Golar LNG bygger om skip, skal bli gassimportterminal på Sardinia

Golar LNG har inngått en kontrakt på 2,6 milliarder kroner med italienske Snam. Selskapet skal bygge om LNG-frakteskipet Golar Arctic til en mottaksterminal for flytende naturgass.

Flytende naturgass (LNG) kan fraktes med skip og kan være et alternativ til rørgass. Dette er en LNG-tankskip i eksportterminalen Sabine Pass i Louisiana i USA.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Golar LNG melder om en kontraktsignering med Snam, som blant annet driver mye av Italias gassinfrastruktur.

Golar LNG skal bygge om Golar Arctic fra å kunne frakte LNG til å bli en mottaksterminal for LNG som kan gjøre den om fra væskeform til gassform. Skipet skal ligge ved øyen Sardinia.

Kontrakten er på 269 millioner euro, som tilsvarer om lag 2,6 milliarder kroner.

Flytende naturgass (LNG) kan fraktes på skip over store avstander, og står også sentralt i Europas plan om å redusere sin avhengighet av russisk gass.

Flere land planlegger nye mottaksterminaler, inkludert Tyskland. Landet skal leie inn fire LNG-terminaler for ti år, som skal sikre rask tilgang på LNG-import som kan erstatte russisk gass. To av disse skal leveres av det norske rederiet Höegh LNG, og bransjefolk har overfor E24 anslått at kontrakten kan være verdt 8–10 milliarder kroner.

Les også

Norske spesialskip skal erstatte 25 prosent av tysk gassimport fra Russland

Skal forsyne Sardinia

Golar Arctic skal ligge i Portovesme på Sardinia og forsyne øyen med energi.

Summen på 2,6 milliarder gjelder både fartøyet og investeringene for å gjøre skipet om til en flytende lagrings- og regassifiseringsenhet (FSRU) med kapasitet på 140.000 kubikkmeter. Snam vil deretter ta over fartøyet.

Det vil ta om lag to år før skipet er klart til leveranse, ifølge meldingen. Skipet er bygget i 2003 og har tidligere seilt under Marshall Islands-flagg.

Golar LNG er notert i USA, og har fondene Orbic, Cobas og Rubric som største eiere. Investor Tor Olav Trøim sitter på nær fem prosent av Golar LNG, og det norske Oljefondet har et eierskap på litt over én prosent.

Norge har ett LNG-anlegg

Norge produserer for det meste gass for leveranse gjennom rør, men Equinor har også et anlegg for eksport av flytende naturgass som fraktes med skip. Anlegget ligger på Melkøya i Hammerfest og har vært stengt siden det ble rammet av en storbrann i september 2020.

Hammerfest LNG skal etter planen startes opp igjen om noen dager, og vil da kunne eksportere LNG til verdensmarkedet. Tidligere har selskapet blant annet eksportert LNG til Litauen og LNG-importterminalen Independence, som er levert av Höegh LNG.

Litauiske Klaipedos Nafta har planer om å ta i bruk sin opsjon om å kjøpe denne terminalen fra Höegh, en opsjon som varer frem til 2024.

Les også

Equinor utsetter oppstarten av Hammerfest LNG noen dager

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Golar LNG
  2. Sardinia

Flere artikler

  1. Kjøper gassterminal fra Golar LNG for 3,3 mrd. kroner

  2. Russland skrur av gassen: Finland sikrer seg LNG-terminal

  3. Betalt innhold

    Slik kan Melkøya-anlegget hjelpe Europa

  4. Norske spesialskip skal erstatte 25 prosent av tysk gassimport fra Russland

  5. Norske spesialskip skal berge Europa og USAs planer for Putin-fri gass