Containerboomen

Containerboom løftet MPC Container Ships-resultatet kraftig

Containerrederiets resultat snudde fra minus til pluss i årets andre kvartal.

MPC Container Ships seiler i et containermarked som er preget av ubalanser – som igjen bidrar til høye rater.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

MPC Container Ships, en av årets børsvinnere på grunn av et knallsterkt marked for containerfrakt til havs, legger torsdag morgen frem tallene for årets andre kvartal:

 • Inntektene landet på 69 millioner dollar, mot 39 millioner dollar i fjor. Årets omsetning tilsvarer 617 millioner kroner.
 • Resultatet etter skatt ble 12 millioner dollar, opp fra minus 16 millioner dollar i fjor. Årets resultat tilsvarer 107 millioner kroner.
 • Driftsresultatet (ebitda) endte på 18 millioner dollar, en bedring fra minus 13 millioner dollar i fjor. Årets driftsinntjening tilsvarer 161 millioner kroner.

Selskapet varsler at det jekker opp forventningene for 2021, med en inntektsguiding på mellom 320 og 325 millioner dollar og et forventet ebitda-resultat på mellom 210 og 215 millioner dollar.

– Det positive momentumet i containermarkedet fortsetter å styrke seg. På grunn av den stigende trenden i global handel og økende ineffektivitet i logistikkjedene er det ingenting som indikerer noe som helst svekkelse av markedet før senest godt inn i 2022, uttaler toppsjef Constantin Baack.

Den gjennomsnittlige timecharter-inntjeningen i andre kvartal var på 13.437 dollar per dag i andre kvartal, opp fra 10.502 dollar i første kvartal.

Selskapet trekker samtidig frem at det «er godt posisjonert til å betale utbytte i 2022».

Les også

Containerrederiene på vei mot historisk overskudd på 700 mrd.

Som forventet

Pareto Securities skriver i en oppdatering til kundene at tallene var som ventet på forhånd, og at det viktigste å følge med på er guidingen.

– Vi tror at selskapet gjør seg klare til å refinansiere obligasjonslån og betale utbytter, samt opportunistisk selge skip på samme tid som de sikrer ordreserve på sterke rater, skriver Pareto.

Meglerhuset fremhever også at de er noe skuffet over «begrensede nyheter» om refinansiering av obligasjonslån og påfølgende utbytter.

MPC-aksjen faller rundt tre prosent på Oslo Børs torsdag formiddag.

– Veldig stramt marked

Årsaken til oppturen i containermarkedet til havs er blant annet at etterspørselen etter ulike varer har skutt fart under pandemien, samtidig som fraktkapasiteten ikke har holdt følge.

Det har skapt store ubalanser i markedet. I tillegg har det vært flaskehalser i havnene, der smitterestriksjoner har gjort at de har gått på halv maskin.

Det betyr at flere år med overkapasitet og svake tider i markedet for containerfrakt til havs hentes betydelig inn for rederiene, som for øyeblikket også sikrer lengre kontrakter.

– Tilbudssiden, som er svært begrenset, vil resultere i et veldig stramt marked med hensyn til tilgjengelig tonnasje, kanskje de neste to til tre årene, sa MPC-sjef Baack til E24 tidligere i sommer.

MPC Container Ships-aksjen er opp 324 prosent på Oslo Børs i år, med en markedsverdi på 11,9 milliarder kroner.

Les også

Containerboomen: Bestilt nye skip for 150 milliarder kroner i år

– Overbevisende refleksjon av det fundamentale

MPC Container Ships meldte i slutten av juni at det kjøper et annet containerrederi, Arne Blystad-selskapet Songa Container, for 1,8 milliarder kroner.

– Denne transaksjonen støttes av vår sterke tro på det fundamentale i containermarkedet og vårt ønske om å utnytte det betydelige etterslepet mellom eiendelsverdier og rater, uttalte rederisjef Constantin Baack.

Kjøpet dyttet MPCs flåte med såkalte feeder-skip til 75 stykker.

Feeder-skip er egnet til å betjene mindre havner og regionale ruter.

– MPC Container Ships har blitt en overbevisende refleksjon av det fundamentale i containermarkedet. Vi er glade for å bidra til konsolidering i containermarkedet og bygge en leder i det regionale containersegmentet, uttalte Arne Blystad i en melding.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Containerboomen
 2. Containerfrakt
 3. MPC Container Ships

Flere artikler

 1. MPC Container Ships kjøper Songa Container for 1,8 mrd.

 2. Børsvinneren MPC Container Ships leverer kraftig resultatløft

 3. Shippingtopp tror container-boom kan vare i flere år: – Markedet er ekstremt attraktivt

 4. MPC Container Ships snur stortap til milliardoverskudd

 5. Containerrederiene på vei mot historisk overskudd på 700 mrd.