Solgte Gatwick-slots til Wizz Air: – Skulle gjerne ha hjulpet Norse

Norwegian var i samtaler med 13 flyselskaper om selskapets lukrative avgangs- og landingstillatelser ved flyplassen London Gatwick. Prisen og pakken ble for drøy for Norse Atlantic, som fortsatt står på venteliste.

Norwegian-sjef Geir Karlsen solgte 15 par Gatwick-slots til Wizz Air for rundt 300 millioner kroner. Her er han på et morgenfly fra Gardermoen til Gatwick i oktober, 2019.
Publisert:

– Hvis vi kunne hjulpet Norse til å få London Gatwick-rettigheter, så er det ingen ting som hadde vært bedre enn det, men denne gangen fikk vi en bedre deal med andre, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen til E24.

Norwegian-sjefen var i kontakt med 13 flyselskaper om avgangs- og landingstillatelsene ved den britiske flyplassen.

Han bekrefter at Norse Atlantic var en av kandidatene.

– Hvorfor gikk ikke Norse av med seieren?

– Det må du spørre Norse om.

Norse Atlantic-sjef Bjørn Tore Larsen og kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen (t.h.) tar imot flyselskapet første Dreamliner på Gardermoen 20. desember, 2021.

Kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norse opplyser til E24 at de gjerne skulle ha kjøpt noen av Norwegians avgangs- og landingsrettigheter på Gatwick.

– Men da måtte vi kjøpt en hel pakke med altfor mange som vi ikke hadde bruk for. Det gjorde at tilbudet vi fikk ikke var økonomisk bærekraftig, sier Sandaker-Nielsen.

Rundt 300 mill.

I Norwegians resultatrapport for fjerde kvartal oppgis «andre netto finansgevinster» til 201 millioner kroner. Karlsen opplyser til E24 at størstedelen av dette stammer fra Gatwick-salget.

I rapporten fremgår det at 80 prosent av gevinsten fra Gatwick-salget er bokført i fjerde kvartal. Resten bokføres i 2022.

I et brev til Norwegians obligasjonseiere 18. februar i år informerer imidlertid Nordic Trustee om at Norwegian har mottatt en netto salgsgevinst på 25,8 millioner dollar, tilsvarende 80 prosent.

Les også

SAS varsler «radikal forvandling»: Skal kutte milliarder og hente penger

Basert på dollarkursen 22. desember i fjor (8,95) utgjør dette rundt 231 millioner kroner netto.

Dermed er den fulle gevinsten fra salget av Gatwick-rettighetene nærmere 290 millioner kroner. Salgsprisen ligger følgelig noe høyere, hensyntatt «honorarer og omkostninger».

Resterende del av transaksjonen ventes mottatt i juni 2022, ifølge Nordice Trustee.

Les også

Norwegian selger landingsrettigheter på Gatwick: – Helt klart en betydelig verdi

Solgt til Wizz Air

Det var like før jul i fjor at Norwegian slapp en kort børsmelding om at selskapets avgangs- og landingstillatelser (slots) ved London Gatwick var solgt.

Parallelt varslet den aggressive ungarske lavprisutfordreren Wizz Air at flyselskapet hadde sikret seg en massiv ekspansjon på Gatwick.

I alt 15 par avgangs- og landingstillatelser skiftet hender.

Et Norwegian-fly over London Gatwick, her i 2017.

– Verdiløse

Norwegian-sjefen forklarer at flyselskapet måtte ha tilbakelevert rettighetene til «poolen», som andre flyselskaper kan søke på, hvis ikke de ble brukt eller solgt.

– For oss hadde de vært verdiløse hvis ikke vi hadde fått solgt dem, sier Karlsen.

Det var også budskapet i børsmeldingen like før jul.

«Dette er overskuddsslots som Norwegian ikke har til hensikt å drifte etter selskapets beslutning om å legge ned langdistansesatsingen i januar 2021, og som kunne ha blitt mistet hvis ikke solgt», skriver Norwegian.

Norwegians leverte tilbake over 100 fly til eierne i forkant av selskapets rekonstruksjon våren 2021, herunder samtlige langdistansefly av typen Boeing 787 Dreamliner.

