Nordea: Siste rentekutt kommer i september

Flere har spådd at Norge skal ned i nullrente i løpet av de nest årene. Det tror imidlertid Nordea aldri vil skje.

LYS I TUNELLEN: Høyere oljepris og stabil arbeidsledighet vil være nok til at Norges Bank avslutter sitt lettelsesprogram, mener Nordea.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

– Så lenge utviklingen i norsk økonomi ikke forverres vesentlig fremover som følge av uroen i markedet, tror vi Norges Bank synes renten er mer enn lav nok som den er.

Det skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordeas morgenrapport torsdag.

Han mener 0,25 prosent vil bli bunnen for norsk styringsrente, og legger til at Norges Bank under ledelse av sentralbanksjef Øystein Olsen ikke virker å frykte sterkere krone og lavere inflasjon, slik en tidligere har trodd.

Les også

Tannhjulene i bankvesenet har ikke stoppet opp: – Det er urolig, men ikke dramatisk

I løpet av de siste seks månedene har den norske kronen blitt 2,07 prosent sterkere mot euroen, og en euro koster nesten 40 øre mindre enn den gjorde ved starten av året.

– Vi tror derfor Norges Bank kutter renten i september til 0,25 prosent som varslet, men lar det bli det siste kuttet. Som en konsekvens tror vi NOK vil styrkes utover høsten og ser for oss EURNOK på 8,90 ved årsslutt, skriver Olsen.

Er uenige

Tidligere denne uken understreket både Handelsbanken og Danske Bank overfor E24 at de er svært uenige med Nordea og peker på at brexit-uroen trolig vil tvinge Norges Bank til å revurdere rentebanen i løpet av året.

– Vi venter at brexit vil føre til lavere vekst både i Europa og Storbritannia. Dette vil også påvirke Norge, og vi tror oppgangen Norges Bank har lagt inn i sine beregninger vil utsettes. Derfor tror vi det kan kommet to rentekutt i år, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Tidligere i juni justerte Norges Bank overraskende opp rentebanen, slik at det muligheter for eventuelle rentehevinger i løpet av de neste to årene. I sin morgenrapport påpeker Olsen at Nordea tror konsekvensene av brexit vil bli små, og at holdningen til Norges Bank vil bli viktigere enn brexit.

– Totalt sett har finansmarkedenes reaksjon på brexit vært liten. Vekstanslagene for Storbritannia er klart lavere, men så lenge markedet ikke priser inn mulighetene for fullstendig krise vil innflytelsen på globalvekst, oljeprisen og Norge være små, skriver sjeføkonomen.

Sterkere fremover

– Innenlandstall viser klare tegn på at det verste er bak oss, skriver Olsen i morgenrapporten.

Under rentemøtet i juni understreket Norges Bank at de frykter for høye boligpriser, og at lavere renter dermed kan bli en risiko for norsk økonomi ettersom gjeldsgraden til norske husholdninger stiger.

Olsen understreker at dette sammen med positive makroøkonomiske tall er nok til å sette en stopper for sentralbankens lettelsesprogram, og etterhvert øke sannsynligheten for at styringsrenten heves.

Les også

Mener Storbritannia kan forbli i EU

Les også

Norges Bank tilbyr bankene 13,2 mrd. i «hurtiglån»

Les også

– Jeg klyper meg i armen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nordea
 2. Norges Bank
 3. Rentemøte Norges Bank
 4. Rente

Flere artikler

 1. – Det overrasker oss at de har tatt opp rentebanen

 2. – Kan bli store bevegelser

 3. Nytt hopp vil gi høyeste rente på fire år

 4. Annonsørinnhold

 5. Pundet mer enn en halv krone billigere på én uke

 6. Finansgigant spår flere år med lave renter i Norge