Markant oppgang på Oslo Børs

Børslokomotivene bidro til en god avslutning på uken. Fortsatt presterer Oslo Børs langt bedre enn utenlandske børser.

Aksjemarkedet har svingt betydelig den siste tiden.
Publisert:

Hovedindeksen endte opp 1,22 prosent til 1.238,12 poeng på ukens siste dag.

Både Equinor, DNB, Mowi og Telenor bidro til oppgangen.

Høy inflasjon, stigende renter og geopolitisk usikkerhet på grunn av krigen i Ukraina fortsatte å prege markedene også denne uken. Men Oslo Børs klarer seg fremdeles langt bedre enn øvrige markeder.

Samlet for uken har Hovedindeksen steget 1,93 prosent. Hittil i år er indeksen opp rundt tre prosent.

Til sammenligning ligger S&P 500 an til å avslutte sin syvende uke på rad med nedgang. Ikke siden 2001 har den amerikanske indeksen falt like mange uker på rad.

Både i USA og Europa har de fleste store børsindeksene falt mer enn 10 prosent hittil i år. S&P 500 er ned rundt 18 prosent.

Det er særlig oljeaksjene som har bidratt til den solide utviklingen på Oslo Børs i år. Equinor-aksjen som vektes tyngst på Hovedindeksen, har hatt en oppgang på mer enn 40 prosent i år.

Bewi-aksjen rett opp

Det har kommet et knippe børsnyheter på morgenkvisten:

  • En fersk aksjonæroversikt viser at de profilerte investorene Øystein Stray Spetalen og Arne Fredly kom inn på eiersiden i Flyr etter at selskapet hentet inn friske penger i mai. Flyr-aksjen steg 5,73 prosent fredag.
  • Bewi, som er blant verdens ledende produsenter av fiskekasser, øker salget med 55 prosent til 2,4 milliarder kroner i første kvartal, ifølge en melding fra selskapet. Brutto driftsresultat doblet seg sammenlignet med samme tid i fjor. Aksjen steg 7,3 prosent.
  • Biotekselskapet Circa Group og Valmet har signert en intensjonsavtale om å optimalisere Furacell-produksjonsprosessen i stor skala gjennom Resolute-prosjektet og fremtidige storskala-fabrikker, ifølge en melding. Circa konverterer biologisk avfall til avanserte biokjemikalier gjennom Furacell-prosessen. Circa-aksjen stiger 5,67 prosent.
Les også

Golden Ocean tjente 1,2 mrd. i første kvartal

Høyer kursmålet på Golden Ocean

Flere meglerhus høyner kursmålet på Golden Ocean etter torsdagens kvartalsrapport, som viste et overskudd på 1,2 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt.

Aksjen steg fredag 3,53 prosent til 154,15 kroner og var den nest mest omsatte aksjen på Børsen. Så langt i år er aksjen opp 94 prosent.

DNB Markets tar opp sitt kursmål til 167 kroner, fra 151 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling.

– Vi mener de fundamentale faktorene støtter en premieprising for Golden Ocean, og gjentar en kjøpsanbefaling, skriver meglerhuset.

ABG Sundal Collier høyner sitt kursmål til 193 kroner per aksje, fra 176 kroner, og gjentar også en kjøpsanbefaling.

Meglerhuset fokuserer blant annet på at selskapet signerte en låneavtale for refinansiering av 14 fartøy i første kvartal, som vil forbedre kontant break even-raten for fartøyene med rundt 1.500 dollar per dag. Meglerhuset ligger 12 prosent over konsensus på ebitda for andre kvartal og helåret 2022.

Kontant break-even nivået er som må til for å dekke driftskostnader og gjeldsforpliktelser og gå i null på frakten.

Danske Bank Markets høyner sitt kursmål til 170 kroner per aksje, fra 165 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling.

Kursmålet er basert på en ettårig fremtidig selskapsverdi på 1,1 ganger, og meglerhuset fastholder dermed synet om at verdsettelsen i Golden Ocean vil overstige selskapsverdien. Blant annet peker meglerhuset på at refinansieringen øker utbyttepotensialet i selskapet.

Les også

Asia-børsene stiger etter «stor overraskelse» fra kinesiske banker

Publisert:

Her kan du lese mer om