Gruveaksje til værs – Spetalen har kjøpt for over 20 mill. kroner

Øystein Stray Spetalen har gjort millionkjøp i Rana Gruber-aksjen etter at han var med som hjørnesteinsinvestor. Siden børsnoteringen er aksjen opp over 50 prosent.

Investor Øystein Stray Spetalen er kjent for å ha mesteparten av verdiene sine i banken, men har det siste året vært med på en rekke børsnoteringer – med stort hell.
Investorenes aksjekjøp
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Investoren og milliardæren har manøvrert seg gjennom rushet av fjorårets og årets børsnoteringer med stort hell.

Han omtales gjerne som en «bjellesau» og inviteres med i det meste som er av nynoteringer på markedsplassen Euronext Growth om dagen.

Ofte har det vært som en såkalt hjørnesteinsinvestor, og slik E24 har omtalt den siste tiden har Spetalen ved flere tilfeller solgt seg kjapt ut med gevinst etter å ha gått god for selskapene.

Les også

Solgt det meste han kan av fisk på land

Har gruveaksjer for 185 millioner

I gruveselskapet Rana Gruber går investoren riktignok motsatt vei av dette – og treffer også her blink gjennom investeringsselskapet Tycoon Industrier.

I forbindelse med noteringen bidro han med rundt 104 millioner kroner ved å tegne seg for om lag 2,1 millioner aksjer.

Siden noteringen i slutten av februar har aksjen steget over 50 prosent, og i samme periode har Spetalen gjennom flere omganger lastet opp med ytterligere 341.074 aksjer.

Disse er basert på snittkurser kjøpt for rundt 23 millioner kroner.

Bare mandag er Rana Gruber-aksjen opp rundt 12 prosent, omsatt for 44 millioner kroner.

Selskapet har ikke børsmeldt noen nyheter siden noteringen.

Samlet eier Tycoon Industrier nå 2,44 millioner Rana Gruber-aksjer verdt 185 millioner kroner. Spetalen er aktøren på listen over de største aksjonærene som har kjøpt flest aksjer mens selskapet har vært på børs.

Aksjonærlister har et par dagers etterslep og det er mulig at Spetalen har gjort nye endringer i beholdningen i dette tidsrommet.

Les også

Tesla-knekk på børs: Nicolay tar millionsjanse på kollaps

En rekke kjente investorer på eiersiden

På aksjonærsiden er også investorer som Jan Haudemann-Andersen, Ole Morten Halvorsen, Kristoffer Stensrud, Arne Fredly, Arne Blystad og Eigil Stray Spetalen, ifølge oversikter.

Flere av disse har gjort som Øystein Stray Spetalen og kjøpt seg opp i selskapet den siste tiden.

Da E24 snakket med toppsjef Gunnar Moe i forkant av noteringen, sa han at han var svært fornøyd med at nye investorer hadde sagt at de ville investere i selskapet.

– Forventer dere at hjørnesteinsinvestorene som er blitt med er langsiktige eiere?

– Utover at vi forholder oss til de eierne vi til enhver tid har, er det ikke naturlig for meg å diskutere investorenes prioriteringer, sa Moe den gang.

Rana Gruber produserer og leverer jernmalm, som benyttes i mange ulike industrier. I 2020 omsatte selskapet for 1,3 milliarder kroner og hadde et brutto driftsresultat (ebitda) på 677 millioner kroner.

Les også

Hedgefondforvalter Ole Andreas Halvorsen inn på eiersiden i Harmonychain

Omdiskutert noteringspraksis

Praksisen med såkalte hjørnesteinsinvestorer har inntatt Oslo Børs i stor skala i den pågående noteringsboomen på Euronext Growth.

Hjørnesteinsinvestorene forhåndsforplikter seg til å kjøpe en vesentlig del av aksjene som skal utstedes eller selges før transaksjonen lanseres bredt i markedet, og fungerer derfor som et kvalitetsstempel for selskapet som skal på børs.

– Normalt vil jeg si at hvis du er cornerstone-investor så forplikter du deg til å sitte med aksjene en stund og ikke selge første dag, har First-forvalter Martin Mølsæter tidligere uttalt til E24.

Det er imidlertid usikkert om disse investorene anser seg som langsiktige, da formålet i hovedsak er å sikre at selskapene får inn pengene som trengs i kapitalinnhentingen.

Meglerhusene har selv pekt på konseptet som «avgjørende for de vellykkede noteringene».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Investorenes aksjekjøp
  2. Øystein Stray Spetalen
  3. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Spetalen selger unna i gruveselskap

  2. Hjørnesteinsinvestor Spetalen kjapt borte fra lakseliste

  3. Spetalen var hjørnesteinsinvestor i Kingfish: Solgte aksjer med nær 20 prosent rabatt

  4. Spetalen gikk god for fisk på land - nå har han solgt det meste han kan

  5. Solid gevinst for kjendisinvestorer etter børsnotering