Norwegian Property til værs etter John Fredriksen-oppkjøp – avsluttet med en oppgang på 22 prosent

Oslo Børs falt i løpet av dagen, mens Europris steg oppover etter ny kvartalsrapport.

Håkon Mosvold Larsen
 • Anders Lang-Ree
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Oslo Børs falt torsdag til 1144 poeng, ned 0,75 prosent for dagen.

XXL-kursen endte med en oppgang på 6,28 prosent for dagen.

Oppgangen kommer til tross for at sportskjeden var misfornøyd med kvartalsrapporten de la frem torsdag morgen. Sportskjeden sier at stengte butikker og forsinkede vareleveringer ikke gjorde det mulig å slå fjorårets resultat.

Samtidig betaler XXL ut et utbytte på en halv milliard kroner.

Orkla falt derimot 6,19 prosent i løpet av torsdagen.

Orkla kunne i sin kvartalsrapport publisert torsdag vise til fremgang til tross for corona-utfordringer. Selskapet økte både topp- og bunnlinjen, men tallene var noe svakere enn hva analytikerne hadde ventet i forkant.

Fredriksen-oppkjøp gjorde Norwegian-selskap mest omsatt

Kort tid før børsens stengetid meldte John Fredriksens selskap Geveran at de har kjøpt seg opp i Norwegian Property.

Til sammen kjøpte Fredriksen aksjer for 1,7 milliarder kroner, som gjør at han nå står oppført med 95,2 prosent av aksjene i næringseiendsomsselskapet. Det er mulig han vil eller blir tvunget av de resterende aksjonærene til å kjøpe opp de resterende akskjene i løpet av den neste i måneden.

Fredriksen kjøpte aksjene for 18,25 kroner, mens aksjen ble handlet for nesten 15 kroner før transaksjonen.

Norwegian Property-aksjen fikk derfor også et løft på 22,41 prosent idet Fredriksen kjøpte opp aksjene. Ifølge en børsmelding skal Folketrygdfondet ha solgt like mange aksjer som Fredriksen kjøpte til samme tid.

Solcelleleverandør med kurshopp

Også Otovo-aksjen gjorde det særdeles godt torsdag, og steg solide 4,98 prosent, etter at solcelleleverandøren rapporterte om de sterkeste salgstallene i et kvartal noensinne, i tillegg til stappfull ordrebok. Resultatet etter skatt endte på minus 42,2 millioner kroner i andre kvartal, som er ned fra ti millioner på samme tid i fjor.

Verre går det med Aker BP som i løpet av dagen falt 3,98 prosent. Torsdag morgen kunne man i deres kvartalsrapport lese at selskapet fortsetter veksten, og at alle utbyggingsprosjekter skrider frem som planlagt. Omsetningen var som ventet, men brutto driftsresultat og overskuddet var lavere enn konsensusforventningene.

Europris-aksjen fikk derimot en fin torsdag med oppgang på 3,44 prosent. Europris leverte bedre tall enn ventet, selv om salgstallene var svakere i andre kvartal enn for samme periode i fjor.

Adevinta-kursen svingte gjennom dagen, og endte ned 0,59 prosent. Rubrikkgiganten rapporterte om økt vekst takket være færre coronarestriksjoner i landene hvor selskapet opererer. Selskapet omsatte for 2,2 milliarder i andre kvartal, som var en økning på 36 prosent.

Oljeprisen faller

Oljeprisen fortsetter fallet fra onsdag og er ned 1,06 prosent siden åpning. Ett fat nordsjøolje handles for 74,06 dollar fatet.

Torsdag morgen kunne man lese om svakere økonomisk vekst enn ventet i Kina i andre kvartal. Bruttonasjonalproduktet vokste med 7,9 prosent i kvartalet mellom april og juni sammenlignet med samme periode i fjor.

Nikkei 225, hovedindeksen i Japan, endte handelen 1,15 prosent ned. Bedre gikk det i Hongkong, der hovedindeksen stengte opp 0,71 prosent.

De toneangivende indeksene i USA, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq, endte alle onsdagens handel i pluss.

Onsdag kom først nyheten om at Opec+ omsider skal ha kommet til enighet med De forente arabiske emirater om produksjonsøkning. Deretter meldte Emiratene at forhandlingene ikke er ferdig likevel.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Resultatrushet
 2. Europris
 3. Adevinta
 4. Orkla
 5. XXL
 6. Aker

Flere artikler

 1. Bedre enn ventet for Europris

 2. John Fredriksen med milliardkjøp av aksjer i Norwegian Property

 3. Uken endte med fall på Oslo Børs

 4. Oslo Børs endte med oppgang etter vingling

 5. Oslo Børs endte med svak oppgang etter databrikke-bonanza