Oslo Børs i pluss - Røkkes børsrakett opp 52 prosent

Børsen steg etter at oljeprisen satt fart oppover fra morgenen. Samtidig gikk det tungt for forsikringsselskapet Insr og nykommeren Mintra Holding, mens Aker Carbon Capture gjorde et kraftig hopp.

AKSJEHOPP: Kjell Inge Røkkes Aker Carbon Capture hadde en solid oppgang mandag.

Morten Uglum
 • Martin Hagh Høgseth
 • Ine Brunborg
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Etter at Oslo Børs holdt seg mer eller mindre uendret fredag, steg Oslo Børs fra start ved inngangen til uken.

Hovedindeksen avsluttet mandag med en oppgang på 1,76 prosent til 867,94 poeng.

Samtidig stiger oljeprisen (brent spot) 5,42 prosent til 41,24 dollar fatet ved børsstenging. Utviklingen kommer etter at oljeprisen forrige uke opplevde det største ukentlige fallet siden juni, ifølge Bloomberg. Fredag ble en særlig tung dag med nedgang på nær fire prosent.

Også amerikansk lettolje (WTI) stiger 5,5 prosent til 39 dollar fatet.

Oljeprisen løftes av positive nyheter om president Donald Trump som fikk påvist Covid-19 før helgen. Ifølge presidentens stabssjef skal legene vurdere om Trump kan skrives ut av sykehuset mandag.

I Europa er det også oppgang mandag ettermiddag, og Wall Street åpnet solid i pluss.

Røkkes fornybarsatsing skøyt fart

Blant de mest omsatte på Oslo Børs steg Equinor 2,36 prosent, mens Nel var opp 4,02 prosent og Telenor steg 1,43 prosent. DNB steg 2,26 prosent etter at banker i Asia og Australia har hatt en positiv utvikling i løpet av natten.

Insr Insurance hadde størst fall mandag med en nedgang på 31,7 prosent etter at aksjonærene stemte for at selskapet kan selge hele porteføljen til Storebrand.

Kjell Inge Røkkes Aker Carbon Capture var børsvinner mandag ettermiddag med en oppgang på 51,75 prosent, og var også blant de mest omsatte aksjene da Børsen stengte.

Tung start for nykommer

Mandag ble e-læringsselskapet Mintra Holding børsnotert på Merkur Market. Selskapet hentet frisk kapital i september ved utstedelse av 51,54 millioner nye aksjer til 9,70 kroner per stykk.

Dette er det sjette IT-selskapet som noteres på Oslo Børs hittil i år.

Etter noen timer med handel har den nye aksjen en kurs på 7,68 kroner. Det er en nedgang på 20,8 prosent fra kapitalinnhentingen. Det gir en markedsverdi på 1,43 milliarder kroner, ned fra en verdivurdering på 1,8 milliarder kroner før noteringen.

Toppsjef Scott Kerr i Mintra opplyser i en pressemelding at pengene selskapet har hentet skal brukes til å akselerere den organiske veksten og til oppkjøp.

– Vi planlegger å investere ytterligere, utvide produkttilbudet vårt og tilby våre kunder et stadig bedre og større produktutvalg, som setter dem i stand til å effektivisere prosesser og videreutvikle ansatte, sier Scott Kerr, administrerende direktør i Mintra. 

Men det er ikke bare Mintra som vil børsnoteres i disse dager. De neste to ukene er det med unntak av Mintra varslet ni noteringer.

Kreftvaksineselskapet Vaccibodys notering onsdag er ventet å bli en av de mer interessante. Det skjer etter at selskapet før helgen offentliggjorde at det hadde inngått norgeshistoriens største bioteknologiavtale, verdt opptil 6,7 milliarder kroner.

Les også

Kreftselskapet Vaccibody får milliardavtale før neste ukes børsnotering

Børshopp før notering

Før børsåpning varslet Arendals Fossekompani at det grønne teknologiselskapet Voule vil hente inntil én milliard kroner, det vil skje på 32 kroner per stykker. Det verdsetter det nye selskaper til fire milliarder kroner.

Arendals Fossekompani klatret ut av startgropen mandag, med aksjen opp 13,64 prosent til kurs 4.500 kroner i morgentimene. Ved stengetid steg aksjen 11,1 prosent til 4.400 kroner per aksje.

– Volue er en ledende leverandør av forretningskritisk programvare og selskapet bidrar til en grønn energiomstilling. En egen notering av Volue vil ytterligere styrke muligheten for fremtidig vekst og verdiskaping, sier Ørjan Svanevik, administrerende direktør i Arendals Fossekompani, i en uttalelse.

Photocure meldte før børsåpning at de har fått godkjent et patent for legemiddelverktøyet Cevira i Europa. Cevira brukes i behandling av livmorhalskreft. Selskapets aksje steg 4,19 prosent for dagen.

Insr-aksjonærene stemte for salg – aksjen stuper
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hovedindeksen OSEBX
 2. Oslo Børs
 3. Aksjelive

Flere artikler

 1. Aker Carbon Capture endte ned etter stor oppgang mandag

 2. Oljefest på Børsen

 3. Spetalen selger seg ned i grønn børsnykommer

 4. Akers fornybaraksjonærer kan juble: Over to milliarder i børsgevinst

 5. Aksjer med millionrabatt til Volue-ledelsen: Har papirgevinst på 40 prosent