Et Norwegian-fly lander ved London Gatwick, her i 2018
Les også

SAS-sjefen vil gjøre all gjeld til aksjer: – Du snakker med rett fyr

Overtok Norwegian-fly

I alt 15 av Norwegian Dreamlinere ble plukket opp av Bjørn Tore Larsens Norse Atlantic Airways, som er tuftet på Norwegians idé om lavkost på langdistanse.

Til våren begynner Norse å fly direkte fra Oslo til blant annet New York og Fort Lauderdale.

Men, de store massene ligger i ruter som fra Paris og London over Atlanteren. Flyselskapet har søkt og fått slots ved London Stansted, men er på venteliste på London Gatwick.

Det første av Norse Atlantics Dreamlinere, «Rondane», parkert ved Oslo Lufthavn Gardermoen.
Les også

Her lander Norse Atlantic for første gang i Norge: – Ett skritt nærmere lansering

Må brukes

Det er The Airport Coordination Limited (ACL) som har ansvaret for drift og tildeling av avgangs- og landingstillatelser ved 40 britiske flyplasser, inkludert Gatwick.

I bunn ligger et regelverk som sier at flyselskapene må benytte seg av minimum 80 prosent av tildelte tider, eller risikere å miste rettighetene det påfølgende året.

Under pandemien har kravet vært lempet på, helt ned til null på det laveste, til 50 prosent for årets vintersesong, og 64 prosent for sommersesongen.

Les også

Overtok returnerte Norwegian-fly: – Vi traff bunnen i markedet

Venter fortsatt

Da E24 var i kontakt med ACL i januar ble det opplyst at Norwegians salg av slots til Wizz Air ikke hadde hatt noen innvirkning på ventelisten for London Gatwick.

ACL sa også at fristen for flyselskapene til å returnere tider man ikke kommer til å bruke sommeren 2022, var 31. januar.

– Vi vil ha behov for mange tilbakeleverte slots for å kunne møte alle Norse Atlantics venteliste-ønsker for sommeren 2022, skrev assisterende koordineringsansvarlig Jonathan Green i ACL til E24 i januar.

Les også

Norse ønsker seg Gatwick, men må finne seg i å stå på venteliste

I en fersk korrespondanse bekrefter han at et mindre antall slots har blitt tilbakelevert til «poolen» for Gatwick innen fristen. Enkelte av disse har også blitt tildelt flyselskaper på venteliste, ifølge ham.

– For de gjenværende rettighetene fortsetter vi å jobbe med flyselskapene, inkludert Norse, for å finne løsninger for å møte deres venteliste-ønsker (..) Det kan ta noen uker for å løses fullt ut, skriver Green til E24.

Norse Atlantics Dreamlinere blir alle stasjonert ved Oslo Lufthavn Gardermoen i første omgang.

– Trygge

Norse skal ha søkt om 5445 slot-tider ved Gatwick for sommerprogrammet 2022, ifølge reiselivsmediet TTG.

Samtidig har flyselskapet fått tildelt sine ansøkte 2722 slot-tider ved London Stansted.

Norse har tidligere vært sikre på at flyselskapet får de avgangs- og landingsrettighetene de trenger.

– Vi er trygge på at vi får de tillatelsene vi trenger i London. Vi skal tilby direkteflyginger og ser på muligheter for feedertrafikk der det er naturlig. Vi gleder oss til å dele flere detaljer med offentligheten så snart de er klare, sa Sandaker-Nielsen til E24 forrige måned.

Norse sikter mot en flåte på 15 Dreamlinere. Fem er allerede mottatt og stasjonert ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Selskapet åpner for billettbestilling i mars, og det er også fra Oslo de første rutene kommer til å være fra, deretter trolig fra Paris og London, over Atlanteren.

Les også

Oljeprisutviklingen kan gi kostnadsbombe for luftfarten

Les også

Norwegian: – Ser nå at bookingene virkelig kommer vår vei

Les også

SAS varsler «radikal forvandling»: Skal kutte milliarder og hente penger

Publisert: