S&P 500 hentet seg inn i voldsom sluttspurt

En sterk sluttspurt gjorde at S&P 500 unngikk å innta helgen i «bear market». For første gang siden 2001 har indeksen nå falt syv uker på rad.

Publisert:

På det verste var både Nasdaq og S&P 500 ned mer enn to prosent, men den siste timen gjorde Wall Street en skikkelig helomvending.

Slik ser det ut på Wall Street ved stengetid:

  • Dow Jones opp 0,02 prosent
  • Nadsaq ned 0,30 prosent
  • S&P 500 opp 0,01 prosent

En sterk sluttspurt hindret likevel ikke S&P 500s syvende uke på rad med nedgang. Denne uken har indeksen falt like over tre prosent. Ikke siden 2001 har den amerikanske indeksen falt like mange uker på rad.

– Det er resesjonsfrykt og frykt for nedgang i økonomien som driver det hele, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management til E24.

– Det er veldig sur stemning blant investorene, sier han og sikter blant annet til undersøkelser om hvordan folk ser på situasjonen.

Deler av kvelden var S&P 500 under grensen for det som omtales som «bear market», eller på norsk bjørnemarked. Dette innebærer at indeksen har falt 20 prosent fra toppen. Men den sterke helomvendingen i sluttminuttene førte til at indeksen unngikk bjørnestempelet.

Dersom indeksen ender opp med å falle inn i «bear market» vil det ikke ha noen praktisk betydning, mener Bruce.

– Det kan ha en psykologisk effekt og påvirke forventningene fremover. Men i seg selv mener jeg ikke at det er noe viktig signal. Det er viktig å huske at det er mange forskjellige markeder, og andre enn S&P har gått mindre ned, sier Bruce.

– Jeg vil heller tenke på at det er priset inn veldig mye negativt. Vurdert ut fra den forventede inntjeningen det neste året er mange aksjer priset inn under normalen.

Faller i snitt 30 prosent

Historisk har S&P 500 falt i snitt 30 prosent når indeksen har endt opp i «bear market», og nedgangen har i snitt pågått i 338 dager, ifølge henholdsvis CNN og CNBC.

For tiden er det stor usikkerhet rundt om USA vil havne i resesjon på grunn av den galopperende inflasjonen, men selv om S&P 500 havner i «bear market» trenger ikke det å være utgangen.

– I 1987 hadde vi bear market og ingen resesjon, og resultatene fortsatte å stige. Det kan godt vise seg å bli slik denne gang også gitt det miljøet vi er i nå, sier Edward Yardeni, president i Yardeni Research til CNN.

Urolig uke

Wall Street-indeksene falt for tredje dag på rad fredag etter en urolig uke. Verst var det på onsdag, da Nasdaq-indeksen raste 4,7 prosent.

Flere amerikanske varehuskjemper har denne uken ledet an i nedgangen, etter at både Walmart og Target skuffet med sine kvartalsrapporter.

– Realiteten er at markedet trolig vil være under press frem til inflasjonstoppen er priset inn, skriver senior markedsanalytiker Fiona Cincotta i Forex.com i et notat. ifølge New York Times.

– Vi er ikke der enda, fortsetter hun.

Bred oppgang i Asia

I løpet av morgenen fredag har det imidlertid vært bred oppgang på de asiatiske børsene, der Hongkong-børsen hoppet nær tre prosent.

Samme morgen gjorde sentralbanken i Kina et overraskende rentekutt.

– Beslutningen kommer som en stor overraskelse, og er uten tvil positiv når det gjelder å øke markedssentimentet, sa Niu Chunbao, fondsforvalter i Shanghai Wanji Asset Management, til Bloomberg.

Oppgangen har siden smittet over til de europeiske børsene, som stiger bredt. Både London-, Paris- og Frankfurt-børsen endte dagen oppover.

Publisert:
Gå til e24.no