Kraftig hopp for lakseaksjer

Lakseaksjer skjøt opp på Oslo Børs etter politisk enighet om den omstridte lakseskatten.

Publisert:

Litt før klokken 14, rundt en halvtime etter at regjeringspartiene torsdag ble enige med Venstre og Pasientfokus om grunnrenteskatt på havbruk på 25 prosent, var flere av lakseaksjene kraftig opp.

Slik endte aksjene handelsdagen:

 • Salmar steg 10,87 prosent
 • Mowi steg 6,28 prosent
 • Lerøy Seafood steg 9,03 prosent
 • Grieg Seafood stiger 9,06 prosent
 • Austervoll Seafood er opp 8,78 prosent

Oslo Børs var moderat opp torsdag ettermiddag, etter å ha åpnet relativt flatt. Hovedindeksen endte ned 0,17 prosent for dagen.

Oljeprisen ligger på et litt lavere nivå enn da Børsen stengte i går. Nordsjøolje (brent spot) handles for 76,2 dollar fatet i skrivende stund. Det er samtidig en nedgang på 2,5 prosent siden midnatt.

Les på E24+

Uenighet om shippingaksje: – Rett og slett for billig

Slik gikk det for de mest omsatte aksjene på Børsen:

 • Equinor falt 3,48 prosent
 • Salmar steg 10,87 prosent
 • Mowi steg 6,28 prosent
 • Aker BP falt 2,10 prosent
 • DNB steg 1,11 prosent

Oljeselskapet Aker BP meldte torsdag morgen om et «betydelig» oljefunn i nærheten av Yggdrasil-området i Nordsjøen.

Idex Biometrics falt 8,38 prosent, til en kurs på 0,831 kroner per aksje. Selskapet har hentet 125 millioner i friske penger gjennom en rettet emisjon med tegningskurs på 0,85 kroner per aksje.

MPC Container Ships steg 1,75 prosent, og fortsatte dermed den gode trenden fra de siste dagene, etter at rederiet la frem kvartalstall på tirsdag.

En lang rekke Oslo Børs-selskaper har lagt frem kvartalsresultater i morgentimene torsdag. Les mer om tallene og andre markedsnyheter gjennom dagen i Aksjelive.

Underskudd for Kid

Interiørkjeden snudde kraftig nedover til et minusresultat i første kvartal i år. Det viser kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag morgen.

Aksjen endte dagen ned 2,67 prosent.

– Alt i alt en svak rapport, og vi venter å senke 2023-estimatene til ebitda med rundt 5 prosent på bakgrunn av i hovedsak høyere driftskostnader, skriver Pareto-analytikerne Joachim Huse og Gard Aarvik i en oppdatering.

Resultatet før skatt endte på minus 57,4 millioner kroner i kvartalet. Det er ned fra et overskudd på 11,5 millioner i første kvartal i fjor. Driftsresultatet før avskrivninger og nedskrivninger (ebitda) falt til 56,6 millioner kroner, også det en kraftig nedgang fra 110,4 millioner kroner på samme tid i 2022.

Allerede i april meldte kjeden om en omsetningen på 605 millioner kroner i kvartalet. Det var relativt stabil totalt sett sammenlignet med i fjor. Kid-butikkene hadde vekst, mens inntektene til Hemtex-butikkene trakk nedover.

Resultatrush

Flere av selskapene på Oslo Børs har lagt frem kvartalsresultater i morgentimene.

 • Elliptic Labs falt 10,28 prosent. Programvareselskapet, som blant annet jobber med kunstig intelligens (AI), økte tapene litt i første kvartal sammenlignet med året før.
 • Codelab Capital, som tidligere het Patientsky Group, falt 15 prosent. Selskapet, som nå er et holdingselskap med Uniscal som ene investering, fikk en justert ebitda på minus 6,5 millioner kroner i første kvartal 2023, mot 0,7 millioner samme periode året før.
 • 5th Planet Games falt 3,45 prosent. Spillutvikleren hadde noe lavere inntekter i første kvartal enn på samme tid i fjor, viser kvartalsrapporten. Driftsresultatet holdt seg relativt stabilt, mens tapene før skatt ble redusert som følge av lavere finanskostnader.

På den andre siden stiger Nekkar 4,59 prosent. Offshoreleverandøren doblet nesten driftsresultatet, operasjonell ebitda, til 23 millioner kroner i første kvartal.

Les på E24+

Ingen grunn til å bli blendet av et hangarskip. Mange av verdens største skip er norskeide.

Det har også kommet et knippe andre børsnyheter torsdag:

 • Oljeserviceselskapet Archer har inngått en femårig Coiled Tubing and Pumping-kontrakt med Perenco i Storbritannia. Kontrakten har en estimert verdi på 50 millioner dollar, og er en utvidelse av dagens kontrakt med Perenco.
 • Reese McNeel, som i dag er finansdirektør i Prosafe, går med umiddelbar virkning inn som midlertidig administrerende direktør i selskapet. I slutten av april ble det klart at Jesper Kragh Andresen fratrer som toppsjef i boligriggselskapet etter seks år.
Les også

Tyskland er i resesjon

Publisert:

Her kan du lese mer om