Chile rammet av verste lusebølge på fem år. Kan presse opp lakseprisene

– Markedet har nok ikke tatt helt inn over seg de relativt store fundamentale endringene som har skjedd de siste par månedene, sier analytiker

Foto: Jaime Peña AFP
  • Infront TDN Direkt
Publisert:,

Sjømatsektoren utvikler seg relativt svakt i forhold til resten av Oslo Børs mandag, med en sektornedgang på rundt 0,2 prosent. Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets mener markedet ikke har tatt inn over seg de relativt store fundamentale endringene som har skjedd i Chile de siste månedene.

«Tall på lakselus i Chile er på femårs høy og gjennomsnittlig slaktevekt faller kraftig. På bakgrunn av dette vil tilbudsveksten fra Chile sannsynligvis komme ned betydelig», skriver sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets.

Venter lavere tilbud

Tønseth mener situasjonen i Chile vil endre globale handelsmønstre, da mangel på chilensk laks vil åpne opp for mer ikke-chilensk laks i markeder som Asia og Nord-Amerika. Selv om Norge er på vei mot tilbudsvekst på seks prosent neste år, forventes den globale tilbudsveksten å komme ned.

«Aksjekursene har vært drevet av prisfallet i spotprisen, som har kommet en del ned fra 70-tallet til 55–60 tallet. Markedet har nok ikke tatt helt inn over seg de relativt store fundamentale endringene som har skjedd de siste par månedene», sier Tønseth til TDN Direkt mandag.

Les også

Norge vurderer ny grunnrenteskatt på oppdrett – men det er det ingen andre som har planer om ifølge KPMG

Han sier at endringene betyr at vekstmarkeder som Asia og USA ikke vil kunne få fisken de skal ha, som vil kunne skape en god mulighet for det norske flyfraktmarkedet.

«Chile har ikke like mye stor fisk som tidligere, i tillegg til mindre fisk tilgjengelig totalt, som vil presse prisene opp og gjøre norsk fisk mer konkurransedyktig», sier Tønseth.

Mer lus enn i fjor

Pareto Securities viser mandag til en rapport fra Aquabench i forrige uke at antall lus på laks i Chile fortsatte å øke i mai, hvor det var 10,1 lakselus pr. atlantisk laks i løpet av måneden, hvilket er det høyeste tallet siden juni 2013 og 2,7 ganger mer enn samme periode i fjor.

«Veksten i lakselus støtter vårt syn om lavere produktivitet og begrenset vekst i Chile i 2019, drevet av lavere slaktevekter», skriver meglerhuset.

For øvrig har Pareto Securities en oppdatering på Mowi i forkant av selskapets oppdatering for andre kvartal. Meglerhuset nedjusterer kursmål til 220 kroner pr. aksje, fra tidligere 230 kroner, og har en hold-anbefaling.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er de største fiskene i Lakse-Norge

«Vi forventer at Mowi leverer en ebit (driftsresultat journ.anm.) på 206 millioner euro, som er 5 prosent lavere enn nåværende konsensus, i tillegg til at vi forventer at estimater vil komme ytterligere ned som følge av lavere spotpriser i andre kvartal enn ventet», skriver meglerhuset.

Pareto påpeker at dagens direkteavkastning i Mowi på 6 prosent er attraktivt, men at de ser andre selskaper som mer attraktivt og trekker frem Lerøy Seafood og Salmar. På 2019-estimater handler Mowi på 14,6 ganger inntjening pr. aksje, mens Lerøy og Salmar handler på henholdsvis 10,2 og 12,6 ganger.

Mowi stiger 0,1 prosent, mens Lerøy og Salmar faller henholdsvis 0,1 og 0,6 prosent.

Her kan du lese mer om

  1. Oppdrettsnæring

Flere artikler

  1. Bakkafrost vil øke produksjonen med 70 prosent innen 2023

  2. Mulig algedød i Troms: Fant død laks i Lerøy-anlegg

  3. Svakere første kvartal fra Lerøy

  4. Annonsørinnhold

  5. Lakse-aksjene synker tungt på Oslo Børs

  6. Salmar nådde nesten opp til forventningene