Analytiker om snuoperasjon under Wibe: – Har stoppet litt opp

Pål Wibe forlater XXL etter uenighet med styret om prioriteringer. Analytiker mener Wibe «har gjort mye riktig», men at det fortsatt gjenstår utfordringer for sportskjeden.

GÅR AV: TOPPSJEF Pål Wibe I XXL.
Publisert:

Wibe skulle snu den negative utviklingen da han startet i sjefsjobben i 2020. Nå går han av og har siste arbeidsdag i september, melder XXL fredag.

Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux sier at Wibe kom inn for å få i gang en snuoperasjon.

– Så kan vi ikke si at den snuoperasjonen er fullført, sier han til E24.

Markus Borge Heiberg, varehandel-ekspert og analytiker i Kepler Cheuvreux

– Vi tenker at Pål Wibe har gjort mye riktig, men vi har slitt litt med å se hvordan XXL skal posisjonere seg i markedet som en lavprisaktør med store varehus, men også selge mye på nett.

Heiberg sier at XXL gjennom de siste årene har vært gjennom noen «strukturelle utfordringer».

– Har stoppet litt opp

– De har slitt med å kombinere lavpris og lave kostnader med å samtidig selge mye på nett og ha store varehus. De har gjerne slitt litt med å få de beste merkene og gode samarbeid med innkjøpspartnere.

– Så har nok Pål Wibe, ut fra det vi kan forstå, gjort ganske mye for å rendyrke konseptet, få på plass bedre avtaler med merker og gjort en del strukturelle ting. Vi har syntes at det kanskje har stoppet litt opp. Det ser man på aksjen også. Det har vært litt skuffende utvikling i det siste, sier Heiberg.

Les også

Omsetningsfall for sportskjedene i første kvartal

På Oslo Børs åpnet XXL-aksjen ned etter nyhetene, men har hentet seg inn og er for øyeblikket opp 1,20 prosent.

Sportskjeden, som var en vinner i pandemiåret 2020, har siden falt markant på Oslo Børs.

På vei ut av pandemien har XXL vært blant selskapene som har fått merke den globale forsyningskrisen, og i fjerde kvartal skapte en svak vintersesong utfordringer.

Fra toppen i oktober 2020 har kursen falt fra 28 til rundt 10 kroner. I år er kursfallet på 34 prosent.

– Riktig å skille vei

Wibe forklarer bakgrunnen for at han slutter i en børsmelding.

– Styret og jeg har hele veien vært enige om den strategiske retningen, men vi er uenige om implementeringen og hvilke prioriteringer som er viktigst for XXL akkurat nå. Jeg har hatt en åpen og god dialog med styret, og begge parter har kommet til konklusjonen om at det er riktig å skille vei på vennskapelige vilkår.

Styreleder Hugo Maurstad sier han er takknemlig for arbeidet Wibe har gjort gjennom pandemien og frem til i dag.

– Styret ser frem til å samarbeide med Wibe for å sikre en smidig overgang, mens vi søker etter ny leder til videreutvikle selskapet, sier Maurstad.

Avgangsdatoen er 1. september, men Wibe vil være tilgjengelig for XXL frem til utgangen av 2022 for å sikre en god overgang for den neste sjefen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om