Kongsberg Gruppen med en kjent og en hemmelig kontrakt: Totalverdi 7,6 milliarder

Industrikonsernet Kongsberg Gruppen melder om nye kontrakter verdt 7,6 milliarder kroner. Den ene avtalen er inngått med Lockheed Martin, men den andre vil ikke selskapet si noe som helst om foreløpig.

Administrerende direktør Eirik Lie i Kongsberg Defense & Aerospace avbildet med en modell av kampflyet F35

Foto: Kongsberg Gruppen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Onsdag morgen melder Kongsberg Gruppen om to nye kontrakter:

  • Ifølge den første børsmeldingen har forsvarskonsernet Lockheed Martin inngått en kontrakt med Kongsberg om å få levert flere deler til kampflyet F35 for totalt 2,0 milliarder kroner,
  • I en annen børsmelding skriver Kongsberg Gruppen at de også er tildelt en annen kontrakt på 5,6 milliarder kroner, men hva den er for og hvem som er motpart opplyses ikke

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie sier til E24 at de foreløpig ikke har anledning til å gi noen ytterligere kommentar om den andre kontrakten.

Kongsberg Gruppen består i dag av den maritime divisjonen, kalt Kongsberg Maritime, forsvar- og romfartsdivisjonen kalt Kongsberg Defense & Aerospace, og Kongsberg Digital.

Hvilken av divisjonene som har fått kontrakten på 5,6 milliarder er ikke avklart.

Aksjen til Kongsberg Gruppen steg nesten fem prosent på nyheten om de nye kontraktene da Oslo Børs åpnet onsdag.

Les også

Australia kjøper norsk-amerikansk luftvernsystem: Kongsberg Gruppen sikret 1,6 milliarder

Fortsetter leveransene til F35

Når det gjelder den andre kontrakten med Lockheed Martin er det ingen stor overraskelse at en slik kontrakt kommer, selv om det naturligvis er svært positivt for selskapet å sikre seg den.

Kongsberg Gruppen har allerede i flere år levert flere deler til haleroret og flykroppen til kampflyet F35 i kompositt og titan. Den nye kontrakten er en videreføring av disse leveransene, men for nye produksjonsserier av flyet.

Ifølge Kongsberg Gruppen gjelder den nye kontrakten med Lockheed Martin for produksjonsserie 12 til 14, som totalt inkluderer 500 fly i alle de tre variantene av F35.

Kongsberg har allerede levert 700 millioner av kontrakten, slik at det gjenstår 1,3 milliarder.

– Denne kontrakten befester Kongsbergs sterke og langsiktige posisjon i F35-programmet. Produksjonen for flyet vil løpe i mange år og sikrer kontinuerlig produksjon ved Kongsbergs fabrikk, og like viktig, baner vei for ytterligere fremtidige oppdrag, sier Eirik Lie, administrerende direktør Kongsberg Defense & Aerospace, i en uttalelse.

Noe av det Kongsberg Gruppen håper å få solgt mer av er JSM-missilet til flytypen. Norge har allerede sagt at de skal ha missilet og det samme har Japan. I tillegg ligger det i kortene at Australia også kommer til å bestille missilet.

Det virkelig store gjennombruddet, både symbolsk og økonomisk, vil imidlertid komme hvis USA bestemmer seg for å bestille missilet ettersom USA vil bli den desidert største operatøren av F35-fly.

Les også

Kongsberg Gruppen og Forsvaret med nytt samarbeid

Les også

Kongsberg jobber for SpaceX

Les også

Kongsberg Gruppen midt i finsk «ryddejobb»

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Kongsberg mener de kan lande forsvarsordrer verdt 100 milliarder

  2. Kongsberg Gruppen vant luftvernkontrakt i Australia

  3. Qatar kjøper norsk luftvernsystem for 5,6 mrd.

  4. Kongsberg sikrer Lockheed Martin-kontrakt på 1,7 mrd.

  5. Kongsberg Gruppen og Forsvaret med nytt samarbeid