Stabler 500 biler under Youngstorget

Gårdeiergruppen på Youngstorget bygger et underjordisk garasjeanlegg hvor bilene heises på plass i hyller.

Publisert:

Ingenting skal synes over bakken. Bilene kjører inn i et plan under torget. Der venter seks bokser utseende som vaskehaller.

Du kjører bilen på plass, bilen heises den ned i lagerhallen under og plasseres i en hylle. Det tar et sted mellom 45 sekunder til halvannet minutt å få bilen opp.

Koster 70-80 millioner

Anlegget vil antagelig koste 70-80 millioner kroner eller 150.000 kroner for hver plass.

- Ved å stable får man plass til tre ganger så mange biler som i et vanlig garasjeanlegg, sier prosjektleder i Multiparking Marius Plejdrup Rønningen.

Lignende anlegg er under bygging på Frogner i Oslo. Les også: Spar ned bilene

Massiv etterspørsel

Han kan melde om kraftig etterspørsel etter anleggene og tror de kan bidra til å løse Oslos parkeringskrise.

- Vi har i tillegg skrevet kontrakter for å levere anlegg med 1000 plasser ut 2008, sier Rønningen.

På toppen kommer prosjekter de regner med å lande den nærmeste tiden. Anleggene de leverer lages i hovedsak av tyske Klaus Multiparking.

En annen stor tysk leverandør er Wöhr. I Norge er det Rossing som leverer disse anleggene.

- Vi har merket at det har blitt stor interesse for slike anlegg bare det siste halvåret, sier utviklingsleder i Rosing Odd Olsen.

Lukrativ investering

Oslo skriker etter parkeringsplasser og boligmarkedet viser at folk er villig til å strekke seg langt for å få en egen parkeringsplass. Dermed blir de helautomatiske anleggene lukrative investeringer. Et sted mellom 200.000 og 300.000 kroner må man regne med å betale for hver parkeringsplass i små bygårdsanlegg med 10 – 20 plasser. Flere meglere har den siste tiden antydet at verdien på vestkanten kan overstige millionen.

Mikro

Et gårdsrom på 6 x 8 meter er nok. Da blir det plass til to biler i hver etasje. Utvider man arealet med et par meter, blir det plass til fire biler i hvert plan. 12 parkeringsplasser krever dermed bare et 6 meter dypt hull. Det eneste som synes er innkjøringsboksen. Ellers kan man plante gress eller det man måtte ønske.

Se planskisse i PDF her.

Tyven, tyven

Når bilen er parkert nede i kjellersystemet er den fri for tjuvradder og brekasje. I tillegg er vanlige parkeringshus farlige bulkeområder. 300 forsikringsmillioner går med til å rette opp biler som har kjørt ut i parkeringshusslalåm hvert år.

Slinger i valsen

De norske leverandørene lover at systemene ikke skal henge seg opp som en middels kopimasking. Dette er ikke en nymotens uprøvd oppfinnelse.

- Anleggene har vært på markedet en god stund og Wöhr har levert flere hundre av dem, sier Olsen.

Det er bare sjenerøs norsk geografi som har gjort at det først er nå nordmenn vil betale det hyllegarasjene koster.

Københavnerne graver

København kommune har allerede planlagt 4000 parkeringsplasser helautomatiske parkeringshus med plass til fra 100 – 300 biler.

Oslo Kommune har så langt vært mer tilbakeholdne.

1100 grekere

Om du skulle lure på hvor store slike anlegg kan være. I Athen ligger verdens største helautomatiske parkeringsanlegg. Det rommer 1100 biler.

Flere saker på Eksklusiv.

Publisert: