Børsdagen

Nel stupte på børs etter tallslipp: – Gratisreisen er over i de grønne aksjene

Svake kvartalstall, en dårlig dag for grønne aksjer og et marked som er utålmodig etter konkret fremgang senker Nel-aksjen, mener analytiker.

NEL-RAS: Nel-aksjen faller kraftig på Oslo Børs tirsdag.

Erik Johansen
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Infront TDN Direkt
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Nel-aksjen falt mer enn 15 prosent på Oslo Børs tirsdag, i kjølvannet av et kvartalsresultat analytikerne mener var svakere enn forventet.

– Det vi har sett er at selskapene med høye fremtidsforventninger i kursen har fått hard medfart på kvartalstallene når de bare leverer det samme som i fjerde kvartal, men med høyere kostnader, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux til E24.

– Gratisreisen er litt over i de grønne aksjene. Nå må de levere, sier han.

Børsfallet gjorde at Nels markedsverdi ble barbert med 5,5 milliarder kroner i løpet av handelsdagen tirsdag. Selskapet verdsettes nå til 29,3 milliarder kroner.

Mener markedet er utålmodig

De grønne aksjene steg voldsomt i fjor og fikk en luftig prising, men i år har mange fått en solid knekk. Nel-kursen har falt fra en topp på nær 35 kroner i januar til litt under 21 kroner, en nedgang på rundt 40 prosent.

Bertheussen, som har en salgsanbefaling på Nel, sier mye av verdien i Nel-aksjen i dag er basert på den potensielle utviklingen flere år frem i tid.

– Da begynner markedet å bli mett på flat ordreinngang, sier han.

Nel melder tirsdag om en vekst i ordrereservene på over 80 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor, men målt opp mot andre kvartal i fjor er utviklingen flat, påpeker Bertheussen.

Analytikere har tidligere også pekt på høyere renter som negativt for såkalte vekstaksjer, fordi fremtidig inntjening blir mindre verdt i dag når renten er høyere.

Les også

Aksjeinvesteringer trakk ned Nel-resultatet: Tapte 580 millioner i første kvartal

Bertheussen fremholder at svake kvartalstall og et bredt fall for grønne aksjer tynger Nel-kursen, i tillegg til at markedet nå er utålmodig etter å se konkret fremgang i selskaper hvor en lys fremtid har vært priset inn i aksjen.

– Vi så det samme i Scatec i forrige uke. Det er lite nytt å glede seg over og heller rapportering om økte investeringer for å legge til rette for vekst som skal komme. Det er en utålmodighet i kursen, med rette mener vi om Nel, sier analytikeren.

Ved siden av Nel faller også hydrogenaksjer som Hydrogenpro og Hynion mandag. Også Akers grønne satsinger Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture ramler på børs.

Ventet høyere inntekter

Nel la frem inntekter på 157 millioner kroner i kvartalet. Det er opp fra 127 millioner kroner i første kvartal i fjor, men ned fra 229 millioner i fjerde kvartal 2020.

Ifølge Pareto Securities lå forventningene blant analytikerne på 204 millioner kroner i gjennomsnitt.

Les også

Nel inngår avtale med oljeserviceselskapet Aibel

Sparebank 1 Markets skriver at Nel hadde lavere omsetning enn ventet, med kostnader på linje, og en sterk ordrebok og kontantposisjon.

Omsetningen på 156,9 millioner kroner var 28 prosent under selskapets estimat på 218,8 millioner kroner.

Meglerhuset bemerker også at Nel fremhever økt konkurranse ettersom konkurrentene øker produksjonen, noe som igjen forventes å legge press på bruttomarginen på mellomlang sikt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Nel
 3. Resultatrushet
 4. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Oslo Børs endte med solid oppgang

 2. Spetalen inne på aksjonærlisten i Nel

 3. Spetalen ute av Nel-liste

 4. Elliptic Labs med hopp på flat Børs

 5. Britisk hedgefond satser på mer Nel-ras – er største shortselger