SUPERNETTVERKET: Denne venneflokken er god for 160 milliarder

Disse ungdommene er i snitt 760 ganger rikere enn sine jevnaldrende. De inngår i et supernettverk av norske arvinger i 20-årene.

 • Christine Jensen
 • Marthe Skaar
 • Pål Ertzaas
 • John Bones
Publisert:

Tenåringen Carl Erik Hagen (18) har en ligningsformue på godt over 2,5 milliarder. Det har han fordi faren Stein Erik Hagen bygget opp Rimi, og ga sine barn muligheten til å menge seg med barn av shippingformuer, skogsadelen og barn av de største industriherrene.

Unge Hagen har over 57.000 ganger mer penger enn den gjennomsnittlige 18-åringen i dette landet har i banken.

... og han er ikke den eneste i vennekretsen som arver skyhøye summer:

 • VG og E24 har brukt vennelister på Facebook for å kartlegge hvem som kjenner hvem i et omfattende nettverk av norske arvinger. Kartleggingen av vennenettverkene tar utgangspunkt i Kapitals liste over de 400 rikeste menneskene i Norge – og deres 500 arvinger.
 • Gjennomgangen viser at over 150 av deres barn i 20-årene har profiler på det internasjonale nettsamfunnet Facebook. Resultatet er den første omfattende kartleggingen av båndene mellom de unge i Norges rikeste familier.
 • 120 av disse barna har nær bekjentskap med hverandre - og danner et "supernettverk" av unge og rike mennesker i 20-årene. Samlet er venneflokken på 120 arvinger god for nærmere 160 milliarder kroner. Da har vi tatt utgangspunkt i både barnas ligningsformue og foreldrenes anslåtte formue, slik den anslås i Kapitals formueliste.

Snittformuen i vennegjengen er over 51 millioner kroner. Dette gjør dem 760 ganger rikere enn sine jevnaldrende i aldersgruppen fra 19 til 32 år.

FORSTÅ SAKEN: Slik laget vi analysen

Allerede i ung alder er flere av arvingene involvert i foreldrenes selskaper.

- Nå når jeg er atten er jeg med på generalforsamlinger og det er spennende, sier Stine Ringnes (18).

Stine er datter av Nina Ringnes og niese til Christian Ringnes, mannen bak Victoria Eiendom og Eiendomsspar. Familiens kapitalformue er anslått til over 2,5 milliarder. Hun har imidlertid ikke planer om å gå inn i familiens selskaper.

- Nei, egentlig ikke. Jeg skal gjøre noe selv, understreker attenåringen.

Del denne saken på Facebook.

Tar styringen

Arvingene av varmtvannsimperiet Oso har derimot tatt over driften av selskapet etter faren. Brødrene Christoffer og Sigurd Braathen har overtatt styringen i et solid familieselskap.

- Far er 73 år og mer eller mindre pensjonert, men han er likevel en aktiv tilskuer, sier Christoffer Braathen (27).

Braathen-familiens formue er anslått til rundt 550 millioner kroner.

- Styrer ikke Norge

Selv om Christoffer har en personlig formue som er 470 ganger høyere enn hans jevnaldrende (andre født i 1980), tror han ikke nødvendigvis at han og hans mektige arving-venner vil sitte med de største formuene i landet om 20 år.

- Tror du at vi vil se at de samme styrer Norge om 20 år?

- Nei, fordi suksess i forretningslivet er så mye mer. Det er klart at mektige relasjoner er viktige, men ting må være mye mer innovativt i fremtiden. Hvem som blir store og små i fremtiden er mer tilfeldig og avhenger av hvordan en treffer spikeren. Men det er klart at de aller største vil holde stand. Samtidig føler jeg at det er flere nye nå enn på lang tid, sier Braathen.

Les mer fra denne artikkelserien - som går på E24 gjennom hele helgen:

KJØP VG på LØRDAG

... OG LES HVEM SOM ER MEST SENTRAL I SUPERNETTVERKET

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Næringsliv

Flere artikler

 1. Slik finner de rike sammen

 2. Elisabeth Røkke er de unge rikes prinsesse

 3. Politikerbarn med i supernettverket

 4. Prinsesse Märtha Louise deltok på "paringsballet"

 5. Rikmannsbarn håndplukkes til "paringsball"