Børsdagen

Norway Royal Salmon markant opp på positiv børs

Nye resultat fra kreftstudie sendte Ultimovacs opp, mens vindkraftnyheter ga medvind til Aker Offshore Wind.

 • Svein Olav Sæter
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Oslo Børs åpnet med en svak oppgang, som utover dagen har tatt seg opp med 0,34 prosent.

Dermed steg Hovedindeksen til 1.158,42 poeng - den tredje stengerekorden i rekken siden tirsdag.

NTS øker budet på Norway Royal Salmon

Onsdag kveld ble det kjent at NTS øker budet på Norway Royal Salmon (NRS). Havbrukskonsernet varslet i midten av juli at de ville kjøpe opp NRS, etter å ha oppnådd over en tredjedel av aksjene, som i seg selv utløser en lovpålagt plikt til å komme med et tilbud på resten av aksjene i selskapet.

Det tidligere budet lå på 209 kroner per aksje. Nå går NTS på frierferd med et bud på 240 kroner per aksje.

Økningen kommer etter at NTS inngikk en avtale om å kjøpe nær 380.000 aksjer i NRS til denne kursen, og etter at styret i NRS anbefalte aksjonærene å ikke akseptere tilbudet på 209 kroner.

I løpet av torsdagen har Norway Royal Salmon-aksjen steget 15,55 prosent.

I en børsmelding skriver styret i selskapet at de vil vurdere tilbudet fra NRS og komme med en vurdering snart.

Aker tar sikte på vindkraft i Japan

Aker Offshore Wind og Mainstream Renewable Power (eid 75 prosent av Aker Horizons) er valgt som foretrukket budgiver for å kjøpe en initiell 50 prosent andel av et flytende havvindprosjekt i Japan, melder selskapene torsdag morgen.

De vil nå gå i eksklusive forhandlinger med eier Progression Energy med formål om å skape et spesialselskap (SPV) for å utvikle prosjektet på 800 megawatt. Til sammenligning er Equinors britiske Dudgeon-prosjekt på 402 megawatt. Dette prosjektet kostet om lag 12 milliarder kroner å bygge.

Aker Offshore Wind steg 6,08 prosent i løpet av dagen.

Aker Offshore Wind, som utvikler teknologi og som skal bygge og eie vindparker offshore, er ett av mange grønne Aker-selskaper som har blitt skilt ut og notert separat på Euronext Growth-markedsplassen på Oslo Børs. Største eier er Aker Horizons med 51 prosent.

Etter å ha tilbrakt store deler av formiddagen i rødt, er Aker Horizons-aksjen opp 3,06 prosent ved stengetid.

Nye studieresultat fra Ultimovacs

Før børsåpning meldte Ultimovacs, som jobber med en kreftvaksine, at vaksinen fikk en 60 prosent objektiv responsrate på deres andre kohort i førstefase-studien. Det vil si at seks av totalt ti pasienter opplevde at deres kreftsvulst krympet i løpet av ett år ved hjelp av Ultimovacs kreftvaksine.

Ultimovacs-aksjen steg med 8,25 prosent.

– Dette er lignende resultat som det vi så i vår første kohort med 20 personer, skriver Ultimovacs i børsmeldingen. Ni av ti overlevde også kreften ett år etter behandlingen begynte. Overlevelsesraten i første kohort var 85 prosent.

Ultimovacs to største aksjonærer er Bjørn Rune Gjelsten og Stein Erik Hagen. Selskapet har hovedkvarter i Oslo, mens studien tar sted i USA.

Resultatrush før åpningstid

 • Torskeoppdretteren Norcod meldte torsdag morgen om en smell på 25,2 millioner kroner i første halvår. Mesteparten av tapet kommer fra en nedjustering av verdien på biomassen, etter at deres nye finansdirektør har kommet frem til at denne var sterkt overvurdert tidligere.
 • Sparebank 1 SMN meldte derimot om høyere resultat enn før, med et overskudd på 755 millioner kroner. Betydelig lavere tap på utlån bidro til resultatet, men inntektene var også 15 prosent høyere enn samme kvartal i fjor.
 • Komplett Bank fikk på sin side betydelig lavere overskudd i andre kvartal. Inntektene falt med 15 prosent fra samme kvartal i fjor, mens overskuddet ble kuttet med en hel tredjedel. Aksjen til selskapet falt 9,28 prosent torsdag formiddag.
 • Tankrederiet Okeanis Eco Tankers fikk en justert ebitda på 22,2 millioner dollar i andre kvartal i år, et resultat som er halvert siden samme periode i fjor. Okeanis-aksjen falt 2,25 prosent i løpet av handelsdagen.

Oljeprisen spratt opp igjen etter stengetid

Siden Oslo Børs stengte i går har oljeprisen forbedret seg fra 70 dollar fatet nordsjøolje til 71,38 dollar.

Ved lunsjtider onsdag falt oljeprisen brått 1,3 prosent etter at Det hvite hus ba Opec-landene om å øke produksjonen. Onsdag kveld hentet oljeprisen seg inn igjen og har holdt seg på nivået siden da.

Siden Oslo Børs stengte har også børsene i USA satt ny rekord. Industrielle Dow Jones og den brede S&P 500 steg begge til tidligere urørte nivå, mens tektunge Nasdaq falt noe.

Onsdag ettermiddag kom ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet, som viste en fortsatt kraftig prisvekst i USA.

Konsumprisindeksen i landet steg nemlig 0,5 prosent i juli, og 5,4 prosent fra samme tid i fjor.

Det er likevel omtrent på nivået som økonomiene forventet på forhånd, skriver CNBC.

Torsdag morgen er det også flatt på børs i Asia. De store indeksene i Tokyo, Hongkong og Seoul rører lite på seg i morgentimene.

Les på E24+

Kristin Skogen Lund (54): − Jeg prøvde å passe inn i et bilde som ikke stemte for meg

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Mini-comeback på Oslo Børs

 2. Oppgang på Oslo Børs etter resultatrush

 3. Oppgang på Oslo Børs – ny «all time high» for Aker-aksjen

 4. Oljegiganter trakk ned Oslo Børs

 5. Oljekjemper dempet nedgangen på Oslo Børs