Fiskeoppdretterne

Andfjord Salmon passerer én milliard i markedsverdi for første gang

Oppdrettsselskapet har sikret støtte fra Innovasjon Norge og vil utvide virksomheten med investeringer på 7–8 milliarder kroner.

GJENNOMBRUDD: Andfjord Salmon, som ble grunnlagt i 2014 av Roy Pettersen, vil kombinere fordelene ved tradisjonell oppdrett i sjø, med fordelene fra landsbaserte anlegg. Her en skisse av det som skal bli et av verdens største gjennomstrømningsanlegg.

Ben-Tommy Eriksen Industridesigner Andfjord
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det er ennå et halvt år før Andfjord Salmon etter planen skal ha fisk på plass i det landbaserte anlegget på Kvalsnes på Andøya i Vesterålen, men allerede nå har selskapet nådd en milepæl som er langt fra alle selskaper forunt.

Onsdag formiddag passerte selskapet for første gang én milliard i markedsverdi.

Det skjedde etter at Andfjord-aksjen ble omsatt for 35 kroner på NOTC onsdag morgen.

NOTC er en markedsplass for unoterte aksjer, og eies fullt ut av Oslo Børs.

Det er flere kjente navn som preger toppen av aksjonærlisten i oppdrettsselskapet. Bikbok-gründer Karstein Gjersvik eier privat og gjennom familieselskapet totalt 12,72 prosent av selskapet, ifølge aksjonærlister.

TV-profilen Hallvard Flatland på sin side sitter med en eierandel på 2,52 prosent.

Også kjente investorer som Karstein G. Lundkvist, Tore Traaseth, Edd Martin Traaseth, samt Union-partnerne Øystein A. Landvik, Bjørn Henningsen og Lars Even Moe er blant de største aksjonærene i selskapet.

Les også

Norsk sjømateksport passerer 100 milliarder

Egenutviklet teknologi

Oppdrettsselskapet har startet bygging av et landbasert anlegg på Kvalsnes, hvor planen er å bruke en egenutviklet teknologi. Teknologien gjør at laks ikke kan rømme eller utsettes for lakselus eller farlige alger, ifølge selskapet. Vannet skal etter planen hentes på 160 meters dyp i Andfjorden.

Forrige uke gjorde selskapet det kjent at det har fått 14 millioner i støtte fra Innovasjon Norge.

– Potensialet i Andfjord-prosjektet vurderes som stort. Prosjektet representerer ny teknologi og en ny måte å se oppdrett og naturlige forutsetninger i sammenheng, sa spesialrådgiver Bjørn Kymre ved Innovasjon Norge, Nordland i en melding fra selskapet den gang.

Gründer og daglig leder Roy Pettersen, som sitter er største aksjonær, uttalte på sin side at selskapet har som visjon å skrive havbrukshistorie.

– Det at vi nå får betydelig støtte av Innovasjon Norge, ser vi som dokumentasjon på at vi er på riktig spor. Vi er i ferd med å skape noe helt unikt, som har de gode svarene på kompliserte utfordringer, sa gründeren.

STORE AMBISJONER: Daglig leder og gründer Roy Pettersen har ståltro på Andfjords konsept, og venter å være i full produksjon i 2023.

Deadline Media

Planlegger milliardinvesteringer

Selskapet har allerede startet prosessen med å utvide anlegget. E24 omtalte i november at selskapet har planer om å hente 120 til 150 millioner kroner i februar neste år.

Planen er å ha full produksjon på anlegget i 2023 med et fiskevolum på 10.000 tonn laks i året, som selskapet nylig har fått konsesjon for.

– Vi er godt i gang med finansieringen av oppstart-bassenget, der vi vil teste produksjonen med en kapasitet på rundt 1.000 tonn, fortalte Pettersen til E24 i november.

Les også

Skal bli det største anlegget i verden i sitt slag: Oppdrettsgründer garanterer lusefri laks

Andfjord Salmon har også sikret seg 500 mål med lignende eiendommer, som etter planen skal brukes til å utvide produksjonen til opp mot 70.000 tonn laks.

Under et folkemøte i november sa Pettersen at selskapet vil investere mellom syv og åtte milliarder kroner for å utvide virksomheten på disse tomtene.

– Vi har veldig gode signaler fra dagens aksjonærgruppe med tanke på videre finansiering av utbyggingen, sa Pettersen til Andøyposten den gang.

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Andfjord Salmon
 3. Innovasjon Norge
 4. Hallvard Flatland
 5. Andøya
 6. Nordland
 7. Oppdrettsnæring
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Andfjord Salmon verdsettes til milliarder etter børsdebut: – Lar oss bygge verdens mest miljøvennlige anlegg

 2. Sprenger fjell for 750 millioner for å bli en av de største på lakseoppdrett

 3. Betalt innhold

  Børskommentar: Børsdebutantens største oppside ligger trolig i grønnfargen

 4. Annonsørinnhold

 5. Sørkoreanske Dongwon inn i norsk lakseselskap: Håper på børsnotering i år

 6. Brakdebut på børs for Salmon Evolution