremgang overfor Kina i valgkampen 2020, krever det nok derimot litt mer enn økt kjøp av jordbruksprodukter, skriver Gjerde.

– Hvordan partene skal klare å komme til enighet om de store spørsmålene, knyttet til tvungen teknologioverføring og kinesernes statlige støtte av strategiske industrier, har vi vanskelig for å se for oss, legger hun til.

DNB Markets tror ikke at kineserne vil gi etter for USAs krav på disse punktene, og at en omfattende avtale derfor er uoppnåelig.

– En gradvis videre opptrapping av handelskrigen er dermed den mest sannsynlige veien videre, slik vi ser det, skriver Gjerde.

Venter utsettelse

Goldman Sachs tror det er mest sannsynlig (60 prosents sjanse) at tollen på 15 prosent (se faktaboks nedenfor) fra desember vil bli innført som planlagt, men tror den kan bli utsatt til tidlig 2020, skriver CNBC.

De mange rundene med toller har bidratt til usikkerhet om global vekst, og den siste tiden har en rekke aktører, som OECD og Det internasjonale pengefondet, justert ned sine utsikter for global vekst.

– Begge sider ser ut til å ha oppnådd små seire som passet dem her og nå, mens de betydelige temaene er utsatt, skriver analytiker Jeffrey Halley i Oanda i et notat søndag, ifølge Marketwatch.

Kinesisk import falt med 8,5 prosent i september, mot året før
Les også

Trump: Ferdig med første del av handelsavtale

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Handelskrig
 3. Asia
 4. USA
 5. Kina

Flere artikler

 1. Kina innfører hevntoll på USA-varer verdt 675 milliarder kroner

 2. Bloomberg: USA vil ikke fjerne toll på minst ti måneder

 3. Kina halverer tollsatsene på flere hundre amerikanske varer

 4. WSJ: USA og Kina planlegger utsettelse av nye tolløkninger

 5. Kina bekrefter enighet om handelsavtale med USA