Yara dobler utbyttet: – Fornøyd med utviklingen

Det forrige ekstraordinære utbytte fra Yara kom i fjerde kvartal i fjor og var på 18 kroner aksjen. Det ordinære utbyttet fra selskapet fra mai var på 20 kroner aksjen, og nå dobles utbetalingen. Fremover venter det mange spennende muligheter, sier konsernsjefen.

Svein Tore Holsether er konsernsjef i Yara.
Publisert:

Gjødselprodusenten Yara leverer et resultat etter skatt på 539 millioner dollar i årets andre kvartal.

Det er en oppgang fra 223 millioner dollar i samme periode i fjor.

På forhånd hadde analytikerne i snitt anslått et resultat etter skatt på 385 millioner dollar, ifølge Infront.

Yara øker dermed resultatet og foreslår et tilleggsutbytte på 20 kroner per aksje i tredje kvartal. Det er en dobling av årets utbytte etter det selskapet omtaler som et sterkt andre kvartal.

Utbetalingen er på totalt 5,36 milliarder kroner og kombinert med det ordinære utbyttet som er utbetalt, sender konsernet altså ut 10,7 milliarder kroner til eierne i år.

– Vi er fornøyd med utviklingen, og leverer et resultat som er betydelig høyere enn samme kvartal i fjor, sier konsernsjef Svein Tore Holsether til E24.

Selskapets kontantstrøm viser at kjernevirksomheten genererte 1,6 milliarder dollar i første halvår, etter at løpende kostnader var dekket. Deretter gikk det med 349 millioner til investeringer og en milliard til finansutgifter, inkludert det ordinære utbyttet på 625 millioner dollar.

Etter dette satt Yara fortsatt igjen med penger til overs, og kontantbeholdningen økte med 221 millioner til 1,59 milliarder dollar.

Godt posisjonert for bærekraftig utvikling

Omsetningen endte på 3,9 milliarder dollar, opp fra 3,14 milliarder dollar i første kvartal. Analytikerne hadde på forhånd ventet en omsetning på 3,71 milliarder dollar.

For ett år siden var omsetningen på 2,87 milliarder dollar.

Holsether bemerker at dette er tolvte kvartal på rad med økt kapitalavkastning for selskapet, og viser til økte priser og bedring i premiene.

– Vi har hatt en god periode, og er en organisasjon som står på og som har håndtert denne situasjonen (pandemien, journ. anm.) på en veldig god måte. Vi er også godt posisjonert for utviklingen som kommer fremover, sier han.

Utviklingen han omtaler er et enda større fokus på bærekraft i matsystemet, og her har selskapet betydelig erfaring og kompetanse, forteller han.

– Med et større fokus på miljø, utslipp og hvor næringsrik maten er, så åpnes det opp nye muligheter for Yara. Vi har 116 års erfaring i sektoren, og jobber veldig tett med bonden i hele verdikjeden, forklarer han.

Selskapet skriver i kvartalsrapporten at markedsforholdene som «robuste», og understreker at utfordringer knyttet til ressurseffektivitet og miljøavtrykk «krever betydelige omstillinger innen landbruk og hydrogenøkonomien».

Holsether fremhever andre giganter som Nestlé, Unilever og Coca-Cola, og forklarer at trenden i bransjen er at stadig flere selskaper setter seg nye og ambisiøse mål for hva de skal gjøre for å oppnå utslippsreduksjon.

– Felles for alle er at en veldig stor del av dette må skje i åkeren til bonden, og der har vi vår store styrke, forklarer toppsjefen.

I kvartalsrapporten fremgår det at selskapets matvareløsninger og ammoniakk er «godt posisjonert» til å adressere disse utfordringene.

Les også

Skal selge ammoniakk til skip: Yara inngår avtale med råvarekjempe

Økte priser utlignet kostnadshopp

Ifølge Yara endte driftsresultatet på 477 millioner dollar i kvartalet, opp fra 335 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor.

Dermed økte driftsresultatet med rundt 42 prosent på årsbasis.

Nettoresultatet for andre kvartal endte på 539 dollar, noe som tilsvarer 2,10 dollar per aksje. Det er et betydelig hopp sammenlignet med fjorårets 223 millioner dollar og 0,83 dollar per aksje.

Yara skriver i rapporten at «økte priser som mer enn utlignet høyere energikostnader».

Nettoresultatet uten valutaeffekter og spesielle poster endte på 1,42 dollar per aksje, et byks i forhold til et resultat per aksje på 0,395 i fjorårets andre kvartal. På forhånd var det forventet at nøkkeltallet skulle tikke inn til 1,48 dollar per aksje.

Analytikerne har et gjennomsnittlig kursmål på 474 kroner, tilsvarende 53,79 dollar etter dagens kurs, på Yara-aksjen, varierende fra 380 til 550 kroner per aksje. Fire meglerhus har en kjøpsanbefaling, fem meglerhus har en hold/nøytral-anbefaling og to har salgsanbefaling.

Les også

Leder Yaras ferske satsing på ammoniakk: – Et vell av nye muligheter

Publisert: