Kvartalsrapporter

Adevinta satser mer i Europa, vil ut av Sør-Afrika og Australia

Den norske rubrikkgiganten Adevinta leverer noe svakere vekst enn ventet i tredje kvartal.

Adevinta-sjef Rolv Erik Ryssdal presenterer tall for tredje kvartal. Bildet er fra en tidligere anledning.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Adevinta, som inkluderer internasjonale digitale markedsplasser som eBay, rapporterer en inntektsøkning til 386 millioner euro (3,9 milliarder kroner) i tredje kvartal opp fra 171 millioner på samme tid i fjor.

Brutto driftsresultat (ebitda) stiger til 127 millioner euro fra 54 millioner i fjorårets tredje kvartal.

På forhånd var det ventet inntekter på 407,6 millioner euro (drøye 4,1 milliarder kroner) med et brutto driftsresultat (ebitda) på 131,9 millioner euro, ifølge Bloomberg.

Samtidig opplyser selskapet at det nå vil fokusere på fem kjernemarkeder, som er Tyskland, Frankrike, Spania, Benelux og Italia, mens de vil gå ut av Australia og Sør-Afrika. Adevinta regner med å starte nedsalget i de sistnevnte landene tidlig i 2022.

I Australia har Adevinta markedsplassene Gumtree, Autotrader og Carsguide, og i Sør-Afrika er det snakk om Gumtree.

For de internasjonale markedene, som foruten Australia og Sør-Afrika også inkluderer Canada, Mexico og Brasil, var det et inntektsfall på 4 prosent i kvartalet til 47 millioner euro.

De andre markedene til Adevinta er fortsatt under strategisk vurdering.

For kjerneområdene er målene på mellomlang til lang sikt en årlig inntektsvekst på 15 prosent, med en driftsmargin på 40–45 prosent.

Svake bilmarkeder

– Inntektene fortsatte å vokse i tredje kvartal, med kjernemarkeder opp 6 prosent år over år. Lavere veksttakt sammenlignet med første halvår gjenspeiler kombinasjonen av post-pandemisk bedring sett i tredje kvartal 2020 og lavere aktivitetsnivåer i sommer etter opphevelsen av restriksjoner i de fleste markeder, i tillegg til den nåværende globale nedgangen vi ser i bilmarkedet, sier Adevinta-sjef Rolv Erik Ryssdal i børsmeldingen.

– Vi venter at inntektsveksten vil akselerere i fjerde kvartal, ekskludert mobile.de (det tyske bilnettstedet, journ.anm.), tilføyer han.

På kort sikt vil bilmarkedsplassene til Adevinta fortsatt påvirkes av lavere volum i bruktbilsalget, som i stor grad skyldes den globale chip-mangelen som reduserer produksjon av nye biler.

– Vi forventer at forsyningspresset vil være en vekstbrems frem til midten av 2022,
særlig for mobile.de, siden inntektsmodellen på dette stadiet hovedsakelig er knyttet til noteringsvolum, skriver selskapet, men understreker at de grunnleggende elementene i mobile.de-virksomheten forblir sterke, med høy etterspørsel.

I andre halvår 2022 regner selskapet med en gradvis bedring i bilmarkedet, slik at kjernemarkedene vil komme opp i lav tosifret vekst.

Adevinta ble skilt ut fra Schibsted i 2019, og er det fjerde største selskapet på Oslo Børs med en markedsverdi på nær 145 milliarder kroner.

Selskapet holder kapitalmarkedsdag 30. november, og vil da presentere strategi og finansielle mål.

E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet som er største eier i Adevinta. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram for ansatte. Noen av disse kan også ha aksjer i Adevinta, etter at selskapet ble skilt ut fra Schibsted i 2019.

Les på E24+

Aksjene som kan gi risikosparerne en nødhavn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Adevinta
 3. Regnskap og resultater
 4. Schibsted
 5. eBay

Flere artikler

 1. Adevinta øker inntektene til 387 millioner euro i første kvartal

 2. Adevinta med ny vekststrategi: Oppskalerer satsing på forbruksvarer

 3. Adevinta-toppsjefen varsler avgang

 4. Adevinta trekker seg ut av Hviterussland: Krigen i Ukraina har fremskyndet avgjørelsen

 5. Svakere enn ventet fra Schibsted i første kvartal