Vedder på kriserammet Dof-gjeld: – Vi er forberedt på alle utfall
Gjeldsposten som ble kjøpt på billigsalg i fjor høst, har siden doblet seg i verdi, ifølge forvalter Erik Hagerup. Han sier fondet «kjøpte da ingen ville ta i det».
– Vi gjorde en analyse hvor vi så full verdi i lånet hvis vi satt med det i fire år. Sannsynligheten for det er ikke mindre etter at du ser mer og mer båter ut i markedet på lengre kontrakter. Det viser at markedet er i ferd med å komme i balanse, sier forvalteren til E24.
Hagerup kjøpte Dof Subsea-obligasjonene for litt under 18 millioner til fondet Heimdal Høyrente i fjor høst, til en stor rabatt fra den pålydende kursen.
Etter mange år med krise har små og større investorer fattet interesse for offshoresektoren igjen, i kjølvannet av kraftig hopp i oljeprisen og bedring i markedet.
Obligasjonslånene i Dof Subsea er en del av milliardgjelden som har tynget Dof-gruppen. Gjeldskrisen førte til at obligasjonskursene stupte.
– Verdien har steget kraftig
Fortsatt pågår forhandlingene med kreditorene, etter at offshorerederiet i flere år har jobbet med å sy sammen en finansiell redningspakke.
– Vi kjøpte to og et halvt år inn i restruktureringen. Folk er lei og slitne. Det kan være en god timing for investering når andre vil ut, sier Hagerup.
Kjente investorer med på offshoreopptur: – Vært underinvestert i syv år
Ifølge forvalteren kjøpte fondet obligasjonsposten med pålydende verdi på knappe 60 millioner kroner, for 17,8 millioner.
For øyeblikket verdsettes posten til 31,3 millioner i fondet, sier han.
– Vi hadde Dof Subsea i fondet ved årsskiftet. Og verdien har steget kraftig, men handles fortsatt til kraftig redusert pris. Vi har truffet «home run» med denne.
Gjør klart for et nytt puslespill i offshoreskip-markedet
Hvordan gjeldsforhandlingene går får fondet liten informasjon om, bortsett fra at det «går fremover», ifølge Hagerup, som viser til selskapets uttalelser.
– Det er veldig mange banker involvert i flere forskjellige land. Så ting tar tid. Men jeg har ikke vært veldig bekymret.
– For hver dag som går genererer selskapet positiv kontantstrøm der hvor jeg sitter med gjelden, sier han.
Flere år med gjeldsforhandlinger
Tilbake i 2019 begynte Dof forhandlingene med långiverne, etter at lånenekt fra enkelte banker strupte finansieringen.
I dag, tre år senere, er situasjonen fortsatt ikke løst.
Dof forhandler med kreditorene om en finansiell restrukturering som vil innebære en betydelig omgjøring av gjeld til aksjer.
Får inn Sveaas som ny storeier: – Vi er på vei opp av en dyp bølgedal
– Gruppens finansielle posisjon er ikke bærekraftig og egenkapitalen er tapt, sa finansdirektør Hilde Drønen i Dof under kvartalspresentasjonen i forrige uke.
– Vi har en konstruktiv dialog med våre kreditorer, med motivasjon om å sikre en langsiktig og robust finansiell løsning, men en løsning er enda ikke på plass, sa hun.
Ved utgangen av første kvartal var obligasjonsgjelden på 3,1 milliarder kroner, mens Dof skyldte 15,2 milliarder til bankene.
Rederiet har i flere omganger fått innvilget betalingsutsettelse på renter og avdrag, mens partene forhandler for å finne en langsiktig finansiell løsning.
Festen for offshore-aksjer begynner å komme ut av kontroll
– Vi er forberedt på alle utfall. Vi kan håndtere konvertering til egenkapital. Vi kan også tilføre selskapet ytterligere likviditet i form av et nytt lån. Og vi kan forlenge, sier Hagerup.
– Det er viktig når det gjelder å forsvare verdier og posisjonen, og sikre andelseiernes verdier, sier han.
– Har snudd litt
I offshoresektoren som har vært gjennom mange tøffe år, har flere ventet at bedre tider er på vei, hjulpet av høyere oljepris, økte investeringer fra oljeselskaper og at skipene som har blitt lagt i opplag er vanskelig å få tilbake i drift.
– Det har snudd litt nå. Man ser nå at operatørene går fra korte kontrakter til at de nå låser inn kontrakter med lengre løpetid, sier Hagerup.
– Vi kjøpte da ingen ville ta i det. Da vi investerte var det en veldig liten andel av fondet, men vi tenkte på det tidspunktet at det var en vanvittig god risk/reward, sier han, med henvisning til forholdet mellom risiko og mulig fortjeneste.