Telenor avtalte Finland-oppkjøp med eierne – nå skal de ta seg en prat med ledelsen

Telenor blar opp mellom 14,4 og 26,7 milliarder for å sikre seg en posisjon i Finland. Men det er først når avtalen er endelig i boks at Telenor skal sette seg ned med ledelsen for å legge en detaljert plan.

PÅ HANDLETUR: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor avbildet på en pressekonferanse i Helsinki om oppkjøpet i finske DNA tirsdag.

Foto: Lehtikuva Reuters
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det var viktig for oss å få over 50 prosent eierskap og vi vil ta det vi kan få tak i utover det, sa finansdirektør Jørgen A. Rostrup i Telenor da han tirsdag holdt en telefonkonferanse for analytikere og journalister.

Oppkjøpet i Finland er første gangen Telenor går inn i et nytt marked siden lanseringen i Myanmar for fem år siden.

Telenor har nemlig inngått en avtale om å kjøpe 54 prosent av det finske teleselskapet DNA til 14,4 milliarder kroner. Telenor kan ende med en større eierandel for aksjekjøpet utløser en tilbudsplikt på resten av aksjene og det er foreløpig uklart hvor mange av de andre aksjonærene som også vil selge til Telenor.

Den endelige prislappen vil altså ende et eller annet sted mellom 14,4 og 26,7 milliarder kroner.

– Vi vil kjøpe aksjene til de minoritetsaksjonærene som ønsker å selge og vi vil respektere de som ønsker å forbli aksjonærer, sa Rostrup.

DNA tilbyr fastnett- og mobiltjenester, og er Finlands tredje største mobilaktør med sine 2,9 millioner kunder og 28 prosent markedsandel, etter Telia og Elisa som er de største mobiloperatørene.

Telenor blar opp 20,90 euro per aksje, både til Finda Telecoms og PHP Holdings som de har inngått avtale med, og de andre aksjonærene som eventuelt måtte ønske å selge. Telenors plan er i utgangspunktet å la DNA fortsette å være børsnotert i Finland.

Finansdirektør Jørgen A. Rostrup forsikret om at Telenors utbytte ikke reduseres som følge av oppkjøpet. Uavhengig av hvor mange aksjer de kjøper er planen uansett å bruke sparekontoen og de kredittfasilitetene Telenor har for å finansiere oppkjøpet.

Telenor opprettholder dermed planen om å sende totalt 19 milliarder kroner tilbake til aksjonærene i år, fordelt mellom to utbytterunder på til sammen 12 milliarder og et tilbakekjøpsprogram av aksjer på rundt 7,0 milliarder kroner.

Telenor har mye penger på bok og har beregnet at gjeldsgraden til selskapet vil øke fra 0,9 til 1,3 ganger brutto driftsresultat hvis de ender med 54 prosent av DNA.

Telenor-aksjen reagerte tirsdag svakt negativt på nyheten om oppkjøpet i Finland. DNA-aksjen endte opp 8,22 prosent i Helsinki tirsdag.

Som E24 omtalte tirsdag mener analytikere at prisen på Telenors nyeste oppkjøp er høy, men at et nordisk kjøp er å foretrekke fremfor store og mer risikable oppkjøp i Asia.

Selv om Telenor har gjort mange suksessfulle investeringer har flere også kostet dyrt, særlig den avviklede satsingen i India og milliardinvesteringen i IT-selskapet Tapad.

Les også

Telenor kjøper 54 prosent av finske DNA

Har ikke møtt ledelsen ennå

Selv om Telenor har noen klare ideer om hva de håper å få ut av oppkjøpet, har ikke Telenor-ledelsen kommet seg på innsiden av selskapet eller møtt hverken ledelsen eller styret før oppkjøpet ble annonsert tirsdag.

Det bekrefter Sigve Brekke overfor E24.

– Vi har ikke hatt kontakt med DNA før avtalen ble annonsert fordi dette er en avtale mellom oss og de to aksjonærene som selger. Dette er ikke en avtale med DNA, sa Rostrup og la til at Telenor ser på dette som et vennligsinnet oppkjøp og ikke et fiendtlig et.

Dermed har ikke Telenor heller så mange konkrete tall å komme med over hva de tror de kan få ut av oppkjøpet. Det selskapet konkret har sagt er at de forventer å oppnå synergier (kostnadsbesparelser) på rundt 200 millioner kroner årlig gjennom samkjøring av innkjøp og reduserte roamingkostnader (avgiften mobilselskapene betaler hverandre når kundene reiser mellom land).

Et åpenbart felt Telenor-ledelsen peker ut er bedriftsmarkedet, men noe tall for mulig vekst eller andre gevinster er ikke kjent:

– Vi har ikke inkludert det i det synergitallet vi har offentliggjort, men dette er et tema vi vil snakke nærmere med DNA-ledelsen om og høre deres synspunkter på, sa Rostrup.

Akkurat når Telenor vil kunne legge frem mer detaljerte planer om hva de vil gjøre med sitt nyinnkjøpte mobilselskap vil ikke Brekke tidfeste nå:

– Det første steget nå er at de to selgerne skal avholde ekstraordinære generalforsamlinger for å godkjenne avtalen. Så skal avtalen godkjennes av europeiske og lokale regulatoriske myndigheter. Siden vi ikke har noen virksomhet i Finland i dag tror vi ikke det blir noe problem. Så mot slutten av andre kvartal eller i tredje kvartal kan vi gjennomføre transaksjonen. Da kan vi sette oss ned med DNA og diskutere veien vi skal gå, sier konsernsjef Sigve Brekke til E24 på telefon fra Finland.

Les også

Telenor-tallene skuffer i fjerde kvartal, men selskapet vil drysser mer penger over aksjonærene

Storforbrukere av mobildata

Ifølge en rapport fra analyseselskapet Tefficient brukte DNA-kundene i fjor i snitt 20,8 gigabyte i data per måned, mot 17,2 gigabyte hos konkurrenten Elisa og 11,8 hos Telia Finland.

Samlet sett ligger finnene milevis over nordmenn og andre nasjonaliteter i mobilbruk, ifølge selskapets analyser. Dette poengterer også Telenor-sjefen overfor E24.

Én av årsakene til at Finland har et såpass høyt mobildataforbruk er at abonnementer med fri data er bredt tilgjengelig i markedet. Dette har så vidt begynt å komme i det norske markedet i forskjellige varianter.

Selv om Finland og Norden er modne markeder med lav vekst forklarer Sigve Brekke at Telenor særlig ser tre oppsider i dette oppkjøpet:

 • Fortsatt vekst i mobildata: 60 prosent av DNA-kundene bruker i dag 4G og her ser Sigve Brekke vekstmuligheter
 • 5G: Både utrullingen til mobilbruk og IoT (tingenes internett), men også muligheten til å tilby fastnett (hjemmebredbånd) over 5G i fremtiden. DNAs bredbåndsnett når i dag rundt en tredjedel av finske husholdninger
 • Bedriftsmarkedet: DNA har i dag har 28 prosent av mobilmarkedet, men bare 21 prosent i bedriftsmarkedet. Her mener Telenor det er rom for vekst

– Vi kjøper oss inn i et veldig veldrevet selskap som kommer fra en utfordrerposisjon. De deler i så måte vår kultur, for i Telenor liker vi også å utfordre. Det skal de få fortsette med, men vi vil også se på hva mer vi kan få til, sier Brekke.

– I bedriftsmarkedet er de relativt sett svake i det finske markedet. Der har vi mye erfaring og kunnskap vi kan ta med fra Norge, fortsetter Telenor-sjefen.

– Er det noe dere kan ta med dere hjem fra Finland til Norge?

