Investorenes aksjekjøp

Gamestop-kaoset: Foreslår nye regler for short-rapportering

Aktører i det amerikanske aksjemarkedet må være langt mer åpne om veddemålene sine på kurskollaps, foreslår USAs finanstilsyn.

Shortsalg fikk langt mer oppmerksomhet enn vanlig i fjor etter at investorer som veddet på kursfall i aksjer som Gamestop gikk på store smeller.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Gitt tidligere hendelser i markedet, er det viktig for offentligheten og tilsynet å vite mer om dette viktige markedet, spesielt i tider med volatilitet, sier SEC-sjef Gary Gensler i en fersk uttalelse.

Det amerikanske finanstilsynet (SEC) ønsker mer åpenhet i aksjemarkedet, og fredag foreslo det nye regler for rapportering av shortposisjoner (veddemål på fall i aksjekurser, red.anm.), også omtalt av internasjonale medier som Financial Times.

De nye reglene vil gjøre at institusjonelle forvaltere må rapportere shortsalget sitt til SEC innen 14 dager etter hvilken som helst måned der deres bruttoposisjon i et selskap blir større enn 10 millioner dollar.

Eventuelt hvis posisjonen bikker 2,5 prosent av de utestående aksjene dersom det er mindre, fremgår det.

Ifølge dokumentene fra SEC, omtalt av Financial Times, vil tilsynet deretter publisere samlede data om shortsalget i enkeltselskaper, samt i hvilken grad disse posisjonene er hedget. Meglere vil også bli tvunget til å samle inn og rapportere data på aksjekjøp som gjøres for å dekke inn shortposisjoner.

Financial Times fremhever at bekymringene rundt shortsalget til USA vokste i kjølvannet av Gamestop-situasjonen i fjor.

Her påførte hobbyinvestorer fra forumer shortselgere, gjerne hedgefond, stortap ved å kaste seg over aksjer med høy andel shorting – blant annet Gamestop og andre såkalte «meme»-aksjer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Shorthandel
 3. Wall Street
 4. USA
 5. Gamestop

Flere artikler

 1. Short-fall i PGS

 2. Kraftig hopp for «meme»-aksjene Gamestop og AMC Entertainment

 3. Veddemålene på Tesla-knekk faller videre i år

 4. Sissener vedder på containerknekk på børs

 5. Moskva-børsen forbyr kollaps-veddemål på giganter: – Forbereder å starte opp