Nytt fra børsselskapene

Yara inngår ny avtale om grønn ammoniakk i Japan

Yara inngår sin andre intensjonsavtale med et japansk kraftselskap om leveranser av grønt ammoniakk. Den skal brukes i kullkraftverk for å få ned utslippene.

Yara-sjef Svein Tore Holsether under Paretokonferansen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Intensjonsavtalen med japanske Kyushu Electric Power Co. handler om potensielle leveranser av grønt ammoniakk, skriver Yara i en melding.

Dette skal brukes i Kyushus kullkraftverk i Kyushu-regionen. I tillegg ønsker partnerne å utvikle et system for å distribuere og utnytte grønn ammoniakk i andre sektorer.

Yara peker på at Japan har et mål om at importbehovet for ammoniakk som brensel skal øke til tre millioner tonn innen 2030 og 30 millioner tonn innen 2050. Japan har et mål om å bli karbonnøytralt innen 2050.

Den norske gjødselkjempen meldte nylig om en avtale med Japans største kraftselskap Jera om å levere ammoniakk til kraftproduksjon, som Yara-sjef Svein Tore Holsether mente var «banebrytende». Jera står for rundt 10 prosent av Japans utslipp, blant annet fra gass- og kullkraftverk.

Yara har jobbet med ammoniakk gjennom mange år, og har en flåte på 11 ammoniakkskip, der fem er heleide. Yara har også 18 ammoniakkterminaler med lagringskapasitet på totalt 580.000 tonn.

Les også

Yara satser på ammoniakk i Japan: – Banebrytende

Egen ammoniakk-enhet

Det norske gjødselsselskapet satte nylig opp en egen enhet kalt Yara Clean Ammonia, som ledes av Magnus Ankarstrand.

Selskapet har blant annet planer om å produsere ren ammoniakk i australske Pilbara, basert på fornybar energi og på gass kombinert med CO₂-rensing.

Yara og Engie har fått 42,5 millioner australske dollar av den australske regjeringen til å bygge et anlegg for produksjon av grønn ammoniakk.

Ammoniakk (NH₃) produseres ved hjelp av hydrogen, nitrogen og vanndamp. I dag kommer det meste av dette hydrogenet fra reformering av naturgass, en prosess som gir store utslipp.

Ved å bruke grønt eller blått hydrogen i produksjonen av ammoniakk vil utslippene reduseres mye.

Grønt hydrogen lages med elektrolyse av vann basert på fornybar energi. Blått hydrogen er basert på gass, men kombinert med fangst og lagring av CO₂.

Så langt er det to til fire ganger dyrere å produsere grønt ammoniakk enn fossilbasert ammoniakk, så kostnadene må videre ned for at det skal være lønnsomt uten subsidier.

Yara utvikler også et hydrogenprosjekt i Nederland, og har gått sammen med Aker og Statkraft for å erstatte gassbasert hydrogen med hydrogen basert på fornybar energi på ammoniakkanlegget i Porsgrunn, et prosjekt som kan kutte norske utslipp med 800.000 tonn i året.

Les også

Dette venter industritoppene fra den nye regjeringen

Les også

Yara legger grønn ammoniakk i ny enhet: – Potensialet er stort

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Yara
 3. Japan
 4. Yara International
 5. Hydrogen

Flere artikler

 1. Yara vurderer børsnotering av ammoniakk-virksomheten

 2. Hydro og Shell vil satse på grønt hydrogen

 3. Milliondryss til ammoniakk-satsing kan revolusjonere matproduksjon og skipsfart

 4. Yara, Horisont Energi og Tizir får penger: Enova gir milliard til hydrogenprosjekter

 5. Yara og Linde bygger demoanlegg for hydrogen