– Vi tror vi har en del å lære av dem også. Vi er ydmyke for hva de har lyktes med og har sett på flere områder. Finland er et høyteknologisk marked og vi ser både på hvordan de har jobbet med den digitale utviklingen og prismodeller, sier Brekke.

Under telefonkonferansen fikk finansdirektøren spørsmål om hvordan de vurderer konvergens-mulighetene (begrepet for sammensmeltingen av mobil-, TV- og bredbåndsprodukter) i Finland:

– Det kan være muligheter for konvergens (...) Vi ser ikke nødvendigvis at Finland utvikler seg på samme måte som Norge. De har en veldig sterk mobilposisjon og mobilnett som håndterer betydelige volumer i dag. Så vi ser primært på dette som et mobilmarked, sa Rostrup.

Brekke understreker overfor E24 at de ikke bare kjøper finske DNA for mobilvirksomheten deres:

– Vi skal se på både fastnett- og 5G-strategien. Finland er et avansert marked og vi har sagt at vi mener at man i de nordiske markedene trenger en plattform med både fastnett og mobil for å lykkes, sier Brekke.

Les også

Telenor er straks klare for å trykke på knappen: Trondheim blir Norges første by med 5G

Slanking, oppkjøp og utbytter

Både Brekke og Rostrup viser tirsdag til at oppkjøpet i Finland passer inn i den strategiplanen Telenor presenterte under kapitalmarkedsdagen i 2017:

 • Man skal fokusere på Telenors kjerneområder i Norden og Sørøst-Asia
 • Telenor skal forenkles og gjøres mer effektivt
 • Kontantstrøm skal frigis og balansen skal være solid slik at man både kan utbetale økende utbytter til aksjonærene og gjøre attraktive oppkjøp


– Jeg mener oppkjøpet i Finland ligger midt inne i strategien vi har presentert. Det er et land med godt vekst og det europeiske markedet med høyeste vekst i mobilinntekter, og DNA er et selskap som er godt posisjonert mot den digitale utviklingen vi ser, IoT (tingenes internett, journ.anm.) og 5G, sier Brekke.
Under telekonferansen tirsdag påpekte finansdirektør Jørgen A. Rostrup at Telenor har solgt unna virksomhetene i India og Øst-Europa, Veon (tidligere Vimpelcom), rubrikksalgvirksomheten i Latin-Amerika, samt en del mindre ting.


I tillegg gjennomfører selskapet tiltak for å redusere kostnader, samtidig som utbyttene er økt og at man for tredje året på rad gjennomfører tilbakekjøp av aksjer.


– Dere har blitt spurt en rekke ganger om dere vurderer oppkjøp, og dere har tidligere bekreftet at dere har sett på Filippinene. Var dette den muligheten som kom opp nå, eller var DNA det beste av de alternativene dere har vurdert?
– Vi har sagt at vi har sett på muligheter i de to regionene (Norden og Sørøst-Asia, journ.anm.), men jeg vil hverken bekrefte eller avkrefte om vi har sett på andre ting, sier Brekke.


– Gjør dere nå litt som Telia har gjort, at dere vender fokuset tilbake mot Norden?
– Vi har hele tiden sagt at vi vil befeste posisjonen i Norden og Sørøst-Asia. DNA var en slik mulighet, sier Brekke.

PS! Telenor betaler utbytter til sine aksjonærer, men vil også få utbytter fra DNA i fremtiden. For 2018 betaler DNA et utbytte på 1,1 euro per aksje. Gitt dagens kronekurs og den foreløpige eierandelen på 54 prosent tilsier det at Telenor ville mottatt 755 millioner kroner som aksjonær.

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom
 3. Finland
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Blar opp 14,4 mrd. for å satse i Finland

 2. Investerer 15 milliarder i Finland – villig til å bla opp 13 til

 3. Telenor «har funnet balansen» lenge før tiden etter finsk oppkjøp

 4. Annonsørinnhold

 5. Annenhver nye kunde var i Myanmar

 6. Meglerhus: Prisen på Telenors finske DNA-kjøp er høy