Valutastrateg: – Burde se at kronen styrker seg denne uken

Valuta- og rentestrateg Joachim Bernhardsen mener kronen kommer til å styrke seg ytterligere denne uken etter oljeprishoppet i påsken. 

Valuta- og rentestrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til kronen kommer til styrke seg mot euroen når markedsaktørene er tilbake fra påskeferie.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Oljeprisen steg mandag markant til over 74 dollar fatet, et hopp på rundt to dollar, etter at det ble kjent at USA ønsker å barbere vekk all oljeimport fra Iran.

USA-president Donald Trump har nå besluttet å fjerne fritakene åtte land, blant annet Kina og India, fikk fra sanksjonene som ble gitt mot det oljeproduserende landet i fjor.

Oppgangen i oljeprisen styrket den norske kronen noe mot euroen gjennom påsken, men ikke nødvendigvis like mye som oljeprishoppet skulle tilsi, ifølge rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Etter en svekkelse tirsdag morgen, handles en euro til 9,58 kroner, som er litt svakere enn nivået fra før oljeprisen tok seg opp omkring to dollar.

«Burde styrke seg»

Bernhardsen poengterer imidlertid at oljeprisen og kronen har beveget seg noenlunde likt den siste tiden, og at et gap som nå er oppstått mellom de to derfor kommer til å tettes i løpet av uken.

– Vi burde se at kronen styrker seg videre denne uken når markedet kommer tilbake fra påskeferie, sier han til E24.

Les også

Oslo Børs stiger etter oljeprishopp

Rente- og valutastrategen peker på en ytterligere styrkelse på 0,8 øre mot euroen til 9,50 kroner. Det vil være kronens sterkeste nivå siden slutten av oktober i fjor, da oljeprisen var på rundt 78 dollar fatet.

Valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets tror ikke på samme kronestyrkelse denne uken.

– Vi tror veien mot 9,50 vil fortsette å være litt tung, og ser ikke for oss EURNOK på dette nivået før i juli, skriver hun i en oppdatering.

Den norske kronen er tirsdag morgen på sitt sterkeste mot euro på rundt fem måneder etter å ha styrket seg gjennom vinteren og våren. I mars ble en euro på det meste handlet til 9,82 kroner.

– En årsak til at kronen henger litt etter nå kan også være at markedsaktørene ser på utviklingen den siste måneden og ser at den allerede har gått mye, og blir mer forsiktig, forklarer Bernhardsen.

Les også: Utbyttebetalinger kan gi kronesvingninger i mai

«Da burde man være fornøyd»

Dersom kronen fortsetter til nivået Nordea Markets forventer mot slutten av uken, tror han at det er over i denne omgang.

– Da ser nivået for kronen strukket ut, og man burde være fornøyd med det oljeprisbildet vi har nå.

Les også

Donald Trump vil fjerne iransk olje fra markedet: Kan bli underskudd av olje

– Markedet begynner å ta profitt og det kan bli en avventende holdning til kronen fordi den har styrket seg mye gjennom vinteren og våren, sier Bernhardsen.

Han mener markedsaktørene er delt i synet på den norske kronen.

– Jeg føler at utlendinger begynner å bli mer opptatt av norske kroner. De fleste har begynt å få opp øynene for at Norges Bank øker renten, men ikke resten av verden. Folk har imidlertid i bakhodet at det er usikkerhet rundt veksten internasjonalt, og norske kroner er potensielt en valuta du ikke vil være i når det er en usikker verden, sier Bernhardsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Tror kronestyrkingen kan ta pause

  2. – Oljeprisoppgangen trumfer usikkerhet for kronekursen

  3. Norges Banks milliardkjøp vekker internasjonal interesse: – De fleste land gjør det motsatte

  4. Annonsørinnhold

  5. Falt mot handelspartnernes valutaer: Svakeste krone på mange tiår

  6. Hedgefond vedder mot dollar for første gang på to år: – Gode signaler som gir grønt lys til å shorte